Yolcu Bilgilendirme Sistemi devreye alındı

İBB’nin iştirak şirketlerinden İstanbul Ulaşım A.Ş’nin işletmeciliğini yaptığı, İstanbul’un ilk metrosu olma özelliğine sahip M1 Aksaray metro hattının modernizasyon çalışmaları kapsamında, 46 adet YBS peronlara monte edildi.

Modern toplu ulaşım sistemlerinin olmazsa olmazı olan YBS’lerin temel amacı; istasyon ve peronlarda bekleyen yolculara tren seferleri ve işletmeye ait bilgileri gerçek zamanlı olarak sunmak.

22 istasyon, 46 YBS ekranı

Çalışmalar ilk olarak 2012 Ocak ayında pilot bölge seçilen Otogar istasyonunda başladı. Pilot çalışmanın ardından M1A Aksaray-Havalimanı hattı üzerindeki 22 istasyonda her yola bir ekran olmak üzere toplam 46 adet Yolcu Bilgilendirme Sistemi (YBS) ekranının kurulumu için altyapı hazırlığına başlayan İstanbul Ulaşım’a bağlı ekipler, projenin montaj ayağı, üretimi ve kaynağı, ekran montajı, haberleşme ve enerji kablo bağlantısı gibi işleri 30 iş günü gibi kısa bir sürede tamamlamayı başardı.

YBS nedir, nasıl çalışır?

Temel amacı istasyon ve peronlarda bekleyen yolculara, tren seferlerine ve işletmeye ait bilgileri gerçek zamanlı olarak sunmak olan Yolcu Bilgilendirme Sistemleri (YBS), Tren, tramvay, otobüs, hava yolları gibi toplu taşıma sistemlerinde de kullanılıyor. YBS’ler, toplu taşıma araçlarının istasyon ve duraklara kaç dakika sonra varacağını, hareket saatlerini ve güzergâh bilgilerini 1’er dakika ara ile yaptığı güncellemeler ile yolculara iletiyor.

İlk istasyonlardan hareket eden araçların sefer tarifleri üzerinden kalan sürelerini hesaplayarak bu bilgileri diğer istasyonlardaki YBS ekranlarına yansıtan sistem sayesinde, M1 Aksaray metrosunu kullanan yolcular hangi trenin nereye gittiğini veya kaç dakika sonra bulundukları istasyona varacağını bu ekranlardan görebilecekler!

M1 Hattı modernizasyon çalışmaları

Yakın gelecekte Marmaray’la entegrasyon sağlayacak Yenikapı istasyonunun da M1 hattına dâhil olmasıyla birlikte toplam 23 istasyonda, peron seviyesinde 48 ve gişe katlarında 15 olmak üzere toplamda 63 YBS ekranının çalışacağı M1 hattında yapılan modernizasyon çalışmaları bununla sınırlı değil. 1988 yılından beri İstanbullulara hizmet veren M1 hattının iyileştirmesi ve günümüzün yolcu-işletmeci ihtiyaçlarını karşılayacak en modern sistemlerle modernize edilmesi çalışmaları kapsamında; 25 yıllık ABB araçlarında Makinist Bilgilendirme ve araç içi yolcu bilgilendirme sistemleri (dijital ekranlarda yazılı olarak akan anonslar), İstasyon Anons Sistemi ve CCTV (güvenlik kameraları) sistemleri gibi altyapı sistemleri ile makas ve ray değişimi gibi üstyapı ekipmanlarının yenileme ve devreye alma çalışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından aralıksız olarak devam ediyor.

www.tasimacilar.com


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplu Taşıma Haberleri

Genişletmeye Devam Ediyor
Kâmil Koç, The ONE Awards’ta Üst Üste Üçüncü Kez Yılın İtibarlısı Seçildi
Seferle 15.5 Milyon Yolcu Taşıdı
Kâmil Koç Yurt İçi Seyahat Ağını Yeni Duraklarla Genişletmeye Devam Ediyor
Kâmil Koç Multimedya uygulaması yolculara eğlence imkânı sunuyor