Önen: “Daralan iç pazara rağmen üretim arttı”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katıldığı Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 40. yılının kutlandığı görkemli törende otomotiv sanayinin başaktörleri bir araya geldi.

Türk Otomotiv Sanayi’nin gelişimini ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlamasını desteklemek üzere hizmet veren Otomotiv Sanayii Derneği, 26 Mart 2015’te İstanbul Conrad Hotel'de 40. yılını özel bir törenle kutladı.

Bakan Zeybekci, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 40. kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, otomotiv sanayisinin Türkiye için gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Otomotiv sanayisinin Türkiye'nin sanayileşme ve teknolojiyle ilgili yolculuğunda sıçrama gerçekleştiren bir sektör olduğunu dile getiren Zeybekci, otomotivin Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilir hale geldiği nadir sektörlerden biri olduğunu söyledi.

“Bizi ikna edin özel ceket haline getiririz”

Otomotiv ya da diğer sanayi dallarına Hükümet olarak aynı şekilde yaklaştıklarını anlatan Zeybekci, "Koşan atı mahmuzlamak lazım. Bizim çıkardığımız teşvik ve desteklerle ilgili kuralların hiçbiri ilahi kanun değil, dokunulmaz değil. Ne istiyorsanız bize anlatın, bizi ikna edin, biz onu size özel ceket haline getiririz" dedi.

Zeybekci, otomotivde en son yatırımlarla 2 milyon üretim kapasitesiyle dünyada 16'ncı, Avrupa'da 6'ncı sıraya gelmenin Türkiye için yeterli olmadığını belirterek, "Türkiye,Avrupa'nın otomotiv merkezi olmalı. Bazı alanlarda dünyada bir numara. Bazı araçlarda, otobüste, kamyonda Avrupa'da bir numarayız. Demek ki biz otomobilde de Avrupa'da bir numara olabiliriz. Dünyada da çok daha farklı bir noktaya gelebiliriz. Onun için şimdiye kadar sizlerle iş birliğinde kapılarımız sonuna kadar açık oldu, bundan sonra da açık olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Bakan Zeybekci, 2014 yılı ocak-şubatındaki 1,36 dolar/avro paritesi bugün olsaydı, ihracatta şu andaki yüzde 11'lik düşüş yerine, yüzde 5 civarında artış olacağına değinerek, şöyle devam etti:

"Ama biz bunu mazeret olarak görmüyoruz. Miktar bazında toplamda ihracatta artış olarak varız. Ama otomotiv sanayisi hiçbir mazeret kabul etmeden 2015'e yüzde 30 civarında artışla başladı. İnşallah bizim diğer alanlardaki eksiklerimizi kapatabilecek kadar güçlü bir şekilde geliyor. Dilerim 2015 sonuna kadar da böyle gider. Yeni yatırımlar, markalarımızın kapasite artırımına gidiyor olmaları bizi çok sevindiriyor ve 2015, 2016, 2017 ihracat ve üretim rakamlarıyla ilgili bizi ümitlendiriyor."

"Yerli otomotiv adımını Türkiye mutlaka atacaktır"

Otomotiv sektörünün, arkasından birçok sektörü harekete geçiren özelliğe sahip olduğuna işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin bu sektörde dünya ile rekabet edebilecek bir özgüveni olduğunu söyledi.

Bu özgüvenin başladığı en önemli yerlerden birinin de Türkiye'nin otomotiv sektörü olduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin kendi otomotivini üretebilmesinde en önemli göstergelerden biri, şu anda bir motorlu araç için her şeyi üretebilir hale gelmiş olmasıdır. Ar-Ge'de de şu anda lokomotif sektör otomotiv sektörü. Türkiye'de şu anda 176 Ar-Ge merkezi var, bunun üçte biri otomotiv sanayisinde. Bu diğer sektörlere de örnek oluyor. Hükümet olarak biz de Ar-Ge merkezleriyle ilgili sınırları, limitleri cesur bir şekilde açtık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın bu alanla ilgili çok önemli çalışmaları var. Yakın bir gelecekte eş değer parçayla ilgili yaptıkları bir çalışma var. Türkiye'de eş değer parça kullanılabilmesiyle ilgili yaptıkları bir çalışma var. Yerli dizel motoru üretimiyle ilgili yapılan bir çalışma var."

“Yerli otomotiv hayalimiz”

Zeybekci, Türkiye'nin kendi markası, kendi tasarımı, kendi teknolojisiyle bir araba üretimi hayali olduğuna değinerek, "Türkiye bunu gerçekleştirecektir. Çünkü bu donanım artık Türkiye'de var. Bu teknoloji meselesi değil artık. Bu bir ustalık veya mühendislik meselesi değil. Bu sadece ve sadece bir ekonomi meselesi. Bunun kurgulanması gerekiyor. Türkiye bununla ilgili ekonomiyle ilgili faktörleri kurguladığında, bunun senaryosunu ve simülasyonunu yaptığında bu yerli otomotivi çok kolay bir şekilde üretebilecek noktada. Gün gelip bununla ilgili o cesur adımı inşallah Türkiye mutlaka ve mutlaka atacaktır" diye konuştu.

