Servisler toplu ulaşım araçları olduğu için Covid-19 salgının yayılması açısından toplum için büyük bir risk teşkil ediyor bu sebebten dolayı Sağlık Bakanlığı, 1 Haziran'da seyahat yasağınında kalkmasıyla beraber servis araçlarının salgın sürecinde alması ve dikkat etmesi gereken önlemleri aşağıdaki şekilde açıklamıştır.
Aşağıdaki önlemler alınmalıdır;
ŞÖFÖRLER İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Servis şöförleri kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket etmeli ve aracın içinde mutlaka tıbbi maske kullanmalıdır.
Maskeler nemlendiğinde değiştirilmelidir. Maskeler çıkarılırken lastiklerinden tutulmalı, maskelerin dış yüzeyine dokunulmamalı, yeni maske yine lastiklerinden tutularak takılmalıdır. Kullanılmış maskeler ağzı bağlı çöp torbasına atılmalıdır. Maske değiştirme söz konusu ise el antiseptiği kullanılmalıdır.
Mümkünse servisin şöför koltuğu yolculardan uygun malzeme ile ayrılmalıdır.
YOLCULAR İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Yolcular servise binerken ve inerken sosyal mesafe (1 metre ) kuralına uygun davranmalıdır. Sosyal mesafe kuralının bozulmaması için önlemler alınmalıdır.
Yolcular Servise binmeden el antiseptiği veya en az yüzde 70 lik alkol içeren kolonya kullanmalıdır.
Covid-19 ile uyumlu belirtileri ( ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı vb ) olanların tıbbi maske takması sağlanmalı, servise alınmamalı ve işveren bilgilendirilerek sağlık merkezine yönlendirilmelidir.
Servise binen tüm yolcular maske takmalı ve yolculuk boyunca çıkarmamalıdır.
Servis binen yolcular servise alınma sıralarına göre cam kenarlarından başlanarak, arkadan öne doğru, her gün aynı koltuklarda oturtulmalıdır.
Servislerde koltuk numarası verilerek oturma listesi oluşturulmalı, bu liste serviste görünür bir yerde asılı olmalıdır.
Damlacık oluşturması nedeniyle servis içinde konuşulmamalı ve bağırılmamalıdır.
Serviste bir mecburiyet olmadıkça su dahil içecek ve yiyecek kullanılmamalıdır.
SERVİSLERDE HAVALANDIRMA, TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON
Klimanın iç hava sirkülasyon düğmesi kapalı olmalıdır.
Servis araçlarının klima hava filtre bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.
Servislerde pencereler uygun olan her fırsatta açılarak servisin iç havasının temizlenmesi sağlanmalıdır.
Servisin genel iç temizliği günün sonunda su ve deterjan ile yapılmalıdır. Servisin temizliği yapılırken eldiven takılmalı, temizlik süresince eller yüze temas etmemeli ve temizlik bitinminde eldivenler kapaklı çöp torbalarına atılmalıdır.
Aracın iç yüzeyi su ve deterjan bez kullanılarak silinmelidir.
Her servis turu tamamlandıktan sonra sık dokunulan yüzeyler ( kapı kolları, kol dayama/kolçaklar, tutacaklar, cam açma düğmeleri, emniyet kemeri tokaları,) önce su ve deterjanlı bezle silinmeli, daha sonra da 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya yüzde 70’lik alkol ile dezenfekte edilmelidir bu amaçla Sağlık Bakanlığı ruhsatlı dezenfektanlar da kullanılabilir. Temizlik yolcu olmadığı durumlarda yapılmalı ve sonrasında bir dakika beklenip havalandırılmalıdır.