Başkan Beşir yaptığı açıklamada, "İETT denetiminde günlük olarak 400 bin, aylık olarak, 10 milyon üzerinde otobüslerimiz ile yolcu taşıdığımız İstanbul’da öncelikle şunu söylemek lazım, biraz olaylara detaylı bakmak gerek, İstanbul’da 3 milyonun üzerinde araç var, bu araçların içerisinde de 2.000 küsur Özel halk otobüsü var, münferit kazalar olmuyor desek yalan olur, ama bunlar münferittir ve sadece bunu da halk otobüslerine yorumlamamak lazım,3. şahıslarda var burada yani bizleri kazaya sebebiyet verdirecek pozisyonda araç kullananlar var.
Basında da Özel halk otobüslerine karşı bir sempati oluşmamış, olaya tek taraflı bakıyorlar. Örnek verecek olursak İkitelli’de Özel halk otobüsü durakta yolcu alırken, arkadan demir yüklü bir kamyonun ona vurup, sert darbe ile üzerindeki demirlerin otobüsün arka camından içeriye girerek, otobüs içinde bulunan vatandaşların ağır yaralanmasına sebebiyet vermiştir.
Medyada, televizyonda hemen şöyle bir haber yapılıyor. ’Yine halk otobüsü kazası’’, ben buna el insaf diyeceğim, otobüs durakta dururken arkadan gelen kamyonun vurmasını da bize suç bindiriyorlar. Zaman zaman sürücülerimizin de eksiklikleri oluyor, trafik sıkıntısı, geçim derdi, aracın masrafları, gelir azlığı gibi etkenler dikkatsizliğe neden olduğu görülmektedir. Geçtiğimiz Ağustos ayından itibaren sürücüler İETT Tarafından yapılan yeni uygulama ile daha sıkı denetlenmekte olup, hata yapan sürücüler hem ceza görmekte, hemde sertifikası iptal edilmektedir. Otobüslerde çift şoför çalıştırılmakta olup, hepsi eğitimden geçerek sertifika almaktadır. Sertifikalar dijital ortamda okutma ile tespit edilerek, usulsüz ve hata yapan sürücüler ceza almaktadır.
Bu denetimler yetmediği gibi, İETT Tarafından daha evvelki yıllarda verilen sürücü sertifikaları güncellenerek titiz bir çalışma yapılmaktadır. Sabıka kaydı, sağlık raporlar ve diğer raporlar ile birlikte sicil dosyası oluşturularak, devamında eğitim seminerleri yapılarak sürücülerin daha dikkatli, daha kaliteli bir ulaşım sistemi yapılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
İETT dışında bizim kurumlarda, sürücülere sürüş teknikleri eğitimi verilerek, sürücülerin iletişim, halkla ilişkiler ve öfke kontrolü eğitimleri ile kaliteli bir toplu ulaşım sistemine dönük çalışmalar yapılmaktadır’’, dedi.
"Takip sistemi ile daha verimli taşımacılık yapıyoruz"
Başkan Yalçın Beşir, otobüslerde bulunan araç takip sistemi ve kameralar ile hataları ve sistemin faydalarını gördüklerini belirterek şunları söyledi; ’Adli vakalarda kamera kayıtlarını inceleme, sürücülerimize karşı yapılan saldırılarda bize belge niteliği taşıyor, haklıyı ve haksızı ayırma şansımız oldu bu açıdan çok faydalı bir sistem, bizim sürücüde bir hata var ise ceza alıyor. Sürücü adli bir olayda haksız ise İETT tarafından sertifikasına el koyuyor, ceza veriyor.
Özellikle kurum Başkanı olarak, yöneticilerimiz ile beraber sabah çok erken saatlerde belirli ve değişik hat güzergâhlarına giderek durum tespiti de yapıyoruz. İETT dışında bizim kurum içi denetim personellerimizde devamlı hat ve duraklarda gezerek, araçların temizliği dahil, yolcu şikayetlerini de alarak ve sürücüleri de kontrol ediyorlar. Sürücülerimiz en fazla usulsüz kart konusunda ceza almaktadır. Bu kartları kullanan yolcular ile sürücüler arasında tartışma yaşanmakta olup, şikâyet sonrasında ceza yemelerine neden olmaktadır. Heyecan ile beklediğimiz torba yasasında çıkacak bir kanun ile ücretsiz taşıma bedellerinin ödenmesi ile beraber bu sıkıntılarda ortadan kalkacak olup, daha sağlıklı ve huzurlu bir ortam oluşacaktır.
Şirket merkezinde oluşturduğumuz konferans salonunda sürücülere uzmanlar eşliğinde eğitim vererek, daha kaliteli bir hizmet vermenin de planlarını yapmaktayız. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda verilen eğitimler ve yapılan denetimler ile birlikte şikâyetler azalmış olup, sürücü hataları da asgariye inmiştir" ’ifadelerini kullandı.