Suriye’de yaşanan krizin ardından Ro Ro ile Suriye ardı ülkelere yapılacak taşımalarda Devlet, nakliyecilere araç başına bin dolarlık destek sunulmuştu. Devlet tarafından desteğin 31 Mart itibariyle kaldırılmasının ardından Ro Ro’larda uygulanan navlun fiyatlarında artış oldu.
UND ve Bakanlık çözüm odaklı çalışıyor
Durumun düzeltilmesi bazında desteğin devam etmesi gerektiğini belirten nakliyecilere açıklama yapan Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND) yönetimi Bakanlıkla birlikte yürütülen çalışmalara ilişkin açıklama yaptı.
Suriye’deki güvenlik sorunu sebebiyle bu ülkenin Türk nakliyecileri için ikili ve transit taşımaların geçilemez duruma gelmesi sonucunda 2012 yılında özellikle Suriye ardı ülkelerle yapılacak ticaretin taşınması için alternatif yol arayışına gidildiğinin vurgulandığı açıklamada;
“Suriye ardı ülkelerle yapılan ticaretimizin zarara uğramaması ve kesintisiz sürdürülebilmesi amacıyla, Hükümetimiz, özellikle Ekonomi Bakanlığımız liderliğinde sektörümüzle işbirliği içinde yapılan çalışmalar sonucunda Mısır’a taşıma yapacak bir Ro-Ro kurulması çalışmalarına başlanmış ve İskenderun ve Mersin limanlarından Mısır’ın Port Said ve Damietta limanlarına taşıma yapan iki Ro-Ro hattı çok hızlı bir şekilde başarıyla hayata geçirildi.
Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan başta olmak üzere tüm bürokratları bu süreçte konuya titizlikle eğilmiş ve ihracatımızın zarar görmemesi için bu Ro-Ro hattında yeni olmanın sıkıntılarını aşmaları amacıyla ilan edilen geçici bir süre ile gerekli desteği fazlasıyla sağlandı. Bu önemli destek sayesinde Mısır üzerinden gerçekleşen 11 bin araçlık taşıma ile Suudi Arabistan’a ve bölgeye olan ihracatımız sürdürülebilmiştir.
Gelinen süreçte, Derneğimize ulaşan taşıma kaynaklı şikâyetler incelendiğinde hizmet sunumunda Kalite-Zaman ve Maliyet problemlerinin halen yaşanmakta olduğu ve hizmet sunan Ro Ro şirketlerinin Bakanlığımızın desteklediği bu geçiş dönemi desteğini taşıma süreçlerinin iyileştirilmesi konusunda gereği gibi değerlendiremedikleri anlaşıldı.
Derneğimiz bu hafta boyunca bir yandan Ekonomi Bakanlığı ile çalışmalar yürütürken diğer yandan Mersin ve İskenderun’da Nakliyecilerimizin problem ve taleplerini tespit çalışmaları yürütmüş ve süreç iyileştirme çalışmalarını başlattı.
Özellikle Ro-Ro şirketleri kaynaklı olduğu anlaşılan bu tür bilgilendirmelerin sektörümüzün görüşü olmadığı ve bölgeye yapılan ihracatımızın ve nakliyecilerimizin zarar görmemesi için Ekonomi Bakanlığımızla birlikte her türlü çalışma zamanında yapılmıştır” ifadeleri yer alıyor.