İpek Bilgisayar, bilişim sistemleri olmak üzere yüksek teknoloji ürünlerini maksimum kalite ve maksimum müşteri memnuniyeti ilkesiyle kullanıcılara hizmet sunmaktadır. Bu hedef doğrultusunda Türkiye çapında birçok büyük bilişim projesine imza atmış bulunmaktalar. B.O.S. (Bilet Otomasyon Sistemi), DMS (Dijital Müze Sistemleri) ve Ulusal Bilet Dağıtım Sistemi: biletall.com önemli projelerinde bir kaçı. “B.O.S. ( Bilet Otomasyon Sistemi ) otobüs sektöründeki en uzun soluklu program”
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı alanında ki faaliyetlerinin başında Bilet Otomasyon Sistemi geldiğini dile getiren İpek Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Çavuşoğlu; “Bu konudaki tüm ürünlerimizi B.O.S. (Bilet Otomasyon Sistemi) ana başlığı altında topladık. 1994 yılında başlayan proje zaman içinde beraberinde 25’ den fazla uygulamanın da geliştirilmesi ile büyük bir otomasyon projesine dönüştü. Otobüs sektöründe ki bilgisayar programları içerisinde en uzun soluklu program olmanın sorumluluğunu taşıyoruz” dedi. “Sektörün ihtiyaçlarına yönelik olması ve sürekli geliştirilmesi sistemin en büyük özelliği”
Programın, sektör ihtiyaçlarının bilinerek hazırlanmış olması ve sürekli geliştirilmesi kullanıcılar tarafından en beğenilen özellikleri arasında yer almakta. Kullanımı basit ancak çok fonksiyonlu ekranları, güvenli olması, Acente, Web, Mobil, Portal gibi birçok platformdan satış imkânı sunabilmesi v.s. programın genel özelliklerinden sadece birkaçı. “Kullanıcı dostu ve kolay kullanılan yazılım B.O.S.”
Vedat Çavuşoğlu; “Temel özelliklerimiz ise hızlı, kolay ve güvenilir olmasıdır. B.O.S.’ un ilk sürümünün tasarım aşamasından başlayarak her zaman için kullanıcı dostu ve kolay kullanılan bir yazılım olması için çaba sarf ettik. Kâtipler, tek bir ekrandan bütün işlerini adeta bir hesap makinesi kullanır gibi basitçe yapabilmektedirler. Bu tasarımımız kullanıcılar tarafından o kadar beğenilip benimsendi ki B.O.S.’ un yeni versiyonunda da bu ekran dizaynını daha da geliştirerek devam ettirdik. Hatta bizim ekran tasarımlarımız başka yazılımlar tarafından da taklit edilmeye çalışıldı” dedi. Sistemin tek rakibi zaman
Yazılımın hızlı olması da önemli bir faktör olarak karşılarına çıktığını belirtirken, satış elemanları beş saniyede bileti kesebilmekteler. İpek Bilgisayar hız konusunu göz önüne alarak hızlı bir yazılım üretmeyi başardı. BOS yazılımı ile üç saniyede bilet kesilebilmekte. Ayrıca sefer seçimi, güzergâh seçimi de çok kolay ve hızlı şekilde yapılabilmekte. Asıl önemli özellikleri ise yazılımın data yapısının çok sağlam olması. Bu da güvenilir olmasını sağlamakta. Kendi içinde yedeğinin olması, aynı anda tam zamanlı olarak sürekli yedeklenmesi yazılımın güvenlik konusunda da otobüs sektöründe benimsenmesinin en önemli sebeplerinden olmakta. “B.O.S sistemi komple bir çözüm olarak sunulmakta”
.O.S. sistemi 250’ den fazla firma ve 4000’ den fazla satış noktasında başarıyla kullanılmakta olduğunun altını çizen Çavuşoğlu; “Ürünümüzü komple çözüm olarak firmalara sunabilmekteyiz. Ürünümüz Türkiye’ deki ilk bulut bilişim çözümlerindendir. Firmalar sunucu tarafında herhangi bir yatırım yapmadan SaaS modeli ile tüm sistemi kiralayabilmektedir. Kısa bir kurulum sürecinden sonra firmalar tüm platformlardan bilet satışı yapabilir hale gelmektedirler. Tüm bilişim hizmetlerini tek bir noktadan ve sorunsuz bir şekilde almak müşterilerimizin en en önemli memnuniyet sebeplerinden biridir.” “Sağlam alt yapıya sahip olması ile sadece yazılımdan ibaret olmadığını göstermekte”
