Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Gaziantep Ulaşım A.Ş. (Gaziulaş), beş yıl boyunca Allison şanzıman donanımlı otobüslerin faydalarını deneyimledikten sonra filosunu tam otomatik şanzımanlar ile yenilemeyi planlıyor.
Gaziulaş Genel Müdürü Recep Tokat, toplu taşımada sürücü ve yolcu konforuna verdikleri önemin altını çizerek; “Gaziantep’te çevreci ve konforlu araçlarla toplu taşımayı sürdürmek ve ulaşımda kamu hakimiyetini arttırmak amacıyla Gaziulaş olarak, otobüs işletme planlama ve bakım faaliyetlerini titizlikle yürütüyoruz. Özellikle sürücü hatalarını en aza indirmesi, kullanım rahatlığı ve yolcu konforu konularında sağladığı katkılardan dolayı tam otomatik şanzıman donanımını tercih ediyoruz” diye belirtti.
Gaziulaş filosunun üçte biri, fren ömrünü uzatan retarderlı Allison Torqmatic® T 280™ tam otomatik şanzıman donanımına sahip Otokar Doruk LE otobüslerden oluşuyor. Allison şanzımanlar, tork konvertörlü Kesintisiz Güç Teknolojisi™ sayesinde sarsıntısız bir şekilde motor torkunu çoğaltarak, tekerleklere daha fazla güç aktarılmasını sağlıyor. Tam otomatik şanzıman donanımı, sürücüler için daha yüksek performans, daha hızlı ivmelenme ve daha fazla operasyonel esneklik sağlıyor. Kesintisiz, otomatik vites değiştirme, sürücünün tamamen yola odaklanmasını ve yolcuların da konforlu bir ulaşım yapmasını sağlıyor.
Tokat, “Manuel şanzımanlı araçlarımızı mümkün olan en kısa sürede tam otomatik şanzıman donanımlı otobüslerle değiştirmeyi hedefliyoruz” diyor.
"171 araçlık filoda yer alan 50 adet Allison donanımlı otobüsün dayanıklılığı kanıtlandı"
Gaziantep'te günde ortalama 470 bin kişi toplu taşıma araçlarını kullanıyor ve Gaziulaş’ın işlettiği araçlar, bu yolcuların 140 binden fazlasını taşıyorlar. Haftada yedi gün, sabah 5:30'dan gece yarısına kadar otobüsler, 2100’den fazla durağın bulunduğu 82 farklı hat üzerinde hizmet veriyor. Bu denli zorlu güzergahlarda 171 araçlık filoda yer alan 50 adet Allison donanımlı otobüsün dayanıklılığı kanıtlandı.
Yaklaşık beş yıldır Allison tam otomatik şanzıman donanımlı otobüsleri kullandıklarına değinen Tokat; “Araçlarımız 300 bin kilometreyi geçti ve bu süreçte şanzıman kaynaklı bir sorunla karşılaşmadık. Bakım ve onarım maliyetlerinde sağladığı avantajlardan da oldukça memnunuz” şeklinde açıkladı.
Aşınmaya sebebiyet veren mekanik debriyajlı manuel ve otomatikleştirilmiş manuel şanzımanların (AMT'ler) aksine Allison tam otomatik şanzımanlar, tork konvertörü sayesinde en iyi performans için sadece periyodik yağ ve filtre değişimi gerektiriyor ve çok az aşınma gösteriyor. Böylece hizmet ömrü göz önünde bulundurulduğunda tam otomatik şanzıman donanımlı araçlar, diğer şanzıman teknolojilerine kıyasla daha düşük operasyon maliyetleri sağlıyor.
Kanıtlanmış güvenilirliği ile Allison donanımlı otobüsler, dünyanın en iyi 25 şehrinin 23'ünde faaliyet gösteriyor.