Etkinlik, Türk-Alman Bilim Yılı süresince 2014'te hayata geçirilen etkinlikleri değerlendirme ve iki ülke arasındaki bilimsel işbirliğinin sürekliliğine katkıda bulunma amacıyla, özel sektör, araştırma camiası, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirdi.
Toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka’nın yanı sıra, TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da katıldı.
Bilim Yılı süresince Yurtiçi Etkinlikleri Destekleme Programı oluşturularak, iki çağrıya çıkıldı ve 74 etkinliğe destek verildi. Bu etkinlikler kapsamında yaklaşık 1000 Türk ve 800 Alman araştırmacının bir araya gelmesi sağlandı. Üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek adına, Bilim Yılı vesilesi ile 2+2 Programı çağrısı açıldı. Bu çağrı kapsamında desteklenecek projelerdeki bir üniversite ve bir sanayi kuruluşunun oluşturduğu Türk ekibe 450 bin avro karşılığında destek sağlanabilecek. Bilim Yılı'nın kazandırdığı ivmenin sürdürülebilmesi için ise, Türkiye ve Almanya EUREKA çağrısı açıldı. Bu çağrı kapsamında, ticarileşme potansiyeli yüksek ve pazara yönelik ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik, her iki ülkeden en az birer kuruluşun katılmasıyla oluşturulacak projelere destek verilecek.
Toplantıda Tırsan Ar-Ge ekibi, treyler sektörüne yönelik olarak yapılacak Ar-Ge projelerine yönelik işbirliği olanaklarını değerlendirdi. Somut işbirlikleri oluşturuldu ve proje takvimleri belirlendi.
Tırsan, 2009 yılında Türkiye treyler sektörünün ilk ve tek Ar-Ge merkezini açtı. 2009 yılında kurulduğundan bu yana Tırsan Ar-Ge merkezi, treyler sektörüne yönelik olarak 10 farklı ürün grubunda 38 farklı projeyi, 1,2 milyon mühendislik saati süren çalışmalar sonucu başarıyla tamamladı. Tırsan Ar-Ge merkezinde toplam 25 milyon km yol testi gerçekleştirildi.