Plaka Tahdidi Olmayacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Servis sektörünün dernek ve odalarının katıldığı toplantı da, servis esnafının “Plaka Tahdidi” isteği bir kez daha reddedildi.

Mitingler de, toplantılarda ve her platformda plaka tahdidi haklarını savunan esnafa bir kez daha plaka tahdidi için “HAYIR” denildi. Belediyenin ısrarla, servis esnafına vermek istemediği plaka tahdidi hakkı esnafı çileden çıkarırken, 2 Mart’ta Kazlıçeşme’de ve 12 Mart’ta belediye önünde eylem yapan servis esnafı; belediye tarafında masaya çağırılmıştı. Belediye’nin servis sektörünün sorunlarının tartışılması için yaptığı toplantıya, ULAŞ-İŞ sendikasından Abdurrahim Barın, İSTAB’dan Hakan Orduhan, Ali Bayraktaroğlu, İSAROD’dan Hamza Öztürk, İS-DER’den Murat Erdoğan katıldı. “Plaka tahdidi olmayacak.”
Belediye ile servis sektörünün dernek ve odalarının katıldığı toplantıda, belediye; daha önce söylediği “Plaka Tahdidi Olmayacak” söylemini yineledi. Bu konu hakkında net tavrı olan belediye, toplantı da plaka tahdidini düşünmüyoruz dedi. “Esnafın ve Servis firmalarının diğer sıkıntıları dinlendi.”
Yapılan toplantı da “Plaka Tahdidi Olmayacak” söyleminin yineleyen belediye, esnaf ve servis firmalarının diğer sıkıntılarını dinledi. Toplantıya katılan oda ve dernek temsilcilerinin beklentileri, plaka tahdidi yönündeydi ancak belediyenin tavrı net olduğundan; gündem konusu, servis sektörünün diğer sorunları oldu. İSAROD, servis sektörünün diğer konuları hakkında görüşüldüğünde sessiz kalırken; İS-DER'in teklifi ile servis esnafının, iki büyük sorununun çözülmesi için adım atıldı. “Komisyon kurulsun”
Esnaf ile servis firmaları arasında yaşanan sorunların tartışıldığı toplantıda belediye bir komisyon kurulmasını ve bu komisyonda firmalar ile esnaf arasında ki problemlerin çözülmesini istedi. Servis firmaları ve esnafın aralarında yaşadığı problemler, oluşturulacak olan bu komisyonda tartışılarak; haksız tarafa, yaptırım uygulanacak. “Servis esnafına ve firmalarına yaşanan sorunlarda yaptırım uygulanacak.”
Esnaf ile servis firmaları arasında yaşanan sorunlara yaptırımlar geliyor. Esnaf ile servis firmaları arasında yaşanan sıkıntılarda haksız olan tarafa belediye yaptırım uygulayacak. Yapılan herhangi bir haksızlıkta, firmaların yol belgesi iptal edilecek. Örneğin: Esnafına 2 ay parasını ödemeyen bir firma, şikayet halinde komisyona taşınacak ve haksız görülürse yaptırımlar uygulanacak. Yaptırımlarda haksız bulunan firma, önce uyarılacak; hata tekrarlanırsa uyarı bir kere daha yapılacak ve eğer aynı haksızlık devam ederse yol belgeleri iptal edilecek. Yapılan herhangi bir haksızlıkta esnaf firmaya karşı bir yanlış davranışta bulunursa; esnafa da ceza uygulanacak. “Esnaf firmalar ile anlaşma yapmasın, arabanın değeri yükselsin.”
Esnafın, verdiği senetlerinde konuşulduğu toplantıda, esnafın verdiği senetlerinin yanlış olduğunun dile getirilmesi üzerine; İTO, “Biz nasıl iş yaptığımız yere depozito olarak teminat yatırıyorsak ya da senet imzalıyorsak senet almakta en doğal hakkımız” dedi. Hamza Öztürk, bu tavıra karşı çıkarken; belediyenin avukatı sözleşme serbestisi olduğunu ve taraflar sözleşmeye maddelerini koyarak, sözleşmenin imzalanabileceğini dile getirirdi. Belediyenin avukatları, esnafın yapılan anlaşmalardan sıkıntı duyması hususunda şunları söyledi: “Esnaf, firmalarla anlaşma yapmasın boykot etsin firmalar araba bulamasın böylece arabanın değeri yükselsin alın size tahdidi” dedi. Gündemin ilk konusu, şubat servis paraları.
Devlet okullarında liste fiyatı uygulamayan esnaf ve firmalar veli ile sözleşme yapıyorlardı. Firmaların sözleşme yaparken velinin indirim talebi doğrultusunda fiyatı dürüyordu ve Şubat ayı geldiğinde tekrar belirlenen fiyat talep edilince veli firmaları ve esnafı UKOME’ye şikayet etmekle tehdit ediyordu. Toplantı da bu sorunun önü açıldı. “Eğer Liste fiyatı uygulanmıyorsa sözleşmede ayrıca ek madde olmalıdır.”
Konu hakkında toplantı da, eğer liste fiyatı uygulanmıyorsa sözleşmeye ek madde konulmalıdır şeklinde karar alındı. Servis firmaları ve esnaf ile veliler arasında imzalanacak olan sözleşmeye ek madde konulacak. Ek madde de “Biz indirim yaptık. Veli bu indirimi kabul etti.” şeklinde ibare konulması ile birlikte altına da imzalar atıldığında; servis firmaları ve esnaflar, veliden Şubat tatili parasını tam toplayabilecekler. “Gündemin ikinci konusu ise; 41 plakalı araçlar.”
Kocaeli servisçileri ile İstanbul servisçileri arasında yaşanan anlaşmazlıkların, Kocaeli servisçilerinin, İstanbul’da ki servisçileri mağdur edişinin görüşüldüğü toplantıda da karar alındı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile bir toplantı düzenlenecek ve bu sorun tartışılacak. Bugün yapılan toplantıda, bu konu hakkında kendilerini Kocaeli Büyükşehir Belediyesi karşısında İBB’nin kendilerini savunması gerektiğini dile getiren servis odası ve derneklerine; belediyeden destek geldi. “Gerekirse, İstanbul’a 41 plakalı servis araçlarını sokmayız.”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile yapılması planlanan toplantı da eğer İstanbul servisçileri istediklerini alamaz ise; İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin tavrı net olacak. Belediye yetkilileri KBB’ye “ Biz sizinle anlaşamıyoruz bu noktadan sonra, biz artık istanbul’a 41 plakalı arabaları sokmuyoruz.” Diyecek. “Firmalar, esnafın hakkını yiyemeyecek, esnaf firmayı zor durumda bırakamayacak.”
Yapılan toplantının iki ana başlığı da, hem servis firmalarını hem de servis esnafının korumaya yönelik sorunlar tartışıldı. Alınan kararlara göre bundan sonra, firmalar, esnafın hakkını yiyemeyecek, esnaf da firmaları zor durumda bırakamayacak. Her iki tarafında hakları savunulacak. “Bir kez daha toplantı yapılacak.”
Belediye yetkililerinin ve Servis odası ve derneklerinin aldığı ortak karara göre,26 Mart Çarşamba günü yeniden toplantı yapılacak. www.tasimacilar.com 21.03.2014 / 17.30





Sektörel Haberleri

İkinci El’de Kalite ve Şeffaflık
Brisa’nın yeni Pazarlama Direktörü Burcu Cihan oldu
Quick Finans Avrupa'nın lider treyler üreticisi KRONE'nin Türkiye'de finansman partneri oldu
çoklu enerji filosu ile start veriyor