Goodyear’ın Türkiye genelinde yaklaşık 700 adet yetkili bayii ile hizmet verdiğini belirten Mahmut Sarıoğlu 2012 yılında yaklaşık olarak 10 yeni bayii açtıklarını ancak bayi sayısını artırmayı bir başarı kriteri olarak görmediklerini belirterek, önceliğin mevcut bayii sayısını artırmak değil bayii kalitesini artırmak olduğunu söyledi.
İnsan ömrü gibi lastik ömrü de ölçülemez
Lastik ömürlerinin tamamen kullanım alanına bağlı olduğunu belirten Uslu, bazı firmalarda ömrü 90 bin kilometre yapmaya yeten lastiklerin bazı firmalarda 300 bin kilometre ömürlere çıkabildiğini belirterek, yükü fazla olan araçlarda lastik ömrünün kısaldığını belirtti.
“İnsanın ömrü nasıl ölçülemiyorsa lastiğin ömrüde ölçülemez. Lastik dedğimiz şey doğal bir kauçuktan oluşuyor“ ifadelerini kullanan Saroğlu da lastik ömründe kullanım koşulları ve şartlarının belirleyici olduğununun altını çizdi.
Ticari araç kullanıcıları lastik konusunda bilinçli
Otobüs ve kamyon kullanıcılarının her ikisininde lastik kullanımı konusunda bilinçli olduğunu belirten Uslu, “Ticari araç kullanımı konusundan biz sektörümüzde çok rahatız. Şundan dolayı ki, lastik çok ucuz bir şey değil. Maliyeti yüksek. O yüzden de hem nakliyeciler, hem otobüs firmaları lastiği alırken her türlü özelliğini bilerek alıyorlar” diyerek ticari araç kullanıcılarının bir ürün müdürü gibi lastiğin çok çeşitli özelliklerini detaylı olarak bildiklerini bununda lastik üretici ve satıcılarının işini kolaylaştırarak lastik performansı anlatma konusunda rahat ettiklerini ifade etti. Ticari araç kullanıcıları için yakıt gidelerinden sonra maliyetleri en fazla etkileyen giderin lastikler olduğunu ifade eden Sarıoğlu ise, otobüs ve kamyon kullanıcılarının hangi markanın hangi ürününü hangi koşullarda kullanacağını çok iyi bildiklerini belirtti.
Kaplama lastik ömrünü uzatır
Lastik kaplama konusunun Goodyear için önemli hususlardan bir tanesi olduğunun altını çizen Uslu, kaplamanın ticari araçların ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, Goodyear’ın 12 noktada kaplama tesisi olduğunu ve bu kaplama tesisleri ile Türkiye’de yaygın bir şekilde müşterilerine hizmet vererek aldıkları lastikleri kaplatıp ömürlerini uzattıklarını belirtti.
Lastik kaplamanın uzman ve teknolojik bir alt yapıya sahip tesislerde yapılması durumunda oldukça güvenli sonuçlar doğurduğunu ifade eden Uslu, uçakların yüzde 80’inin kaplama kullandığını belirterek, her alanda olduğu gibi lastik kaplama konusunda da merdiven altı dedğimiz usulsüz üretimlerin olduğunu ve buna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yuvarlanma direnci yakıt tüketimini etkiliyor
Yuvarlanma direnci konusuna da değinen Uslu, “Yuvarlanma direnci ne kadar yüksek olursa bu motoru o kadar yoruyor” ifadelerini kullandı. Uslu “Lastiğin motoru yorması demek yakıt tüketimi demek. Yuvarlama direncinin pozitif anlamda iyi olması lastiğin daha rahat dönmesi dolayısı ile de motoru zorlamaması anlamına geliyor. Bu sadece ticari araç değil, binek gurubunda da öyle. Yuvarlana direncinin düşük olması binekte de lastiğin kendi maliyetini 1 yıl kullanımdan sonra çıkarması anlamına geliyor” diyerek konunun önemine değindi.
Sarıoğlu ise yuvarlanma direnci ve gürültü seviyesi gibi faktörlerin özellikle otobüs kullanıcıları için büyük önem arz ettiğini belirtti.
Lastik kaplama konusunun yakıt verimliliğini artırma hususunda çok önemli olduğunu söyleyen Uslu, yakıt giderlerinin maliyet hesapları içerisinde yüzde 30’a yakın bir miktar tuttuğunu dolayısıyla yakıt tasarrufunun önemli avantajlar sağladığını belirtti.