İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, akaryakıta ardı ardına sürekli yapılan zamlar nedeniyle toplu ulaşım tarifesinde yapmak istedikleri fiyat güncellemesi talebinin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) reddedilmesinin ardından sözkonusu UKOME kararını yargıya taşıyacaklarını açıklamıştı. Başkan Soyer, TCDD ve İZBAN hatlarında yapılan zamma onay verilmesine karşın İBB’nin zam talebine red oyu verilmesinin hakkaniyete uygun olmadığını belirtti ve “Dava açtık, hakkımızı hukuk nezdinde de arayacağız. Çünkü bu hakka vicdana hiçbir şeye uygun değil" dedi.
Başkan Tunç Soyer, gazetecilerin, artan akaryakıt ve enerji maliyetlerine karşın tarife güncelleme taleplerinin reddedilmesi ve ulaşım zammının iki kez mahkemeden dönmesi karşısında son durumun ne olduğu şeklindeki soruyu yanıtladı.
TUNÇ SOYER: “DAVA AÇTIK, HAKKIMIZI HUKUK NEZDİNDE
ARAYACAĞIZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, dava açtıklarını ve hukuk nezdinde haklarını arayacaklarını vurgulayarak, “Dava açtık, hakkımızı hukuk nezdinde arayacağız. Çünkü bu hakka vicdana, hiçbir şeye uygun değil. Gerçekten çok irrasyonel bir karar. Dolayısıyla da İzmir'in hakkını korumaya aramaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
NE OLMUŞTU?
UKOME’nin son toplantısında da İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılmak istenen tarife güncellemesi oy çokluğuyla reddedildi.
Toplantıya başkanlık yapan Başkan Soyer, büyükşehir belediyesinin UKOME hakkında ‘hakkın kötüye kullanımının tespiti’ davası açacaklarını duyurmuştu.
Tarife artışı taleplerinin reddedilmesi nedeniyle İzmir Metro A.Ş, İZDENİZ ve İZULAŞ yönetimlerinin de kararın iptali davası açacağı, kamu zararının en fazla olduğu ESHOT Genel Müdürlüğü’nün de bu davaya müdahil olacağı kaydedilmişti.
BÜYÜKŞEHİR SÜBVANSE İÇİN 4 MİLYAR TL AYIRMAK ZORUNDA
Başkan Soyer, 30 büyük kent arasında en yüksek ücretin İzmir’de olduğu açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtmiş, toplam hat uzunluğu 5-6 kilometreyi bulmayan kentlerdeki toplu taşımacılık maliyetinin daha az olduğuna dikkat çekmiş ve karşılaştırmanın 3 büyük kent arasında yapılması gerektiğini kaydetmişti.
PEKİ HALKIN BEKLEDİĞİ HİZMETLER HANGİ KAYNAKLA YAPILSIN?
Türkiye’de akaryakıta yüzde 266’ları aşan oranlarda zam yapıldığını, bu durumun sürdüğünü, İBB’nin toplu ulaşımda tarife güncellemesiyle bu zamlar nedeniyle ortaya çıkan zararı karşılamak için farkı sübvanse etmeye çalıştığını, toplu ulaşımın devamı için yapılacak sübvanse oranının 4 milyar TL’ye ulaştığını açıklamıştı.
TCDD VE İZBAN’DA BİLET FİYATLARINA DAHA YENİ ZAM GELDİ
İBB Başkanı Tunç Soyer, UKOME bünyesindeki diğer kurumların zam taleplerinin onaylanmasına karşın Büyükşehirin talebinin rededilmesinin siyasi bir karar olduğunu kaydederek, “Bu oran ise büyükşehir bütçesinin neredeyse yarısı demek. Peki halkın beklediği hizmetler ne olacak? Onlar hangi kaynakla yapılacak? Toplu taşımacılık yapan devletin bir diğer resmi kurumu olan TCDD’nin yılbaşından bu yana bilet ücretlerini y üzde 155-156 arttırdığını görüyoruz. Aynı TCDD’nin UKOME’deki temsilcsi, ‘halkın yararına değil’ diyerek kent için toplu ulaşım tarifesinin artışına ret oyu veriyor. TCDD hizmetlerinde niye halk yararı gözetilmiyor o halde? TCDD trenlerine daha yeni zam geldi. 110 kilometrelik Ödemiş-Basmane hattında bilet ücreti 35 TL oldu. Aynı uzunluğa sahip İZBAN’da bilet ücreti ise 21 TL. Bu çelişkileri sevgili İzmirliler değerlendirsin” ifadelerini kullanmıştı.