Baraçlı: “Anlamak için onların dilini öğreniyoruz”
İETT’nin, engelli vatandaşların sosyal hayata katılımını sağlamak ve şehir içindeki seyahatlerini kolaylaştırmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordinasyon halinde “Herkes için erişilebilir İstanbul” projesi kapsamında yürüttüğü çalışmaların devamı niteliğinde olan çalışanlara işaret dili eğitimi, İşitme Engelliler Federasyonu (İEF) tarafından ödüllendirildi. Hilton Otel’de yapılan “İşitme Engelliler İçin Türkiye’nin İlkleri” ödül töreninde İETT’nin ödülünü Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı, İEF Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ay'ın elinden aldı. Törende bir konuşma yapan Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı, “İETT olarak hem engelliler hem de işitme engellilerle ilgili sürekli yeni projeler geliştiriyoruz. Bu hizmetleri yaparken de hiçbir zaman yüksünmüyoruz. Çünkü yarın biz de bir engelli olabiliriz. O yüzden şimdiden empati kurup onlarla ilgili problemleri çözmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda, şoförlerimiz ile vatandaşlarımıza ulaştığımız müşteri noktalarında çalışan arkadaşlarımıza işaret dili eğitimi aldırıyoruz. İşitme engelli vatandaşlarımız için otobüslerimizde görüntülü uyarı sistemleri kuruyoruz. Bizi bu ödüle layık gördüğünüz için teşekkür ediyor, bundan sonraki çalışmalarımızı da aynı gayretle sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum” dedi.
Görme engelli vatandaşlar için dış ortama anons yapan sistem geliyor
Engelli vatandaşların sorunlarına her zaman büyük duyarlılıkla yaklaşan İETT, onların şehir içindeki seyahatlerini kolaylaştırmak amacıyla filo yenileme çalışmalarına hız vererek yeni araç alımlarında erişilebilirliği ön koşul olarak belirledi. Bu kapsamda filoda bulunan basamaklı otobüslerin yerine 1705 yeni modern otobüs alınarak bunların tamamının yüzde 100 alçak tabanlı ve tam erişilebilir özellikte olması sağlandı. İstanbul’da yaşayan engelli vatandaşlara ücretsiz toplu ulaşım hizmeti veren İETT, işitme engelli vatandaşlar için otobüslerde bulunan LCD ekranlar aracılığıyla görüntülü ikaz sistemi kurdu. İETT, engelli vatandaşların sorunlarına kısa sürede ve kesin çözümler getirmek amacıyla Türkiye’de kamu kurumları arasında ilk kez kurum bünyesinde engelli koordinatörü atayarak engelli dernek, vakıf ve federasyonlarla işbirliği halinde sürekli toplantılar yapıyor.
İETT, görme engelli vatandaşlar için de birtakım çalışmalar yürütüyor. Kısa süre sonra görme engelli vatandaşlar için hayata geçirilecek engelli bilgilendirme sistemiyle araçların dışından yapılacak anonslar ile vatandaşlar bilgilendirilecek. Bu otobüsler durağa yanaştıklarında otobüsün künyesini ve gideceği yönü anons edecek. Böylece görme engelli vatandaşlar, yardım almaksızın bineceği otobüsü, durağa yanaşan diğer araçlardan ayırt edebilecek. Bu uygulama okuma yazma bilmeyen vatandaşlar için de faydalı olacak.
Çalışanlara işaret dili eğitimi veriliyor
İETT, her gün binlerce yolcuya hizmet veren şoförler başta olmak üzere müşteri temas noktalarında görev yapan güvenlik görevlisi, bilet satış personeli, hat ve hareket amirlerinden oluşan 500 kişilik gruba işaret dili eğitimi veriyor. İETT’nin, işitme engellilere daha kaliteli hizmet sunmak, onlarla kolay iletişim sağlamak, istek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlattığı işaret dili eğitim programı İşitme Engelliler Federasyonu ile işbirliği halinde yürütülüyor. Bir yılda tamamlanması planlanan proje kapsamında çalışanlara parmak alfabesi, sayılar, günler, aylar, haftalar, mevsimler ve renkler ile birlikte işitme engellilerle İETT çalışanları arasında en sık tekrarlanan diyaloglar ve cümleler görsellerle desteklenerek anlatılıyor.