Öncü markalara çözüm ortaklığı yapan FANUC ürünleri, otomotiv üretim hattının ağırlıklı olarak gövde üretim ve birleştirme operasyonlarının kaynak uygulamalarında, montaj ve boya departmanlarında tercih ediliyor. Bu sayede FANUC, üretime değer katarak verimliliği sürdürülebilir hale getiriyor.
Japonya merkezli CNC, robot ve makine üreticisi FANUC, birçok lokomotif sektörde olduğu gibi lider otomotiv markalarının üretim tesislerinde de etkin rol oynuyor. Dev üreticilerin özel ihtiyaçlarına yönelik ideal çözümler sunan FANUC, hem geniş ürün gamı hem de kullanıcı odaklı yazılımlarıyla otomobillerin üretim sürecindeki yolculuğuna destek oluyor.
“7/24 çalışan otomotiv üreticilerinin iş kayıpları minimuma iniyor”
Robotların her zaman otomotiv sektörünün öncelikleri arasında olduğunu dile getiren FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, “Üretim adetlerinin artması, kalitenin stabil tutulması ve maliyetlerin azaltılması açısından sektördeki robot adetleri her geçen gün artıyor. Robotlar sayesinde üretim sürdürülebilir bir zemine kavuşurken, 7/24 çalışan otomotiv üreticilerinin iş kayıpları da minimuma iniyor. Böylece robotlar limitli çevrim zamanları içerisinde üretimin devamlılığını sağlayan kritik oyuncuların başında geliyor. Özellikle yapay zekanın gelişimiyle birlikte robotik otomasyonun daha yoğun şekilde kullanılacağını, atanmış işi yapan makinelerin karar veren ve olası hataları minimize eden sistemler haline evrileceğini öngörüyoruz. Yanı sıra pandemiyle birlikte robotlaşma arttı ancak insan gücü her zaman merkezde olmayı sürdürecek” diye konuştu.
Robotların otomotiv üretim sürecindeki rolleri
Robotların otomotiv üretim hattındaki rollerinden bahseden Yiğit, şöyle devam etti: “Robotlar ağırlıklı olarak gövde üretim ve birleştirme operasyonlarının kaynak uygulamalarında, montaj ve boya departmanlarında sıklıkla kullanılıyor. Bu hatlarda kaynak ve taşıma uygulamaları öncelikli kullanım alanları olmak üzere FANUC robotları, otomotiv gövde hatlarında hizmet veriyor. Bunun dışında FANUC; 2D ve 3D (bin picking) görüntü sistemleriyle, cobotlar olarak da bilinen iş birlikçi robotlarıyla, boya çözümleriyle, dik işleme tezgahlarıyla ve CNC kontrol üniteli tezgahlarla fabrikaların otomasyon çözüm ortağı oluyor.”