2021 yılının son ayında UKOME toplantısında İstanbul’da toplu ulaşım tarifelerinin görüşülmesi gündemli toplantıda akaryakıt, elektrik gibi maliyetlerin ne kadar arttığı anlatıldı.
Independent Türkçe'nin aktardığına göre 'ağır ekonomik koşullar' nedeniyle bazı seferlerini durduran TURYOL'un Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, Ulaştırma Bakanlığı yetkililerine tepki gösterdi.
Can şunları kaydetti:
Zam vermeyin ama bu maliyetleri karşılayın. Hak ettiğim ne kadarsa siz takdir edin. Biz refah payın peşinde değiliz, maliyetlerin altında eziliyoruz ve çıkış yolu arıyoruz. Yüzde 36’lar bizi kurtarmaz. Eridik. 2004 yılındaki alım gücüne ulaşabilmemiz için biletimiz 4 lirayken 23 lira olması gerekir. Ben istiyor muyum bu pahalı hayatın içine var olmak? Kim zam istiyor? Zamlı ortama bizi taşıyan nedenleri ortadan kaldırmanız lazım. Ben gemileri bağladım, böyle devam ederse hepsini durdurmak zorunda kalacağım, personel azaltacağım. Çünkü yürütemiyorum. Sebebi kim?
Sene başından bu yana denizde akaryakıta yüzde 260 zam geldiğini kaydeden Can, 'Bütün bu hayat pahalılığını, enflasyonu, işletme giderlerini siz ortaya çıkarıyorsunuz. Bunların altından kalkabilmek için bir de sizi ikna etmemiz gerekiyor' diye konuştu.
TURYOL 19 Aralık'ta yaptığı açıklamada akaryakıta gelen zamlar ve döviz kurundaki yükselişle teknik malzemeler fiyatlarındaki nedeniyle seferlerini durdurma kararı aldığını duyurmuştu.
Şirketten yapılan açıklamada şu ifadeler yer almıştı:
Ülkemizin içinde bulunduğu ağır ekonomik koşulların tetiklediği önlenemez enflasyon artışları, denizde kullandığımız akaryakıta son 1 ay içinde %32, 1 yıl içinde ise %110 oranında uygulanan fiyat artışları, gemilerimizin ihtiyaç duyduğu teknik malzemelerin fiyatlarının dövize endeksli oluşu, dövizin yine 1 yıl içinde yaklaşık %100 artışı yada TL’nin tüm yabancı paralar karşısında olağanüstü değer kaybına uğrayarak devalue edilmesi gibi bir çok faktör artık bizleri maliyetlerimizi karşılayamayacak boyuta getirmiştir.