‘’Ticari Sektör Değerlendirmesi’’ adı altında Continental Türkiye Kamyon Lastikleri Satış Müdürü Murad Bilginalp ile gerçekleştirilen röportajda: Continental’in Türk Ticari Araç Pazarı’ndaki yeri bağlamında 2015 Yılı Satış Değerlendirmeleri; yenilenen ürün ve hizmetleri, Continental bünyesinde üretilen lastiklerin pazar değerlendirmesi, tüketicilerin tercih ettiği lastiklerin özellikleri, lastik üretiminde izlenen yollar ve lastik kullanım ömrünü olumlu-olumsuz yönde etkileyen unsurlar derinlemesine incelendi.
1. Continental' in Türk Ticari Araç Pazarındaki Yeri
A. 2015 yılı bir önceki seneye göre nasıl geçti, 2015 yılının ilk 6 ayındaki satışları değerlendirebilir misiniz?
2015 yılının ilk yarısında pazar bir önceki yıla göre yüzde yediye yakın büyüme gösterdi. Kamyon lastikleri yenileme pazarındaki bu büyüme paralelinde Continental ürünlerimiz de pazar ortalamasının üzerinde bir seyir göstererek, mevcut payını artırmayı başardı.
B. 2016 yılında pazara yeni lastik getirecek misiniz?
Continental 3. nesil lastiklerimizi ebatsal bazda pazara sunmaya devam edeceğiz. Yılın her çeyreğinde ebatsal olarak lastiklerimizi 3. Nesil olarak yenilerken, kamyon grubundaki bünyemizdeki diğer markalarımız olan Semperit, Barum ve Matador ile de yeni nesil ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Bu yenilikleri 2016 yılında pazara sunmayı hedefliyoruz.
2. Lastiklerin Pazarı Değerlendirmesi (Treyler ve Çekici)
Avrupa Birliği ülkeleri dâhil dünyada artık büyüme seyri ve öngörü planlarında, ağırlıklı olarak kamyon taşımacılığı yer alıyor. Günümüzde, toplam yüklerin sadece ortalama olarak yüzde 20'si tren veya hava kargo yoluyla taşınıyor. Bu veri aslında kamyon taşımacılığının önemini ortaya koyuyor.
Ülkemizde karayolu taşımacılığının daha da önemli ve yüksek oranda olması ve taşımacılığın treyler-çekici kombinasyonuna dönmesi pazarın büyüme grafiğini daha da artırarak sürdüreceğinin ispatı niteliğinde. Bununla birlikte normal şartlarda hem orijinal ekipman hem de yenileme pazarının büyümesini sürdüreceğini öngörüyoruz.
A. Çekici Araçlar bağlamında, Continental Lastik bünyesinde tercih edilen lastik modeliniz hangisi? Tüketicilerin bu modele yönelmesindeki başlıca etkenler nelerdir?
Çekici araçlar denince ilk akla gelen uzun yol lastikleridir. Continental bu segmente yeni Conti EcoPlus 3 serisi lastikleri ile çevreye duyarlı, düşük yuvarlanma direnci ve kullanıcısına sağladığı yakıt tasarrufu ile yerini almaktadır.
3. Otobüs ve HTA Lastikleri Pazar Değerlendirmesi
A. Continental’in ürettiği Otobüs ve Minibüs Lastiklerinin özellikleri nelerdir? (Urban)
Continental, Türkiye’nin lastik pazarının önemli segmentlerinden otobüs lastikleri için 2014 yılında 3. nesil lastiklerinden ContiCoach HA3’ü pazara sundu.
Türkiye şartlarına yani yol, yük ve iklim özelliklerine uyumlu donanım ile geliştirilen ContiCoach HA3 ED, “Extra Duty” gövde yapısının yanı sıra sağlam, diş açılabilir ve kaplanabilir karkasa sahip. Bu ürün ulusal ve uluslararası uzun mesafelerde, güvenli ve rahat bir yolculuk için tercih edilebilirken, kaplanabilirlik özelliği ile ikinci ömrünü de kullanıcısına sunuyor. Bu da doğrudan kullanım maliyetlerinin aşağı çekilmesine yardımcı oluyor.
Conti Urban HA3
* Zorlu şehir içi trafiğinde güvenli ve yüksek kilometre performansı ile öne çıkan Conti Urban HA3 sürtünmeye karşı yüksek lastik yanağı direncine sahiptir.
Conti City Plus HA3
* Şehir içi ve dışında güvenli sürüş ve turlara imkan veren City Plus HA3 engebeli ve kavisli yollarda dahi mükemmel direksiyon hakimiyeti sunar.
Conti Coach HA3
* Şehirlerarası konforlu seyahat için tercih edilen Conti Coach HA3 filo sahibi ve yolcuları açısından emniyetli sürüşün önünü açarken; uzun mesafe yolculuklarında yüksek yakıt verimi sağlamaktadır.
