Koronavirüs pandemisi tüm dünyada pek çok alanda değişime neden oldu. Pandemiye karşı alınan tedbirler, uygulanan kısıtlamalar ekonomik ve sosyal yaşamda ciddi değişimleri beraberinde getirirken, bireysel boyutta da psikolojik etkileri oldu.
Bu etkilerin başında da virüsten kaçınmak için giderek artan sayıda insanın başta sosyalleşme ve mobilite olmak üzere günlük alışkanlıklarını değiştirmesi geldi.
Trafikteki araç sayısı ve şekli arttı
Toplu taşımadaki bulaş riski, mümkün olan oranda alternatif ulaşım yöntemlerinin kullanımını beraberinde getirdi. Bireysel mobiliteyle birlikte bisiklet, elektrikli scooter gibi alternatif ulaşım araçlarının kullanımı da arttı. Online alışveriş ve eve teslim hizmetlerdeki artış motorlu kurye sayısında da ciddi oranda bir büyümeyi getirdi. Yapılan araştırmalara göre pandemi döneminde trafiğe çıkan kurye sayısında yüzde 63,5 artış olurken, sadece İstanbul’da 52 bin 177 Elektrikli Scooter trafiğe çıktı. Yaşanan tüm bu gelişmeler trafiğe dahil olan kişi ve araç sayısını artırmış oldu.
‘Sakin Kal, Kendin Kal!’
Trafikteki araç ve insan sayısındaki bu artış başta araç sürücüleri olmak üzere, trafikte yer alan herkesin daha endişeli olmasını da beraberinde getirdi. Trafikte yaşanan olumsuzluklara iş ve kişisel yaşamdaki zorluklar da eklenince, özellikle direksiyon başındakiler için sakin kalmak giderek zorlaştı.
Doğuş Otomotiv’in kurumsal sorumluluk platformu Trafik Hayattır! Projesiyle insanların trafikte oldukları süre içinde davranışlarının farkına varmalarını sağlayıp, empati kurabilmenin önemini ve sakin kalmanın değerini anlatmayı amaçlıyor.
Sakin Kal, Kendin Kal! isimli proje çerçevesinde, trafikte sakin kalmanın yöntemlerini anlatmak üzere Psikolog Gökhan Çınar gibi uzmanlarla çekilen kısa bilgilendirme videoları, Trafik Hayattır! sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.
Proje kapsamında trafikte güvenlik ve farkındalıkla ilgili bilgilendirici videolar da yer alacak.
Video serisine Trafik Hayattır! Youtube sayfasından ulaşılabiliyor. Trafik Hayattır - Youtube