12 yıldır Uluslararası Nakliyeciler Derneği çatısı altında hizmet veren ve 30 Haziran 2012 itibariyle UND’deki görevinden ayrıldığını yazılı bir açıklama ile sektöre duyuran Mine Kaya, UND’de ciddi mesailer ve emek harcadığını karşılığının da “istenmeyen kişi” ilan edilerek verildiğini vurguladı. UND Yönetiminden gerekli desteği alamadığını ifade eden Kaya, yıllardan beri süre gelen sistemi değiştirmek suretiyle yönetimin İcra Kurulu makamını etkisizleştirmeye çalıştığını belirtti. Kaya, “Yönetim Kurulunca İcra Kurulu makamı yokmuş gibi davranıldı. Oysaki UND’de yıllardır süre gelen sisteme göre İcra Kurulu Başkanı direk yönetim kurulu Başkanına bağlıdır. Ancak yeni yönetim ile birlikte İcra Kurulu makamı etkisizleştirildi. Benle birlikte sadece icra kurulundan 14 kişi istifa ettirildi. Tüm bu durumlara karşı sonunda bir takım şeylerin düzeleceğine inancım kalmamasından dolayı istifa kararı aldım” dedi. “Zorla izin kullandırıldım, mailim ve telefonum elimden alındı”
UND‘de yıllardan beri süre gelen sistemin yeni yönetim tarafından değiştirilmek istenmesinden dolayı yönetimle ters düşen Mine Kaya, makamının yetkilerinin sınırlandırılmak istendiğini bu nedenlerden dolayı istifa ettiğini belirtti. UND’deki kurumsal yapı gün geçtikçe çöküyor diyen Kaya, UND’den kırgın ayrılanların sadece kendisinden ibaret olmadığını da söyledi. Mine Kaya ayrıca, korumaya çalıştığı sistemin 2004 yılında Ulusal Kalite Ödülü almaya hak kazanmış ilk STK(Sivil Toplum Kuruluşu) olduğunu da sözlerine ekledi. “İşleri yavaşlatmakla eleştirildim ama İcra Kurulu Başkanlığı yaptım”
UND’de makamının ve kendisinin yıpratıldığını ifade eden Mine Kaya, çeşitli yollarda istifa edilmeye zorlandığı ve sonunda bir takım şeylerin düzeleceğine inancının kalmamasından dolayı istifa kararı aldığını açıkladı. UND tarafından bürokratik davrandığı ve işleri yavaştan aldığı yönünde eleştiriler alan Mine Kaya eleştirilere şöyle cevap verdi: “Aksine ben hızlılıktan yanayım. Ben bürokraside 5 yıl çalıştım oradan da zaten bu yüzden ayrıldım. Madem ben işleri yavaşlatıyordum da nasıl UND Ankara temsilciliğinden İcra Kurulu Başkanlığına yükseldim bu dernek tarihinde bir ilktir.” “Benim dönemim başarılı bir dönemdi”
UND’de kendi döneminde UND Deniz ve eğitim konularında ciddi atılımlar yaptıklarını vurgulayan Kaya, UND Deniz’in yeterince desteklenmesinden dolayı başarısız olduğunu belirtti. Kaya, “ Dijital takograf ve ADR’li taşımacılık konularında eğitmen yetiştirmek amacıyla IRU ile bir dizi çalışma yaptık ve bu iki konuda ciddi atılımlar gerçekleştirdik. Kendi adıma benim dönemimde başarılı bir dönem geçirdiğimizi düşünüyorum.” “İsteğimle ayrıldım ama kırgınım”
6 yıldır UND İcra Kurulu Başkanı olarak görev yaptığını ve ayrılırken bulunduğu makamın hak etmediği durumlarla karşı karşıya kaldığını belirten Mine Kaya, ayrılış biçiminden dolayı kırgın olduğunu belirtti. Kaya, “Ayrılış tarzı bakımından hiç hak etmediğim durumlarla karşılaştım. Eski UND başkanlarından Çetin Nuhoğlu ve Tamer Dinçşahin ile çalıştım. 6 yıl da İcra Kurulu Başkanı olarak çalıştığım UND’ye hiç zarar vermedim. O yüzden bu yaşadıklarımı hak etmediğimi düşünüyorum.” “UND’de çalışmaktan hiç pişman olmadım”
