Mercedes Benz Bayisi Mengerler’in sponsorluğunda gerçekleşen toplantıya TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Mengerler Genel Müdürü Nusret Güldalı, İstanbul Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Başkan Vekili Selami Tırış, Genel Başkan Yardımcısı Bertan Söğüt, TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, Ankara Otobüs İşletmeleri Başkanı ve TOFED Genel Başkan Yardımcısı Ethem Ateş, Yönetim Kurulu Üyesi M. Saip Konukoğlu ve Trakya ve Marmara Bölgesi Otobüs firma yetkililerinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Otobüs firma yetkileri de katıldı. TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantının gündeminde genel olarak TOFED 2012 Faaliyetleri ve Etkinlikleri, Sigortalar, TOSEV Vakfı, TOFED Kart ve bölgesel olarak katılan firma yetkilerinin sorunları görüşüldü. Bölgesel olarak sıkıntılarını dile getiren Otogar İşletmecilerin en büyük sorunun otogar çıkış ücretleri ve servislerin olduğu dikkat çekerken konuyla ilgili konuşan firma yetkilileri TOFED çatısı altında olmalarına rağmen firmaların bu konuda ortak bir karar alamamanın sıkıntısını yaşadıklarını dile getirdi. “Önce kendi kapımızın önünü süpürelim”
Şehirlerarası taşımacılık yapan firmaların fiyatlar konusuna istikrarlı olmadığını söyleyen Ankara Otogar Dernek Başkanı Ethem Ateş, gerekirse belli bölgelerde otobüslerin sefer sayılarını kısarak kışı rahat geçirmelerini söyledi. Ateş “Bir arada bir pastayı bölüşemiyoruz. Fiyatlar konusunda hiç yoktan 2-3 firma saatlerde anlaşarak mazotun 4 lira olduğu dönemde kış bitene kadar elimizden geleni yapalım ve fiyat istikrarını sağlayalım. İstanbul’da tren yok, hava taşımacılığı derseniz fiyatlar oldukça yüksek. Uçağı devamlı olarak bahane ediyoruz ama İstanbul uçağı şu anda 350-400 tl. civarında. Yani otobüs tercih eden yolcularımız oldu. Özellikle sömestr tatillinde ciddi yolcu patlaması oldu. Sabit bir fiyat olmadığı için fiyat olmadı için otobüsçü parayı toplayamıyor. Toplayamayınca peron para vermez, servis para vermez, işçi giderlerine bahaneler oluyor. Önce kendi kapımızın önünü süpürelim” diyerek bölgesel olarak fiyat istikrarını önce kendi içlerinde belirlemeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Ankara’daki servis taşımacılığını belediye ile anlaşarak toplu taşımacılık şeklinde yürüttüklerini belirten Ateş, “Şu anda 50 araçla beraber Ankara’da şehir içinde ulaşım koordinasyon merkezinin verdiği güzergâhlarda yolcu taşımacılığı yapmaktayız. Biz 55 kişiyi Ankara’nın verilen bütün güzergâhlarına taşıyoruz. Bunun ücretini günlük AŞTİ’ye giren otobüslerden 75 TL’sinin 10 TL. Uzun mesafelerde, 5 TL’si ise kısa mesafelerde servis ücreti olarak alınıyor. 65 TL’si belediyenin kendi aldığı para. Bununla ilgili Ankara otobüsçüler kooperatifi bu sene yaptığı çalışmalardan dolayı kooperatif olarak da sanayi bakanlığından ödül aldı” şeklinde ifade ederek Türkiye’de bu işte taşın altında eli olan bütün firma sahiplerini de Ankara’daki kooperatife üye etmek istediklerini söyledi. “Arabacıyı koruyalım, çıkışlarımızı düşürelim”
Otogarlardaki çıkışların tüm firmaların kanayan yarası olduğunu söyleyen Samsun Otobüsçüler Dernek Başkanı Suat Çalık “Arabacıyı koruyalım, çıkışlarımızı düşürelim. Zaten maliyetlerimiz büyük bölümü belli yakıt. Bunun yanı sıra sigortalarda bizim diğer bir kanayan yaramız” dedi. Çalık ayrıca TOSEV Vakfının kurulmasının otobüsçülükteki yardımlaşmanın en büyük adımı olarak gördüğün sözlerine ekledi. Gümrükte yaşadıkları sorunları dile getiren Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu gümrüklerde uzun süre bekleyen yolcuların bir dahaki seyahatlerinde otobüsü tercih etmediklerini söyleyerek TOFED olarak bu konuya da el atılması gerektiğini ifade etti. Nakliye firması gibi çalışan otobüsçüler
