Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Ankara'da üretimi devam eden yeni raylı sistem araçlarını yerinde inceledi. Başkan Çelik, Bozankaya'nın yüzde 100 yerli sermaye ile Türk mühendisleri tarafından geliştirilen tramvayların üretim aşamalarını gözlemledi. 33 metre uzunluğunda ve 5 modülden oluşan şehir içi alçak tabanlı tramvayları üretim tesislerinde inceleyen Başkan Mustafa Çelik, Kayseri'de hizmet verecek olan araçların son durumuna ilişkin de bilgi aldı.
392 kişilik yeni raylı sistem araçlarının 2016 yılının ilk yarısından itibaren Kayseri'de hizmet vermeye başlayacağını dile getiren Başkan Mustafa Çelik, yapımı süren 30 adet tramvayın Kayseri'ye gelmesiyle toplu ulaşımın kalitesini çok daha üst seviyelere taşıyacaklarını kaydetti.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, daha önce Avrupa’dan temin edilen raylı sistem araçları ile hizmet sunuyordu. Toplu taşıma hizmetlerinde duyulan ihtiyaç doğrultusunda raylı sistem hattını geliştiren Kayseri, yeni araç alımı için Bozankaya’nın yerli üretim tramvaylarını tercih etti. Türkiye’deki tramvay segmentinde en yüksek yolcu kapasitesine sahip olan bu araçlar, aynı zamanda Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen satın alma maliyeti en uygun tramvay projesi olmasıyla da önem taşıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik yaptığı açıklamada 30 araç için yaklaşık 42 Milyon Euro yatırımlarının söz konusu olduğunu belirterek; “Eskiden raylı sistemler için yabancı firmalardan alım yapmak durumundaydık. Şimdi Türk mühendislerle çalışıp, yerli üretim araçlar temin edebiliyoruz. Bu doğrultuda Bozankaya ile çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.” dedi.
Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ise; “Türk mühendislerden oluşan ekibimiz ile yüzde 100 alçak tabanlı tramvay tasarımını hazırladık. Yürütülen Ar-Ge çalışmaları sayesinde, hazır hale getirilen 33 metre uzunluğunda ve 5 modülden oluşan şehir içi alçak tabanlı tramvay aracımızı Kayseri için üretiyoruz. Uluslararası standartlara uygun bu tramvaylarımız, şehirlerimizin ulaşım problemlerine çözüm oluyor. Avrupa’dan ithal edilen ulaşım araçlarına kıyasla da kalite seviyesi yüksek ve maliyet açısından daha avantajlı bir yerli üretim ulaşım aracı olarak ön plana çıkıyor." dedi.