Treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği’nin (TREDER) yeni yönetimi Ankara’da kamu kuruluşlarıyla görüşerek gündemdeki konularla ilgili bilgi alışverişinde bulundular. TREDER Başkanı Kaan Saltık’ın önderliğindeki TREDER heyeti 14 Mayıs 2013 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, TSE Başkanı Hulusi Şentürk’ü ziyaret etti.
16 Mayıs 2013 tarihinde ise Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın ve Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu ile görüşen TREDER Heyeti başta ADR ve ATP olmak üzere TREDER’in taleplerini gündeme getirildi.
Gönül alçak: ‘ADR sürecinde erteleme olmayacak’
Mehdi Gönülalçak, ADR ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, ertelenmenin beklenmediğini belirtti. 01.01.2014 tarihinden itibaren üretilen tankerlerde ADR sertifikası aranacağını, var olan araçların geçiş süreci ile ilgili olarak da incelemeler ve çalışmalar yapıldığını dile getiren Gönülalçak, bu konuda başta TREDER olmak üzere sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte harekete geçeceklerini dile getirdi.
Emiroğlu: ‘Denetimler artacak’
Süfyan Emiroğlu da TREDER’in çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve üretimde denetimlerin arttırılarak, 01.01.2008 tarihinden önce alınan tüm Tip onay belgelerinin iptal edildiğini belirtti. Söz konusu belgelerle artık trafik tescilinin yapılamayacağını vurgulayan Emiroğlu, bu konuyla ilgili olarak bakanlığın internet sayfasından duyuru yapıldığını söyledi.
Şentürk: ‘TSE, ADR sertifikasında merkez olmak istiyor’
Hulusi Şentürk ise TSE’nin şu anda birinci gündeminde ADR’nin yer aldığını belirterek “TSE, ADR sertifikası konusunda bölgesel test ve sertifikasyon merkezi olmak istiyor dedi. TSE’nin bu konuda 20 milyon TL’lik bir yatırım programı olduğunu ifade eden Şentürk, 18 muayene istasyonu ile ilgili ihalenin tamamlandığını, sene sonu gelmeden, bu istasyonların hizmete alınacağını belirtti.
TREDER ile açılacak istasyonlar konusunda ortak hareket etmek istediklerini dile getiren Şentürk, TREDER üyelerinin var olan üretim ve satış sonrası hizmet noktalarından yararlanabileceklerini vurguladı.
Şentürk, Temmuz ayında T9 belgelerinin verilebileceğini de dile getirerek treyler sektörüne önemli bir müjde verdi.
Sahtecilikle mücadelede yeni yöntemler
Talat Aydın, yol denetimlerinin artması sayesinde kamyondan treylere geçişin arttığına değinerek Türkiye’de şu anda C2 Yetki Belgesi’ne kayıtlı olan 56 bin 511, C1’e 220, C3’e 27, L2’de 2 bin 854 adet çekici olduğunu, ayrıca C2’li 65 bin 192, C1’li 281, C3’lü 56, L2’li 5 bin 180 adet treyler olduğunu söyledi. Treyler üreticilerinin sahtecilikle mücadele için treylerin muhtelif yerlerine işaret konulabileceğini söyleyen Aydın, muayene istasyonlarında da bu mücadeleye katkıda bulunabileceğini aktardı. Aydın, ATP ile ilgili çalışmalara da başlandığını ifade etti.
ATP çalışmaları hızlanıyor
Ali Rıza Yüceulu ise merdivenaltı üretimin modern ve güvenli taşımacılığın önünde de engel olduğunu vurguladı. Türkiye’de üretilen kamyon adedinin 295 bin adetten 55 bin adetlere düşüldüğüne dikkat çeken Yüceulu, çekici-treyler kombinasyonunun arttığına değindi. TREDER’in low-bed treylerin boşken veya gabari içinde yaptıkları taşımada özel izin gerektirmeden seyir etmesiyle ilgili talebi de değerlendiren Yüceulu, talebin makul olduğunu ve konuyla ilgili girişimleri yapabileceklerini söyledi. ATP Konvansiyonuna taraf olunduğunu belirten Yüceulu, bu konudaki sürecin de hızlanacağını söyledi.