TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Recep Serin, treyler sektöründeki büyümeye paralel olarak, konteyner taşıyıcılarıyla ilgili denetimlerin artmasının, ADR’nin yol haritasının belirlenmesinin ve köprü ve havaalanı gibi projelerin hayata geçirilmesinin sektörün beklenenin üzerinde büyümesin de büyük rol oynayacağını belirterek, “Sektördeki sahteciliğin ve başıboşluğun giderilmesi için treyler plakalarına vergi getirilmesini isteyen tek sektörüz” dedi.
2012 kamu çalışmaları olumlu sonuç verdi
TREDER’in 2012 yılında kamu ile yoğun çalışmalar içersine girdiğini belirten TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Recep Serin, bu çalışmaların olumlu sonuçlandığını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “D geçici plakalarının yıllık olarak düzenlenmesi konusundaki talebimiz gerçekleşti. İthal edilen treylerlerin yurt dışından yüklenip yük taşıyarak gelmesinin yarattığı haksız rekabet hakkında Bakanlıklarla yapılan görüşmeler sonucunda gerekli tedbirlerin alınması sağlandı. 5 dingilli motorlu araç üretimi ile ilgili Araçların imal, Tadil ve montajı hakkında Yönetmelik (AİTM)’de yapılması tasarlanan değişiklik TREDER’in girişimleri sonucunda iptal edildi. Muayene İstasyonlarındaki Kusurlar Tablosu hakkında TREDER’in görüşleri alındı. Türkiye’deki treyler üreticilerinin envanteri hazırlanarak Sanayi Bakanlığı’na sunuldu.”
Treylerde hurda teşvikinden faydalanmalı
ADR Yönetmeliğinin ve ATP Konvansiyonunun öncelikli konular içinde yer aldığını vurgulayan Serin, silobaslarda belgelendirme ve denetim eksikliğinin giderilmesi gerektiğini, ADR Kapsamında testlerin yapılabilmesi için uluslararası dolaşım belgesi olan T9’un verilmesi gerektiğini, Treylerinde hurda teşvikinden faydalanması gerektiğinin altını çizdi.
Recep Serin ayrıca treyler plakalarına vergi getirilmesi gerektiğini söyleyerek plakalara uygulanmayan verginin devletin ek gelir elde etmesinin önünde bir engel oluşturduğunu belirterek vergisi ödenen plakaların usulsüzlüğün önündeki engeli kaldırdığını vurguladı.
Pazarın büyümesi için yenilik şart
Türkiye treyler pazarının 2012’de yüzde 11 küçülme ile 21 bin 500 adetle kapandığını dile getiren Serin, yaşanan düşüşün bir önceki sene yaşanan büyümeye yan etkisi olduğunu iddia etti. Türkiye’deki treyler pazarının olumsuz bir değişim yaşanmadığı takdirde 20 binlerin altına düşmeyeceğini söyleyen Recep Serin, “Bu yılki tahminimiz pazarın yüzde 9’luk büyüme ile 23 bin 500 adetlerde kapanması. Bir takım gelişmelere göre yani ADR’de yol haritası belirlenirse, konteyner taşıcılarla ilgili denetimler netlik kazanırsa, köprü-havaalanı gibi yeni projeler hayata geçirilirse Pazar beklenenin üzerinde büyüyebilir” şeklinde konuştu.