Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ataşesi Özay Kutlu ile Ekonomi Bakanlığı Ataşesi Mikail Develioğlu’nun hazır bulunduğu görüşmede, UND Heyeti bir önceki gün Trabzon’da gerçekleştirdiği çalışma grubu toplantısında alınmış kararlar doğrultusunda, Türk Nakliyecisinin Gürcistan içerisinde, özellikle Adjara bölgesinde karşılaştığı sorunlar ayrıntılı bir şekilde görüşüldü.
Gürcistan yol kontrol birimleri tarafından, özellikle Batum ve çevre bölgesinde Türk araçlarına yönelik haksızca ve usulsüzce yazılan trafik cezalarıyla alakalı, yoğun bir şekilde gelen şikayetler aktarıldı. Başkonsolos Temizkan bu konu hakkında gerekli departmanlarla görüşmeler yaptıklarını, cezaların yazıldığı tarihten itibaren 10 gün içerisinde “Gürcistan İçişleri Bakanlığı Devriye Polis Dairesi Adjara Başşubesine” yapılacak yazılı itiraz neticesinde, haklı olunduğu takdirde cezaların iptal edileceğini belirtti. Ceza makbuzu, kimlik fotokopisi, matbu dilekçe ile Batum Başkonsolosluğu üzerinden üst yazıyla, ilgili departmana gerçekleştirilebilecek itiraz başvurusunun, 1 hafta ile 2 hafta arasında neticeleneceğine dair bilgi paylaşımında bulundu.
Sahada incelemelerde bulundular
Başkonsolos Yasin Temizkan nezaretinde saha ziyaretleri gerçekleştirildi. Ülkemize dönüş yapmak için Sarpi sınır kapısına yönelmeden önce, TIR’ların sıra düzenine girdikleri sıralı park tesisi ve Sarpi Gümrük Müdürü gümrük sahasında ziyaret edildi. Park tesisi ziyaretinde, araçlara yönelik sıra düzeninde adaletsizlik yaşandığı, Türkiye’de olduğu şekilde ilk gelen ilk çıkar kuralının uygulanmadığı, menfaat karşılığında araçların çıkışlarına öncelik verildiğine dair şikayetler konunun muhataplarına bizzat aktarıldı. Sistemlerini yeniden modernize edeceklerini belirten park müdürüne, Hopa’nın örnek alınarak sıra fişinin aracın plakasını fotoğraflayarak gösterecek şekilde kurgulanmasını, o sıra fişiyle ilgili aracın kontrol polisince sınıra yönlendirilmesinin sağlanması halinde hakkaniyetin sağlanabileceği belirtildi. Sarpi Gümrük Müdürüne makamında düzenlenen ziyarette, sıra düzeni doğrultusunda sınıra yönlendirmelerle alakalı birimler arasında yaşanılan kopukluk, ithal dönüşlerde sağlık sertifikası gerekmeyen eşya taşımalarıyla ilgili araçların park alanlarında bekletilmemesi gerektiği, sağlık sertifikası gerektiren eşyaların kontrol birimlerince kabulü halinde hızlı bir şekilde sınıra yönlendirilebilmesi, sıra fişi konusunda Türkiye’de örnek modellerde olduğu şekilde, park ile gümrük arasında araçların kabulünün hakkaniyetli bir şekilde takip edilebilmesi gibi konularda istişarelerde bulunuldu.
Sektör namına gerçekleştirilen ziyaretlere, UND Yönetim Kurulu Üyeleri Abdullah Özer ve Alişan Ender Topaloğlu, UND Karadeniz Bölge Çalışma Grubu Başkanı Hüseyin Özdemir ve UND Trabzon Bölge Temsilcisi Hakan Demircan'da katıldı.