Türkiye'de taşıt başına alınan ücretler Avrupa'nın çok altında

Son dönemlerde sayıları hızla artan ve Türk taşımacılarının pastasından pay almaya başlayan yabancı plakalı araçlar sektörün önemli problemlerinden biri haline gelmiş durumda.

Birçok nakliyeci, yabancı plakalı araçlara bazı toleranslar tanındığını ifade ederek, ülkeye giriş yapan yabancı plakalı araçların, yük taşımalarında Türk nakliyecisinin çok altında fiyat verdiğini ve bu nedenle de Türk nakliyecisinin pazar payını yitirdiğini belirtiyor.

Türk Nakliyecisi akıllıca hareket ediyor

Ortadoğu ve Avrupa'da; yaşadıkları sıkıntılarla Türk sürücülerine uygulanan vizeler, yabancı ülkelerde kalış süresi kısıtlamaları ve geçiş belgesi uygulamaları gibi sorunlarla karşılaşan Türk nakliyecisi çareyi bu tip sorunların yaşanmadığı ülkelerde firmalar kurup, o ülkenin plakasıyla filolar oluşturmakta buluyor.

Türk plakalı araçlar yol üzerinde transit geçiş yaptıkları her ülkeye otoyol ücreti, tonaj ücreti gibi farklı isimlerle, çeşitli meblağlar öderken, Türk nakliyecisi, ülkemizde yabancı plakalı araçlara yönelik uygulamaların diğer ülkelere oranla oldukça hafif olmasından yakınıyor.

Ülkemizde, karayolunun bakımı, korunması ile karayolu ve taşımanın yönetimine ilişkin giderlere katkıda bulunmak üzere anlaşmalı ülke taşıtlarından taşıt başına alınacak ücret "Geçici ve Yabancı Plakalı Araçlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ" kapsamında belirlenmiş durumda.

Tebliğ gereği, yabancı ülkelerden alınacak ücret, Taşıt + Yük toplamının Tonu X Km'si için 0,01 Euro veya karşılığı Türk Lirası, anlaşmasız ülke taşıtlarından taşıt başına anlaşmalı ülkelerin 1,5 katı şeklinde hesaplanıyor.

Anlaşmalı ve anlaşmasız ülkelere ait geçici plakalı eşya/yük taşımaya mahsus taşıtlarından taşıt başına; Yüklü taşıtlardan 1200 Euro veya karşılığı Türk Lirası, Boş taşıtlardan ise 600 Euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınıyor.

Nakliyeciler yabancı plakalı araçlardan alınan yol vergisinin artırılmasını istiyor

Ortadoğu ve Avrupa'da transit geçiş ücreti almayan ülkeler olduğu gibi, bazı ülkelerde de araçların taşıdığı yüke, geçtiği otoyola ya da aracın taşıdığı tonaja göre çeşitli ücretler talep edilmekte.

Örneğin; Avusturya’da taşıtın istiap haddi üzerinden ton X km x 0.35 Avusturya Şilini geçiş ücreti (Toplam ağırlık üzerinden 0.0254) Euro alınmaktadır.

Cumartesi ve Pazar günleri mesai ücreti olarak 104 Avusturya Şilini alınırken, ayrıca taşımacıların talebi üzerine tek fiyat üzerinden de geçiş ücretleri belirlenebiliyor. Macaristan geçiş ücreti olarak; ton X km X 0,18 Forint (Toplam ağırlık üzerinden 0.000621034 Euro) alıyor.

Komşumuz Suriye ise geçen taşıtlardan, taşıt başına 300 Dolar geçiş ücreti, 60 dolar sigorta bedeli, 200 dolar banka masrafı olmak üzere yaklaşık olarak 560 dolar geçiş ücreti alıyor.

Rakamlara dökecek olursak; İsviçre Euro 3-4-5 tip araçlar için alınacak ücreti şu şekilde hesaplıyor; 0.226 İsviçre Frangı x ton x km.

40 tonluk bir araç 600 kilometre yol yapması halinde 4 bin 488 Euro yol vergisi ödüyor. Ancak Türkiye'de yine 40 tonluk bir araç 600 kilometre yolda sadece 240 Euro yol vergisi ödüyor.

Yabancı plakalı araç sayısının gitgide artması sonucu rekabet edemez duruma gelen Türk nakliyecisi konunun çözüme kavuşacağı, yeni bir uygulama yürürlüğe konmasını bekliyor. Ülkemizde alınan ücretlerin Avrupa'ya kıyasla düşük olduğunu belirten Türk nakliyecisi ayrıca mevcut uygulamada alınan yol vergisi ücretinin de yükseltilmesi gerektiğini savunuyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sektörel Haberleri

İkinci El’de Kalite ve Şeffaflık
Brisa’nın yeni Pazarlama Direktörü Burcu Cihan oldu
Quick Finans Avrupa'nın lider treyler üreticisi KRONE'nin Türkiye'de finansman partneri oldu
çoklu enerji filosu ile start veriyor