İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ne ait en yakın meteoroloji istasyonunun rüzgâr verilerine göre, rüzgar enerjisinden elektrik üretim kapasitesi yüksek çıkan Beylikdüzü Metrobüs Park Sahası’nda kurulumu yapılan 6 kW’lık türbinin ürettiği elektrik, akülerde depolandıktan sonra sisteme aktarılacak.
‘’Hava Kalitesine Yaklaşık 350 Ağaçlık Katkı’’
Rüzgâr değerleri iyi olan tüm garaj ve peronlarda yapılması hedeflenen sistem, yılda yaklaşık 8.000 KG karbondioksit gazı salınımını engelleyecek ve yaklaşık 350 ağaçlık katkı sağlayacak.
Çevre yönetim faaliyetlerini hava-su-atık olmak üzere 3 başlıkta toplayan İETT, CNG’li otobüslerle başlattığı çevre dostu kurum anlayışına yeşil garaj projeleri ile devam ediyor.
Yenilenebilir Enerji Tesislerinin ilkini Beylikdüzü’nde kuran İETT, bu tesislerin sayısını artırmayı hedefliyor. İETT 2016’da da Enerji Yönetim Merkezi kurarak Enerji Üreten Tesislerini uzaktan izleyerek raporlamalar yapacak.
‘’Diğer Kamu Kurumlarına Örnek Olabilecek Bir Proje’’
İstanbul’a hizmette 144. yılını kutlayan İETT, ekonomi, ekoloji, enerji ve etkinliğini kapsayan 4e prensibiyle yola çıkarak, 2023 vizyonu için maliyetlerin etkinliği ve mali kaynakların verimli kullanılmasına zemin hazırlayacak projelere imza atıyor.
Beylikdüzü Metrobüs Park sahasında başlatılan diğer kamu kurumlarına da örnek olabilecek proje, hem İETT’nin hem de diğer kamu kurumlarının enerjiyi verimli kullanması, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesine katkı sağlaması hedefliyor.
Bu sayede proje hem enerjide verimliliği yakalayacak hem de iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayacak.