Dünyada ve Türkiye'de fark yaratan uluslararası profesyoneller, sanayiciler, akademisyenler ve üniversite öğrencilerini İstanbul’da buluşturacak olan Türkiye İnovasyon Haftası’nın tanıtımı için; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftası Organizasyon Komite Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki, TİM Yönetim Kurulu Üyeleri ve stratejik partnerler Arçelik, Brisa, TEB ve THY temsilcilerinin katılımıyla Taksim Ceylan Otel’de bir basın toplantısı düzenlendi.
“İnovasyon sadece teknolojide değil, her alanda önemli”
Gerçekleştirilen toplantıda Bir ülkenin gelişim ve kalkınmasının en önemli dinamiklerinden biri olan inovasyonun, günümüzde yalnızca teknolojide değil hayatın her alanında hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovatif gelişmelerin yaşama artı bir değer kattığını belirtti.
7’den 77’ye herkesin bilim, teknoloji, pazarlama, tasarım, kent, iş ve sanayi dünyası, pazarlama, enerji ve tıp alanlarında inovasyonun farklılığına varmasını istediklerini söyleyen Büyükekşi, “Geçtiğimiz yıl, 6-8 Aralık tarihleri arasında yaklaşık 15 bin ziyaretçi, dünyanın dört bir yanından gelen 50’ye yakın inovasyon gurusunun konuşmalarını dinledi. 52 Ar-Ge merkezi, yurtiçi ve yurtdışından 57 üniversite ve 500’e yakın ödüllü projeyle inovasyon dünyasına yeni bir ivme kazandırdık. Türkiye’nin 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefine dinamizm kazandırması için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının ticarete dönüşmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda inovasyon alanında gençlere yatırım yaparak, üniversite-sanayi işbirlikleri sağlayarak ülkemizi daha ileri taşıyabileceğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“Sınır kapılarında da inovasyon söz konusu”
Soru-Cevap kısmına geçildiğinde ise sınır kapılarında bir inovasyon düşünülüyor mu? Sorusu yöneltildiğinde İnovasyon’un her alanda yapıldığını belirten Büyükekşi sınır kapılarında da inovasyonun düşünüldüğünü, bazı kapılarda özellikle gümrük ve ticaret bakanlığıyla TOBB arasında kurulu bir iş birliği olduğunu belirtti.
TOBB’a bağlı şirketlerin birçok yerde iyileştirme de yaptıklarını söyleyen Büyükekşi, bazı gümrük kapılarında iki tarafa da tek gümrük uygulaması yapıldığını ifade ederek “ bina ortak aynı anda yapıyorlar. Bizim amacımız insanları motive etmek, bu konuda farkındalık yaratmak ve yapılan çalışmaları desteklemek. İhracatın ve ithalatın en önemli kapılarından bir tanesi de gümrük kapılarıdır. Biz lojistikte inovasyonun önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü verimliliği arttırmak, maliyeti düşürmek bizim için olmazsa olmazlardan. Rekabet şartının bu kadar zor olduğu konularda biz bu konuda ne kadar farklı inovasyonlar yapabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
İnovasyon haftası tasarımcıları ve üreticileri bir araya getiriyor
Türkiye İnovasyon Haftası’nda, alanında önemli başarılara imza atmış konuşmacıların yanında, İhracatçı Birlikleri tarafından bu yıl düzenlenen 8 Farklı Ar-Ge Proje Pazarı ve 17 farklı tasarım yarışmasından seçilen ödüllü tasarımları, ziyaretçilerle buluşturacaklarını vurgulayan Türkiye İnovasyon Haftası Organizasyon Komitesi Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki de “Türkiye’de inovasyonu güçlendirerek ülkemizin gelişimine katkı sağlamanın yanında, Türkiye'deki başarılı tasarımcılarla üretici firmaları buluşturarak sektörü kaliteli tasarımlarla beslemek de bizim için büyük önem taşıyor” dedi.
Sektörlerle ilgili eğitim gören öğrencilerin tasarım yönlerinin gelişmesini ve tasarıma bakışlarını geliştirilmesi ile ihraç edilebilir nitelikteki ürünlerin ortaya çıkarılmasını sağlamanın, kurumlarının öncelikli hedefleri arasında bulunduğunu ifade eden Öztiryaki, “İhracatta rekabet sağlayıcı çözümler üretmek, sektörlerin rekabet gücünü artırmak, sektörlerin gelişimine katkıda bulunmak, çevreyi daha fazla korumak, işlevselliği ön plana çıkarmak ve gelecekte söz sahibi olabilecek ürünlerin geliştirilmesine öncü olmak hedefiyle çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.
İnovasyon gücünün önemi
Türkiye İnovasyon Haftası’nın her yıl daha fazla kişiye ulaştığını görmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da, Arçelik’in bugün dünyanın sayılı beyaz eşya üreticileri arasında yer almasının ardındaki en etkili faktörün inovasyon gücü olduğuna dikkat çekti.
“Değişim için Değişin”
Brisa Tüketici Ürünleri Pazarlama Direktörü Egemen Atış da bir sanayi şirketinden inovasyon şirketine dönüştüklerini belirterek, “Brisa olarak, yaratıcılığı uzmanlığımızla birleştirerek ve sürdürülebilir karlı büyümeye hizmet etmesini sağlayarak, inovatif bir şirket olma yolunda kararlı ve emin adımlarla ilerledik. Yaptığımız yenilikçi çalışmaların sonucunda bugün Türkiye lastik endüstrisinin lideri, aynı zamanda Avrupa’nın da yedinci en büyük lastik üreticisiyiz. Bu, bizim için büyük bir gurur. ‘Değişim için Değişin’ sloganıyla hareket eden Brisa olarak, farklı durum ve koşullarda dahi çalışmalarımızı çeşitlendirip istikrarlı bir şekilde büyümeye ve müşterilerimizin sesine kulak verip yolculuklarına farklı yaklaşımlarımızla değer katmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
İnovasyon ve bankacılık
Türkiye İnovasyon Haftası’na destek veren TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “TEB olarak Gartner tarafından dünyaya örnek gösterilen inovasyon kültürümüz ışığında geliştirdiğimiz yenilikçi yaklaşımlarla yurt dışında sektörümüzü ve ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyoruz. Örneğin; KOBİ Bankacılığındaki yenilikçi bir yaklaşımımız ‘KOBİ’lerin Danışman Bankası’ ile Dünya Bankası’nın kuruluşu IFC tarafından tüm ülkelere referans gösterildik. Şimdi, KOBİ alanındaki bu ‘danışman banka’ yaklaşımımızı girişimcilerin inovatif projelerini işe dönüştürebilmelerine destek olmak için kullanıyoruz. Türkiye İnovasyon Haftası’nı düzenleyen TİM’in yanında stratejik partner olarak yer almaktan büyük bir gurur duyuyoruz” dedi.
www.tasimacilar.com