Nakliye firmaları gibi çalıştıklarını söyleyen Adana Otogar Dernek Başkanı Ramazan Ilgan normal yolcuya hasret kaldıklarını ifade etti. Çıkış ücretlerine de değinen Ilgan “Çıkış ücretleriyle ilgili olarak ta Adana 17 TL. Osmaniye 25 TL. Tarsus 30 TL. Böyle bir mantık yok. Neye dayanarak öyle bir para alıyorlar. Onu sormak istiyorum” ifadesini kullanarak sıkıntısını dile getirdi. “Kalkış ve varış noktalarında kesilen biletlerin aynı fiyatta olması gerekiyor”
Diyarbakır otobüsçüler dernek başkanı Aydın Özgen’de konuşmasında bir araya geldiklerinde samimi bir hava içende olduklarını ama otogarın kapısından girdiklerinde bu samimiyetin husumete dönüştüğüne değindi. Özgen “Biz zaman zaman bir araya geldiğimizde samimi bir hava içerisinde herkesin samimi bir şekilde konuştuğunu ve birbirleriyle istedikleri şekilde anlaştıklarını görüyorum. Ancak Otogarın kapısından içeriye girdiğimizde kanlı bıçaklı oluyoruz. Karayolları taşıma kanununda kalkış ve varış noktalarında kesilen biletlerin aynı fiyatta olması gerekiyor. Ama hiçbir işletmeci arkadaşımız buna uymuyor. Doğu bölgesindeki arkadaşlarımız bu konuda zorlanıyor. Doğudan kalkan bir otobüsün batı illerine giderken kış aylarında 1500 TL. 2 bin TL. zarar yazması korkunç bir rakam. Sermaye sahibi arkadaşlarımızın bu konuyu bir araya gelip tekrardan bir istişare etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Güneydoğulu firmalar bitme noktasında
Korsan taşımacılığın önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Urfa Cesur Seyahat Firma Yetkilisi Necdet Fırat ise konuşmasında Güneydoğu’da yaşanan sıkıntılara uçak ve hızlı treninde eklenmesiyle güneydoğulu firmaların bitme noktasına geldiğine değindi. Fırat, birlik ve beraberliğin son derece önemli olduğunu söyledi. Otobüsçülüğün zor bir iş olduğunu söyleyen TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan’da otobüsçünün otobüsünü yürütemediği için kamyoncu mantığıyla çalıştığı ifade etti. Erdoğan “Otobüs firması arkadaşlarımız işlerini yürütemediği için tarifeli seferden kaçmışlar tarifesiz sefer yapan D2 bölümüne geçmişler. 7 bin 500 adet D1 belgesi otobüslerin yüzde 60’ı firmaların özmalı. Bu bakanlık tarafından da biliniyor. Bakanlık çok firma olacağına az firma ama çok otobüs olsun istiyor. B1’lerde Uluslararası çalışan 78 firma var şu anda. 1679 otobüs var kayıtlı olarak. Grup taşıması yapan B2’lerde ise 158 firma var. 2 bin 60 otobüs çalışıyor” dedi. “Birlik Olamıyoruz”
Mercedes Benz Otobüs Satış Büyük Müşteri Danışmanı Tamer Calkan’da D1 ve B1 belgelerine değinerek şu şekilde konuştu: “ 5 yolcusu olup da otobüs seferini iptal edecek bir otobüs firması yok. Çünkü cezası var. D1 ve B1 belgesinin rakibi Uçak, Hızlı Tren, kişisel arabalar bunların hepsi bu belgelerin rakipleri. Biz hangi şartlar altında olursa olsun, belge karmaşası ve kavram karmaşası yaşayacağımıza ilk önce otobüsçülüğümüzün ifadesel tek düzen halinde gitmemiz lazım. Bunun içinde otobüsçülüğün tarifinden başlamak kaydıyla belge tariflerine kadar yeniden düzenlenip her şeyi yeniden yapmamız lazım. Yürürlükteki hükümetimiz bütün her şeyi düzenledi. Ama Türkiye’de bir tane birlik var rodalar birliği Türkiye’de bizim kadar güçlenen hiçbir kurum ve kuruluş yokken biz halen birlik olamıyoruz.” “Kiralama da KDV yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmeli”
Otogar çıkışlarının ve servislerin sorunlarına değinen Ulusoy Holding Karadeniz bölge Koordinatörü Temel Uzun “Federasyon olarak Cep terminalleri, Ara duraklar, İndirme bindirme terminalleri gibi konuları gündeme getirmeliyiz. Ayrıca yeni çıkan kiralama yasasında mesela iş makinesinde kiralama yüzde 1’e indirildi. Bizde otobüslerinde kiralama olayında KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmesini istiyoruz. Bu konuda bir çalışma yapılmalı” dedi. Program sonunda düzenlenen yemeğin ardından Mehmet Erdoğan tarafından Mengerler Genel Müdürü Nusret Güldalı’na plaketi takdim edildi. Oya KAYA www.tasimacilar.com 10.02.2012 / 17:00