Otomotiv yedek parça bağımsız yenileme pazarında faaliyet gösteren satış, pazarlama ve dağıtım şirketi Martaş Otomotiv, sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında yedek parça dağıtım sektöründe bir ilki hayata geçirdi. Şirketin başlattığı çevreci “Kasa” projesiyle, dağıtım merkezlerinden gönderilen ürünlerin sevkiyatında kullanılan karton kutular, yerini geri dönüşümlü plastikten yapılan, toplanabilir kasalara bırakıyor. Proje ile yıllık yaklaşık bin ağacın kesilmesinin engellenmesi ve karton atık oluşumunun önüne geçilmesi hedefleniyor. Martaş Otomotiv’in dijital altyapı sistemine tanımlanan kasalar, kaybolma ihtimallerine karşın üzerinde yer alan karekodlar sayesinde kontrol edilebiliyor, böylece daha güvenli bir teslimat süreci sunuluyor.
Proje hakkında bilgiler veren Martaş Otomotiv Genel Müdürü Erdem Çarıkcı, “Çevresel sürdürülebilirlik bilinciyle hareket ediyor ve bu anlayışımızı çalışma süreçlerimize yansıtıyoruz. Bu kapsamda Kasa projemizi de yaklaşık altı ay önce hayata geçirdik. Yeni uygulamamız kapsamında dağıtım merkezlerimizin sevkiyat süreçlerinde kullanılan kasalarla, ürünlerin taşındığı karton kutuların yarattığı çevresel tahribatı azaltıyoruz. Böylece karton kutu kullanımının önüne geçerek yıllık yaklaşık bin ağacın kesilmesini önlemeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
Lojistik süreçler daha da iyileşiyor
Projenin işleyiş sürecine ve avantajlarına değinen Çarıkcı, kasaların üzerindeki karekodlar aracılığıyla dijital ortamda takip edilebildiğini anlattı. “İki farklı ebatı olan plastik kasaların üzerinde Martaş ve karekod etiketleri yer alıyor” ifadelerini kullanan Çarıkcı, “Bu proje ile Martaş olarak sürdürülebilirliğe verdiğimiz önemi gösteriyor ve aynı zamanda; lojistik süreçlerimizin daha da iyileştirilmesine katkı sağlıyoruz. Kullanılan geri dönüşümlü kasalarımızın tüm yolculuğunu uçtan uca takip ediyor, ürünlerin hangi lokasyonda olduğunu görebiliyor ve bu şekilde kasaların defalarca kullanımını sağlayarak verimliliği artırıyoruz” dedi. Kasa projesinin müşteri memnuniyetini de artırdığını vurgulayan Çarıkcı, “Müşterinin ürünü almasının ardından nakliyeci de boş kasaları karekodlar sayesinde eksiksiz toplayabiliyor. Bize tekrar ulaşan kasalar da yeni sevkiyatlarda kullanılıyor. Kasaların 3 gün içerisinde yeni sipariş döngüsüne dahil olmasını hedefliyoruz. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda yürütüyoruz” açıklamasını yaptı.
Proje, tüm Martaş lokasyonlarında devrede!
Martaş Lojistik Müdürü Serdar Maviş de şirketin güçlü bir dağıtım ağına sahip olduğuna dikkat çekerek, Kasa projesinin uygulanacağı lokasyonlar hakkında bilgiler verdi. Maviş, “Uygulamamız, dağıtım merkezlerimizin tamamında devreye alındı. Uygulama zorluğu olan rotalardaki problemlerimizi de çözüp projemizi tüm sevkiyatlarımızı kapsayıcı hale getireceğiz. Bundan sonra hedefimiz uygulamayı depolarımız arasındaki tüm ara süreçlerde de uygulamak olacaktır” diye konuştu.
Önümüzdeki yıl tüm sevkiyatlar Kasa projesi ile gerçekleştirilecek!
“Projeye ilk başladığımızda 13 bin kasayı sevkiyat süreçlerimize dahil ettik” açıklamasını yapan Maviş, “Ocak ayı ile birlikte Avrupa Dağıtım merkezimizde de projeyi devreye aldık ve 30 bin kasaya, yani yüzde 70’lik bir kasa kullanım kapasitesine ulaştık. 2022 yılının ortalarında tüm sevkiyatlarımızı Kasa projesi dahilinde gerçekleştirmeyi öngörüyoruz. Böylece bir yıl boyunca, toplam 1 milyon kasanın sevkiyat süreçlerinde döngüsel olarak kullanılmasını hedefliyoruz. Bunun yanında Geri Dönüşümlü Kasalar sayesinde sevkiyat kalitemizi bir üst seviyeye taşımış olduk, ürünlerimizi ezilme ya da hava şartlarından etkilenme gibi risklerden koruyoruz; bu yönde de müşterilerimizden çok olumlu geri bildirimler aldık” ifadelerini kullandı.
“Kasa projesi sektörün önemli bir ihtiyacını karşılayacak”
Martaş Otomotiv’in dağıtım süreçlerini üstlenen Lift Lojistik’in Genel Müdürü Murat Öge ise kişiselleştirilmiş dağıtım hizmetleri ve teknoloji odaklı atılımlarıyla lojistik sektörüne yeni bir soluk getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Şehir içi ve şehirler arası dağıtıma organizatör mantığıyla yaklaşan şirketin, butik hizmet anlayışından yola çıkarak müşteri taleplerine özel çözümler geliştirdiğini anımsatan Öge, oluşturdukları dijital altyapının önemine dikkat çekti. Öge, “Dijitalleşmenin yalnızca zaruri süreçlerde kullanılması, lojistiğin en büyük eksiklikleri arasında yer alıyor. Biz de bu eksiklikten yola çıkarak; tüm operasyon süreçlerinde ana sorunları tespit ediyoruz. Sevkiyattaki sorunların çözümünde dijital altyapının önemine inanıyoruz. Teknoloji temelli mikro dağıtım çözümlerimizle otomotiv sektöründe en çok tercih edilen, çağının ötesinde bir lojistik firması olmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda yıllık yaklaşık bin ağacın kesilmesini engellemesi hedeflenen Kasa projesinin sunduğu dijital altyapı ile de sektörün önemli bir ihtiyacını karşılayacağına inanıyoruz. Özelleştirilmiş dağıtım hizmetlerimizle, müşteri odaklı çözümler üreterek, lojistik sektöründeki standart hizmet anlayışının dışına çıkmayı hedefliyoruz. Bu anlamda Kasa projesinin de ayrı bir yere sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.