5. A. Fazla Tonaj lastiğe ne ölçüde zarar veriyor? Kullanım ömrünü kaç KM veya kaç ay kısaltıyor?
Aşırı yük yani fazla tonaj, uygun olmayan hava basıncı ve ısı lastiğin ömrünü doğrudan etkileyen ve birbirini tetikleyen olumsuz dış etkenler arasında sayılır. Segmente ve kullanım alışkanlığına göre değişen performans düşüşü, lastikten beklenen tam ömrünü alamamanın yanında, kaplama fırsatının da kaçırılmasına sebep olur. Continental, Türkiye’de aşırı yük faktörünün tehdidinde olan segmentlerdeki ürünlerinde Extra Duty (ED) teknolojisine sahip lastiklerini kullanıyor. Kullanıcılara tercihlerini yaparken öncelikle segmente uygun doğru lastiği seçmeleri konusunda destek olmaya önem veriyoruz. Çünkü fiyat yerine ilk tercihin daima çalışma segmentine uygun lastiğin seçiminin olması gerektiğini düşünüyor, araştırma-geliştirme çalışmalarımızla kanıtlıyor ve bu doğrultuda kullanıcılarımıza tavsiye veriyoruz.
B. Lastik üretiminde çıkış noktanız yakıt tasarrufu mu yoksa lastiğin uzun ömürlü olması mı?
Gelecek dönemin kentleşme, ekoloji ve mobilite gibi öne çıkan konularında özellikle kısa ve uzun mesafe yolcu taşımacılığı merkezi bir rol oynuyor. Bu konuların lastik üreticilerinin Ar-Ge çalışmalarında dikkate almaları gereken noktaları doğrudan şekillendirdiğini söyleyebiliriz.
Gerek Ar-Ge çalışmalarımızın sonuçları gerekse Continental know-how’ımız ile Continental AG olarak uluslararası veya yurtiçi taşıması, inşaat malzemesi nakliyesi veya yolcu taşıması gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren müşterilerimizin farklılaşan ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştiriyor ve sunuyoruz.
Öte yandan teknoloji ve tüketim alışkanlıklarının hızla değişmesi lastik üreticilerini de doğrudan etkiliyor. Artan trafik ve toplam trafik güvenliğinin risk altında olması aslında Continental’in asla taviz vermediği ve vermeyeceği “güvenlik” konusunu daha da öne çıkarıyor. Tüketicilerin ve tüm taşımacılık sektöründe hizmet veren firmaların en önem vermesi gerektiği “güvenlik” konusu bu anlamda biz dâhil içinde bulunduğumuz ekosistemin daha da büyümesini zorunlu kılıyor. Biz her zaman lastiğin önemini en basit yolla aktarıyoruz, lastik aracın yolla temasını sağlayan ve hareketine imkân verir.
Güvenlik konusundan sonra beklentiler arasında yer alan diğer noktalar arasında düşük yuvarlanma direnci ve konforlu sürüşten bahsedilebilir. Lastik pazarındaki tüm segmentlerin ihtiyaçları farklılaşsa da bu üç başlık yani güvenlik, düşük yuvarlanma direnci ve konforlu sürüş her segmentin kesişim noktası. Continental de Ar-Ge ve ürün pazarlama stratejisini bu üç kritere odaklayarak ürünlerini geliştiriyor.
C. Araç Sahiplerini bilinçlendirmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?
Ürünlerimizde en üst düzey performans vermeye dikkat etmenin yanı sıra, Conti Akademi adlı ortak bilgi platformu ile yetkili bayilerimizin donanımlarını artırmak için çeşitli eğitimler veriyoruz. Tüm amacımız güvenli sürüşü ve toplam trafik güvenliğini maksimize etmek. Yetkili bayi ve satış temsilcilerimizin kullanıcılara kullanıcının ihtiyacı doğrultusunda ürün önermesi, kullanıcının da ihtiyacına yönelik lastiği kullanmasını sağlamak en temel görevimiz. Bu konuyu binek veya ticari fark etmeksizin bireysel bir sorumluluk olarak gördüğümüz için, doğru bilgi sahibi olmanın önemine inanıyoruz. Tüm çalışmalarımızı da her noktada doğru bilgiyi ve bakımı verecek merkezler yaratmak üzere kurguluyoruz.
6. Lastik Kaplama Alanındaki Faaliyetleriniz
A. ContiLifeCycle Fabrikasının işleyişi ne durumda ilerliyor? ContiLifeCycle Fabrikası hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?
Otobüs ve kamyon lastiklerinin kaplanmasına yönelik teknolojik alt yapı ve kauçuk geri dönüşüm birimini bir araya getirdiğimiz ContiLifeCycle isimli tesisimiz, dünyada bir ilki temsil ediyor.
Otobüs ve kamyon lastiklerinin kaplanmasının yanı sıra kauçuk geri dönüşümüne odaklı birimi de olan fabrikanın yıllık 180 bin adet lastik kaplama kapasitesi mevcut.