Zeybekci, "Sizlerden özellikle istirhamım şu; Türkiye'ye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da inanın, güvenin. Daha çok yatırım ve daha çok üretime hep beraber devam edelim. Türkiye geleceğin dünyasının en önemli direklerinden birisi olacaktır. Yatırımlarınızda ne sıkıntılar varsa bunları bizimle paylaşın" dedi.

“Son 9 yıllık dönemde Toplam Taşıt Araçları Dış Ticareti 14 milyar USD fazla verdi”

Türk Otomotiv Sanayii’nin geçmişi, bugünü ve geleceğini değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Kurulduğu 1974 yılından bu yana Türk Otomotiv Sanayii’nin gelişimi için çaba gösteren derneğimiz, 40 yıl içerisinde endüstriler ötesi başarılara imza attı, pek çok konuda öncü oldu. 1970’lerde binler mertebesindeki üretimini bugün 1,75 milyon araç kapasitesi ve 1,2 milyon üretime taşıdı.”

Sektörün kendi profesyonellerini yetiştirdiğini ifade eden Önen sözlerine şöyle devam etti:  “Türkiye’ye otomotiv teknolojilerinin kazanılmasını sağlamanın ötesinde uzmanını, mühendisini, teknisyenini kendi yetiştirmiş olan Türk Otomotiv Sanayii, bugün artık ürettiği, tasarladığı ve Ar-Ge’sini yaptığı araçları dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor. Neredeyse yatay seyreden pazar koşullarında bile kapasite ve yeni ürün yatırımı yaparak ülkesine katma değer yaratmaya, ihracatını arttırmaya devam eden ihracat şampiyonu sektörümüz, ülkemiz ekonomisine ciddi katma değer yaratıyor. Son 9 yıllık dönemde toplam taşıt araçları dış ticareti 14 milyar USD fazla verdi.”

Önen: “Daralan iç pazara rağmen üretim arttı”

Sektörün son yıllardaki gelişimine de değinen Önen, dünya otomotiv sektöründe 2008’de global kriz ile kesintiye uğrayan büyümenin devam ettiğini ve AB’de satışların henüz kriz öncesi seviyelerine dönmediğini ifade etti. Avrupa’da kapasite fazlasının sürdüğünü hatırlatan Önen, Uzak Doğu’nun, özellikle de Çin’in otomotiv üretim ve pazarında gösterdiği muazzam çıkışının devam ettiğine işaret etti. Ayrıca Kuzey Amerika’da sektörün toparlandığını ve neredeyse kriz öncesi rakamları yakaladığını belirten OSD Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Otomotiv Sanayimiz, 2008 krizinin etkilerini görse de pazarımız ve ihracatımız çok hızlı toparlandı. Fakat detayda bakıldığında otomotiv sektörü, iç pazarın da desteği ile krizi çok iyi yönetmesine ve atlatmasına rağmen, pazarın hala 2005 rakamlarına yükselemediği görülüyor. Tam bu noktada 2014’te iç pazarın küçülmesine rağmen üretimin artmış olması dikkat çekici.”

İç pazarda küçülme ve üretimde de neredeyse yatay bir seyir olmasına rağmen ihracattaki artışın devam etmesinin sektör adına umut verici olduğunu söyleyen Önen, “Türk Otomotiv Sanayii olarak kapasite artırmaya devam ediyoruz. Kapasitemizin büyük kısmı ihracat odaklı ve ülkemiz otomotiv sanayi ihracat odaklı büyümesini sürdürüyor. 22,8 milyar USD’lik ihracata, 1.75 milyon adet kapasiteye ulaştık. Özetle teşviklerin çok olumlu etkisini gördüğümüz bir yatırım dönemi yaşadığımızı söyleyebiliriz” dedi.

Önen, Ar-Ge alanında otomotivin tüm sektörlerde öncülüğünü sürdürdüğünü belirterek şunları söyledi: “57 Ar-Ge merkezi ile de ülkemizin öncüsü olan otomotiv sanayii bugün 1 milyar TL’nin üzerindeki Ar-Ge bütçesi, 4 bine yakın Ar-Ge çalışanı ile dikkat çekiyor. Özellikle Ar-Ge alanındaki bu olumlu gelişmelerde teşvikler çok önemli bir rol oynuyor. Bu alandaki gelişmenin en önemli adımlarından biri olan Test Merkezi ve Test Pisti’nin kurulmasının da hızlandırılmasını bekliyoruz.”