Otobüs firmalarının kullanacağı Bilet sistemleri aslında en kritik iş uygulamalarından birisi. Burada birçok müşteriye vermiş olduğu bir örnek ile bize aktaran Çavuşoğlu “Örneğin bir banka şubesine gittiniz ve size sistemin çalışmadığını söylediler ve siz o bankanın bir çekini tahsil edeceksiniz. Bir banka da olsa bu tip bir arızada beklemek zorundasınız ve yapacağınız bir şey yoktur, bekleyebilirsiniz. Ancak bir müşteri bilet almaya geldiği firmanın sistemlerinin çalışmadığını gördüğünde çoğu zaman beklemeye ihtiyaç duymaz ve hemen yan yazıhanedeki rakip firmadan biletini alıp gider. Bu örnekte de belirtmek istediğim gibi aslında bu tip uygulamalar en kritik iş uygulamalarındandır. Sistemin hem donanım, hem yazılım hem de veritabanı bakımından çok sağlam bir altyapıya sahip olması ile ancak bu sorun aşılabilmektedir. Bu konuda B.O.S. un tüm bu altyapıya sahip olması ile sadece bir yazılımdan ibaret olmayıp komple entegre bir çözüm olduğunu söyleyebilirim.” “Bos For Boss, ile firma ile ilgili en doğru kararlar verilebilmekte”
Bos For Boss adından da anlaşılacağı üzere yöneticiler için tasarlanmıştır. Firmaların tüm sefer, bilet satış/rezervasyon, komisyon vs. işlemlerini özel dizayn edilmiş görsel ekranlarda takip edip, istedikleri tarih aralıklarında karşılaştırma yapabildikleri karar destek mekanizması sunmakta. Basit bir örnek ile açıklamak gerekir ise bu uygulama herhangi bir şubenizin yıllar bazında satış performansını kolaylıkla karşılaştırabilmekte. Gelişmiş ve görsel rapor ve analiz ekranları sayesinde artık otobüs firması sahipleri sade ve görsel ekranlar ile firması ile ilgili en doğru kararları verebilmekte. “Mobil uygulamalar ile de hizmet vermekteyiz” Müşterilerin hangi platformlardan bilet satışı gerçekleştirebilir sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, “Firmalar öncelikle kendi acenteleri üzerinden biletlerini satabilmektedirler. Uzun yıllardır firmalara kendi web siteleri üzerinden de online bilet satabilme imkanı sunmaktayız. Türkiye’ de ilk olarak şehirlerarası otobüs firmalarının biletlerinin mobil ortamlarda da satılabilmesini sağlayan Mobil, Android ve Ios uygulamalarını geliştirdik. 100’ den fazla mobil uygulama çalışmaktadır. Tüm bunlara ilave olarak Ulusal Bilet Dağıtım Sistemi projesini TÜBİTAK destekli olarak gerçekleştirdik. Bu projenin ticari sonucu olarak da Biletall doğdu. Biletall üzerinden şehirlerarası seyahat firmalarına yurtiçi ve dışında 1000’ lerce farklı satış kanalına ulaşabilme imkânı sunmaktayız” dedi. Biletall, otobüs firmalarına GDS hizmeti sunabilmek için ortaya çıktı
