Pirelli, sürücüleri trafikte hayati önem taşıyan lastik bakımı konusunda bilinçlendirmeye devam ediyor. Yaz aylarında yol koşulları ve hava şartları gibi unsurların değişkenliğine vurgu yapan Pirelli, araçların ve lastiklerin de bu farklı yol ve hava koşullarına her an hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.
Lastikte hava basıncına dikkat
Lastik hava basıncı, diş derinliği ve mevismine uygun lastik kullanımı gibi dikkat edilecek birkaç küçük ama önemli tedbir ile güvenli bir yolculuğun sırlarını veren Pirelli, lastiklerin, frenleme ve ani hareketlerde işlevlerini yerine getirebilmesi için bakımlarının düzenli ve tam olarak yapılması gerektiğini belirtti. Güvenlik ve yakıt tüketimi için lastik hava basınçlarının otomobil üreticisinin belirlediği değerde olması gerektiğine dikkat çekti. Hava basıncı kontrolünün lastikler soğukken yapılması gerektiğini ifade etti.
Diş derinliğini kaybetmiş lastiklerden kurtulun
Pirelli yetkilileri diş derinliği yetersiz olan lastikleri yenisiyle değiştirilmesi gerektiğini hatırlatarak, bu tarz lastiklerin, aracın çekiş gücü kayıplarına, yol tutuşu özelliklerini kaybetmesine ve fren mesafesinin uzamasına neden olacağını belirttiler. Pirelli, lastiklerin kullanım ve bakımı ile ilgili olarak, lastik ve araç üreticisinin talimatlarına uyulmasının önemine vurgu yaparak, lastiklerin tabanında veya yanağında meydana gelen çatlama ya da deformasyon olan lastiklerin yaşlanmış lastikler olduğunu belirtti. Pirelli, uzun yolculuklara çıkmadan önce yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: lastik hava basıncı kontrol edilmelidir. Haftada en az bir kere ve uzun yolculuklar öncesinde lastikler soğukken hava basıncı kontrol edilmelidir. Lastik diş derinliği binek, karavan ve ağır vasıta araçlar için yasal alt sınır olan 1,6mm’nin altına düşmemelidir. Lastiklerin dış durumu araca binmeden önce her zaman kontrol edilmeli. Araç frenleri, yağı, suyu, hava filtresi, klima gazı kontrol edilmeli. Direksiyonun hidrolik yağını kontrol edilmeli. Aracın farlarının çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli. Stop lambaları, sinyalleri, geri vites lambalarını ve iç lambalar ve akü başları kontrol edilmelidir.