Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet göstermekte olan bir gerçek veya tüzel kişiliği temsil ve ilzam ederek ve bunların tamamını fiilen sevk ve idare ederek sürekli ve etkin bir şekilde yöneten Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdür, Genel Koordinatör, Genel Sekreter ve benzeri pozisyonda veya bu unvanlarla istihdam edilen kişileri ifade etmektedir.
Yetki Belgesi B olan Uluslararası Yolcu Taşımacılığı faaliyeti yapan firmadan UlaştırmaBakanlığı tarafından hem ODY hem ÜDY belgesi istenir.
Yurt İçi Taşımacılık yapan firmadan sadece ODY belgesi istenmektedir.
ÜDY ve ODY Belgeli Personel İstihdam Etme Zorunluluğu
30 Haziran 2010 Tarihinden İtibaren Yürürlükte Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin “Yetki Belgesi Sahiplerinin Yükümlülüğü” başlıklı 43 üncü maddesinin 15’nci fıkrası; “Yetki belgesi sahipleri, ilk yetki belgesi aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde, mesleki yeterlilikle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek ve faaliyetleri süresince muhafaza etmekle yükümlüdürler.
Buna göre; Mevcut (eski) yetki belgesi sahibi firmalar ÜDY veya ODY türü Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip kişileri faaliyetleri süresince istihdam etmekle yükümlüdür. Yetki belgesini yeni almış firmalarda 6 ay içinde yükümlüklerini yerine getirmek ve eski yetki belgeli firmalarda olduğu gibi faaliyetleri süresince bu kişileri istihdam etmekle yükümlüdürler.
"B1,C2,D1,L1,L2,M2,M3,N2,P2,R1,R2 ve T1 türü yetki belgesi kapsamında faaliyette bulunanlarda, gösterecekleri faaliyet alanlarına uygun en az bir üst düzey yönetici (ÜDY türü mesleki yeterlilik belgesini ) ve bir orta düzey yönetici (ODY türü mesleki yeterlilik belgesi), istihdam edilmesi gerekmektedir."
B1,C2,D1,L1,L2,M2,M3,N2,P2,R1,R2 ve T1 türü yetki belgesi kapsamında faaliyette bulunanlarda, gösterecekleri faaliyet alanlarına uygun en az bir üst düzey yönetici(ÜDY türü mesleki yeterlilik belgesin) ve bir orta düzey yönetici(ODY türü mesleki yeterlilik belgesi),
A1,A2,A3,B2,C3,D2,K3,M1,N1,P1,T2 ve T3 türü yetki belgesi kapsamında faaliyette bulunanlarda, gösterecekleri faaliyet alanlarına göre en az bir orta düzey yönetici (ODY türü mesleki yeterlilik belgesi),
ÜDY türü mesleki yeterlilik belgesi 4' e ayrılır. Bunlar;
• ÜDY 1 : Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Üst Düzey Yönetici Belgesi
• ÜDY 2 : Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Üst Düzey Yönetici Belgesi
• ÜDY 3 : Uluslararası Eşya-Kargo Taşımacılığı Üst Düzey Yönetici Belgesi
• ÜDY 4 : Yurtiçi Eşya-Kargo Taşımacılığı Üst Düzey Yönetici Belgesi
ÜDY 3 Belgesi Üst Düzey Yönetici Belgesi
Uluslararası yük, eşya ve kargo taşımacılığı sektöründe çalışacak veya çalışanların alması gereken üst düzey yönetici belgesi. ÜDY 3 belgesi alan yöneticiler ÜDY 4, ODY 3 ve ODY 4 belgesinide almış kabul edilir.
Üst Düzey Yönetici Belgesi Alan Yöneticilerin Alacağı Unvanları;
Yönetim kurulu başkanı, Yönetim kurulu üyesi, Genel müdür, Genel koordinatör, Genel sekreter
ODY 1-2-3-4 MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ EĞİTİMİ HAKKINDA
- Eğitim 6 hafta sürecektir.
- ODY Eğitimi almak için ilkokul mezunu olmak yeterlidir.
- Toplam eğitim süresi 96 saattir.
- Mesleki yeterlilik eğitimini tamamlayanlar 4 sınava girme hakkına sahip olurlar.
- 50 sorudan oluşan 4 şıktan seçmeli sınavda %60 başarı sağlayanlar ODY belgelerini almaya hak kazanırlar