Çavuşoğlu, “Biletall projesinin çalışmalarına 2006 yılında başladık. Dünyada uçak bileti satışı GDS’ ler (Global Dağıtım Kanalları) üzerinden yapılmaktadır. Tüm uçak firmaları bu kanallara üyedir. Bu kanalların sunduğu altyapı üzerinden bilet işlemleri uçak firmalarını sistemleri ile beraber yürütülmektedir. Birçok şehirlerarası otobüs firmasının altyapı hizmetini verdiğimizden bize bu firmalarını biletlerine toplu olarak erişmek isteyen birçok kurum ve firmadan talep gelmekte idi. Böylece otobüs firmaları için GDS hizmeti sunabilmek amacı ile Biletall projesi oluştu.” Biletall üzerinden anlaşmalı tüm şehirlerarası otobüs firmalarının biletleri tek bir sepet içinde toplu olarak kullanıcılara sunulabilmekte. Biletall organizasyon içerisinde kendine ait Biletall.com web sitesi, mobil ve acente uygulamalarını da barındırmakta. Bunlara ek olarak Biletall organizasyon, bu hizmetleri web servis ve iFrame aracılığı ile ulasim.gov.tr, Aktif Kiosk gibi farklı 1000’ lerce uygulamaya sunmaktadır. Bu sayede Biletall organizasyona dahil olan bir firma bir çok satış noktasına ulaşabilecekler. “Biletall aracılığı ile yolculara binlerce farklı firmanın biletlerine ulaşma imkanı sağlıyor”
fayda sağlar sorusuna Çavuşoğlu “Bu soruyu Biletall platformuna girmekte tereddüt eden birçok firmadan da duymaktayız. Biletall platformu üzerinden yolculara binlerce farklı uygulama ile firmanın biletlerine ulaşabilme imkânı sağlamaktayız. Bir noktadan bir noktaya nasıl gideceğini bilmeyen kullanıcılar, farklı ödeme sistemlerini tercih eden kullanıcılar, yurtdışında ki kullanıcılar, tatil paketinin içinde seyahat biletini de almak isteyen kullanıcılar bu platformu tercih etmektedir. Bu seçenekleri artırabiliriz. Zaten dünyada’ ki eğilim de bu yöndedir. Artan şube masrafları bu durumu zorunlu kılmaktadır. Ayrıca otobüste zaten boş gidecek bir koltuk bu kanal sayesinde doldurulabilmektedir. Böylece firmalar yeni müşterilere kavuşmaktadırlar. Biletall platformu biletleri zaten firmalar tarafından kesilmektedir. Biletall sadece yolcuyu firma ile buluşturan alternatif bir kanaldır” şeklinde yanıtladı. Çavuşoğlu, “ Şehirlerarası yolcu taşımacılığı her zaman devam edecektir”
Şehirlerarası yolcu taşımacılığına dair öngörülerde bulunan Çavuşoğlu, “Ülkemizde son dönemde farklı ulaşım alternatifleri yaygınlaşmaya başladı. Uçak ile seyahat ucuzladı ve kolaylaştı, Farklı demiryolu ulaşım seçenekleri de her geçen yıl artıyor. Avrupa’ya baktığınızda da orada herkes uçak veya trenle seyahat ediyor. Otobüs ile ulaşım her zaman sürecektir. Bunun ise her yaş için kendine özel gerekçeleri var. Günümüzde otobüs ile ulaşımın bu kadar gelişmesini; gençler için dönem dönem değil her zaman ucuz olmasına, Orta yaşlılar için her yere aktarmasız gidebilen tek araç olmasına, yaşlılar için ise noktadan noktaya bavul taşıma derdi olmayan bir ulaşım metodu olmasına ve yakın mesafeler için direk uçak seferlerinin olmamasına bağlamaktayız. Her ne kadar tren ve uçak ile ulaşım kolaylaşsa da otobüs ile seyahatin de vazgeçilmez olduğunu devam edecektir.” “Firma birleşmeleri sonucu sadece firma sayısı azalır”
Sektördeki firmaların yüzde 60’ına hizmet veren İpek Bilgisayar. Ulaşım sektörünü incelediğimizde birçok yapısal problemin olduğunun altını çizen Çavuşoğlu; “Firma birleşmelerinin devam etmekte olduğunu bilmekteyiz. Firma birleşmeleri sonucu firma sayısının azalacağını öngörmekteyiz. Ancak biz otobüs taşımacılığının hiçbir şekilde son bulmayacağını düşünüyoruz. Almanya’ da bile 80 yıl sonra otobüs taşımacılığı yeniden başlamıştır” dedi. Ahmet Dabanlıoğlu - Erhan Tekindur www.tasimacilar.com 21.04.2014 Saat:16:07