UND’de çalışmaktan dolayı pişman olmadığını belirten Kaya, çalıştığı dönem içinde UND’nin kendisine çok şey kattığını vurguladı. Kaya, “UND’den 12 yıl çalıştım. UND’de de bana çok şey kattı bende UND’ye. Öğrencilere ve sektöre ciddi katkı sağladığımı düşünüyorum. Tüm bunların bana verdiği manevi haz hiçbir şeye değişmem. UND’den ayrılmak istemezdim kurumu çok seviyorum. Hepimiz için hayırlısı olsun böyle olması herkes için daha iyi olacağını düşünüyorum.” “Yönetim değişir ise UND’ye geri dönmeyi düşünebilirim”
UND’nin bu yönetimi ile bir daha çalışmasının mümkün olmadığını belirten Kaya, “Önümüzdeki seçimde yönetim el değiştirir o gelen yönetim de bana göreve dön çağrısı yapar ise dönmeyi düşünebilirim. Çünkü bu kurumda çalışmayı seviyorum. 12 yılımı bu kuruma verdim hemen kopma olmuyor” diyerek UND’ye dönüş konusunda bir açık kapı bıraktı. “UND sorunları çözmek için Ankara’dan başlamalı”
UND’nin belli başlı sorunları çözebilmesi için her haftasını Ankara’da geçirmesi gerektiğini vurgulayan Mine Kaya sorunları şöyle sıraladı: “Mesela C2’li nakliye şirketleri birbirlerine yük veremiyor. Yabancı lojistik şirketleri bizim nakliyecimize göre zaten daha iyi durumda. Bu tarz problemleri çözemezsek nakliyecimiz hep kaybedecektir. Birde yeni yapılan yeni düzenlemeye göre birim taşıt oranının yarısı kadar kiralık çekici alınabiliyor. Yani 40 adet çekiciniz var ise 20 adet kiralık çekici ve yarı römork edinebiliyorsunuz ve bu mevzuata uyum sağlama süresi de yılsonuna kadar. Bu durumda olan şuanda 123 nakliye firması var. Bu nakliye firmalarının kiralık araçları park çekilip C2’den düşecek. Bu firmalar nasıl organize olacak, üstelik krizde devam ediyor. Nakliye firmalarının bu mevzuata uyabilmeleri için süre uzatılmalı ya da yeniden düzenlenmesi lazım. Bu yeni mevzuata geçiş çok keskin olacak ve UND bu konuda herhangi bir girişim yapmıyor. Ben ayrılırken bu konuda çok uyarılarda bulundum.” “Engin Bey geldikten sonra ilişkiler yumuşadı”
UND’nin Yönetim Kurulu Başkanlığına gelmesi ile üyelerle kavgasız, gürültüsüz ve daha yumuşak bir iletişim kurulduğunu belirten Kaya, UND’nin şuan ki yönetiminin eksilerini şöyle sıraladı: “Üyelerle UND arasına mesafe girdi ve başkan ulaşamaz hale geldi. Lojistik ve nakliye firmaları bu derneğe birlik ve beraberlik olsun diye üye oluyorlar, sektörde sorunların toplu bir şeklide dile gelmesi için üye oluyorlar yoksa büyük nakliye firmaları kendi işlerini gayet güzel hallediyorlar bir derneğe ihtiyaçları yok. Ama o sinerji yavaş yavaş kayboluyor.” “Sektöre danışmanlık yaparak hizmet edeceğim”
Gelecekle ilgili çok uzun soluklu planlar yapmadığını belirten Mine Kaya, lojistik sektöründen kopmadan bilgi ve birikimini sektöre aktaracağını belirtti. Kaya, “Yazılı açıklama yapıp ayrıldığımı duyurduktan sonra Türkiye’nin her yerinden UND’den ayrıldığım için üzgün olduğunu belirten nakliyeciler aradı. Bakanlık geçmişimi ve UND’de edindiğim tecrübeleri ve bilgileri yine sektörle paylaşmak istiyorum. Bu sektör gerçekten çok zorlu bir sektör hayatını yolda geçirenlerle dolu. Bu sektör ülke ekonomisine yüzde 40 katkı sağlayan bir sektör. Ancak ciddi de sıkıntı yaşayan bir sektör o yüzden bu sektörde kalıp tecrübelerimi insanlara aktarmak istiyorum. Nakliye sektöründe yer alan şirketlerin karlılıklarını arttırmak, şirket içindeki sorunlara çözüm bulmak amacıyla danışmanlık yapmak istiyorum ve şuanda 2 şirketle de bu tarz bir çalışma içindeyiz. Yani kısacası bu sektörde daha var olmaya devam edeceğim.” Abdullah KARLIDAĞ www.tasimacilar.com 16.07.2012 / 11:12