Önen: “Son iki yılın otomotiv gündemi yatırım, kapasite ve yeni modeller oldu”

2014 rakamlarına da değinen Önen, ihracatın artmasıyla üretimin yüzde 4 arttığını ve yeni projelerin bunda önemli bir paya sahip olduğunu söyledi. İç pazarın alınan önlemlerle yüzde 10 gerilediğini hatırlatan Önen, otomobil üretimindeki yeni projelerin etkisiyle ihracattaki artışın yüzde 7’ye ulaştığını belirtti. “Otomobil pazarının 2014’deki küçülmesine neden olan alınan önlemlerin etkisi net bir şekilde görülebiliyor. 2015 yılında yatay bir seyir izlemesini beklediğimiz iç pazara rağmen sanayimiz, 2014 yılı üretim dengesini korumayı hedefliyor. 2014 ve 2015 yıllarında yatırımlar, kapasite artışı ve yeni modeller en önemli konular oldu. Genel bir değerlendirme yapacak olursak, sanayi üretimini arttırmak için ihracat bazlı büyümeyi sürdürüyor ve ürettiğimizin yüzde 75’ini ihraç ediyoruz. Dış ticaret dengemiz artıda. Ayrıca teşviklerin sağladığı olumlu katkılarla çok büyük projeler başlatıldı. Tüm bunları dikkate alarak 2015’te de otomotiv sanayii kendi rekorlarını kıracak; yine ihracat şampiyonu ve lokomotif sektör olacaktır.”

Geçmiş başkanlara şükran plaketleri verildi

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yan sanayi firmalarına kalite ve teslimat güvenilirliği, teknoloji geliştirmedeki işbirliği ile uygun fiyat yönünden gösterdikleri başarı için “OSD Yan Sanayi ve İhracat Başarı Ödülleri” verilirken OSD üyesi firmalara da 2014 yılında ihracatta gösterdikleri başarılar için “İhracat Başarı Ödülü” verildi. 40. yıl töreninde ayrıca OSD’de emeği geçmiş eski başkanlara  OSD Başkanı Kudret Önen tarafından şükran plaketi takdim edildi.

 

1974’ten günümüze OSD

Türkiye’de Otomotiv Sanayii’nin gelişmesine inanan ve bu amaçla hizmet için ortak çalışma yapmayı hedefleyen otomotiv sanayinin önde gelen 11 işadamı, ilk kez 11 Ocak 1974 yılında bir araya geldi. Dernekler Kanunu'na göre gerekli şartların yerine getirilmesiyle Motorlu Kara Nakil Vasıtaları Kamyon, Kamyonet, Traktör, Otobüs ve Otomobil İmalatçıları Sanayii Derneği adını alan dernek, faaliyetlerine 14 Haziran 1974 tarihinde resmen başlamış oldu. Bugün 14 otomotiv üreticisi tarafından temsil edilen derneğin adı 1979 yılında tüzük değişimi ile Otomotiv Sanayii Derneği olarak kısaltıldı.

OSD 40. YIL ÖDÜLLERİ

2014 yılında 1 milyar Doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek PLATİN PLAKET almaya hak kazanan firmalar:

FORD OTOMOTİV SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

OYAK RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI ANONİM ŞİRKETİ

TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE ANONİM ŞİRKETİ

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI ANONİM ŞİRKETİ

HYUNDAI ASSAN OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

2014 yılında 500 milyon Dolar - 1 milyar Dolar arası ihracat gerçekleştirerek ALTIN PLAKET almaya hak kazanan firma:

MERCEDES BENZ TÜRK ANONİM ŞİRKETİ

Geçtiğimiz yıl 100 milyon dolar ve 500 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirerek ALTIN MADALYA almaya hak kazanan üyeler:

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ ANONİM ŞİRKETİ

MAN TÜRKİYE ANONİM ŞİRKETİ

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

TEMSA GLOBAL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

30 milyon dolar ve 100 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirerek GÜMÜŞ MADALYA almaya hak kazanan firmalar:

ANADOLU ISUZU OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

HONDA TÜRKİYE ANONİM ŞİRKETİ

Kalite ve teslimat güvenilirliği, teknoloji geliştirmedeki işbirliği ve rekabetçilik kriterleri esas alınarak OSD  üyeleri tarafından yapılan değerlendirmede Yan Sanayi Başarı Ödülü’nü alan firmalar:

Sege Taşıt Koltukları ve Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Denso Otomotiv Parçaları Anonim Şirketi

Yazaki Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Hema Endüstri Anonim Şirketi

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ticari Araç Haberleri

Fenerbahçe Spor Kulübü’ne Özel Tasarımlı Mercedes-Benz Travego
Otokar Pick-up Pazarına Giriş Yapıyor
Ford Trucks Avrupa'daki büyümesinde önemli bir adım olan İsviçre pazarına giriş yaptı
Otokar, Teknolojik Çözüm İhracatına Başladı