Otomotiv Proje Pazarı yarışması sonuçlandı

Geleceğin Otomobillerini Yaratacak Fikir ve Tasarımları Sanayiciyle Buluşturan Türkiye’nin İlk “Otomotiv Proje Pazarı Sergisi” başladı.

T.C Ekonomi Bakanlığı himayelerinde ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Otomotiv Proje Pazarı Sergisi” Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, otomotiv sektörünün 2023 ihracat stratejisi kapsamında ilk kez gerçekleştirilen “Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması”nda dereceye giren yenilikçi tasarımlar, sanayiye kazandırılmak üzere yatırımcılarla buluşturuluyor. Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan projelerin sergilendiği pazar alanında, proje sahipleri tasarımlarını sanayicilere sunabilecek ve projeler sanayiciler tarafından satın alınarak üretime geçirilebilecek.


“Tasarım konusunu iliklerimize, DNA’larımıza katalım”
“Gelmiş olduğu seviye itibariyle son derece anlamlı ve önemli bir noktaya gelen ama üzerinde çalışılması gereken ve çalışıldığı zaman çok önemli sonuçlar alacağımız bir sektör toplantısındayız.” sözleriyle konuşmasına başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı’nın otomotiv sektörünü önemli ve öncelikli bir sektör olarak kabul ettiğini belirtti. Çağlayan konuşmasına şöyle devam etti; “Sektörle ilgili gideceğimiz hedefi ve problemleri biliyoruz. Otomotiv sektörünü daha yüksek katma değerli, daha teknolojik bir dönüşüme çevirecek, Sayın Başbakanımızın belirttiği gibi Türk mühendisinin, Türk işçisinin, sektörünün yerli malı üretim haline geleceği bir yatırım yapmak istiyoruz. Istiyoruz ki Türkiye kendi tasarımını kendi yapsın. Bugün sektörde ilk defa gerçekleştirilen bu konuyu iliklerimize, DNAlarımıza katalım ve bunu olmazsa olmazımız yapalım.”


Türkiye’nin şu ana kadar gelmiş olduğu seviyenin iyi olduğunu ama bundan sonra Türkiye otomotiv sektörünü dış ticaret açığı veren bir konumdan çıkarmak gerektiğini söyleyen Bakan Çağlayan, “Türkiye’nin bugün tek bir kusuru var, cari açık. Bu bizim kaderimiz değil. Biz bunu çözecek bir yapıya ve anlayışa sahibiz. Bugün dünyanın en büyük şirketlerinde Türk mühendislerini, tasarımcılarını, yöneticilerini ve Türklerin beyin güçlerini görüyoruz. Artık beyin göçü yok, onlar bizim gücümüz. Zeki ve kabiliyetli toplumun, kendi ülkesinde yapabileceği çok önemli kazanımlar olacaktır.” dedi. Bakan Çağlayan ayrıca bu tür yarışmaların birçok sektörde başladığının altını çizerek, gençleri bu tip yarışamalara katımaya çağırdı ve “gençlerimize güveniyor, yeteneklerine inanıyorum” dedi. “Yarışmalar sayesinde lider Türk otomotiv markaları oluşturacağız”
Yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye’nin 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi planlanan toplam ihracatın yüzde 15’ini otomotiv sektörünün karşılayacağını ve sektörün dünya pazar payının yüzde 2,40’a çıkarılacağını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Modernizasyon ve inovasyon ile gelen teknolojik dönüşüm sayesinde özgün tasarımlı, katma değeri yüksek, ileri teknoloji ile üretilmiş otomobiller geliştireceğimize yürekten inanıyoruz”dedi. “Ülkemiz Avrupa’nın en önemli üretim merkezlerinden birisi”
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında, 2006 yılından bu yana ülkemizin ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisinin, 50 yılı aşan tecrübesi, birikimi, altyapısı ve ürün kalitesiyle dünyanın dört bir yanına ihracat yapan, Avrupa’nın en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirtti. 2011 yılı verilerine göre Türkiye Otomotiv Endüstrisi’nin dünyanın en büyük 17’inci, AB-27 ülkeleri içerisinde de 6’ıncı büyük üreticisi konumunda bulunduğunun belirten Sabuncu konuşmasını söyle sürdürdü; “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü olan, 2023 yılı hem Türkiye için hem de otomotiv endüstrimiz için büyük önem ve anlam ifade etmektedir. Otomotiv endüstrimizin 2023 yılı hedefleri ise 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar USD ihracat değeridir. Bu kapsamda Otomotiv Proje Pazarı Etkinliği, sektörümüzün belirlediği hedefler ve ölçütler doğrultusunda, ihracat camiamızın beklentilerinin yerine getirilmesi için önemli bir fırsattır.”


“Yaratıcılık, rekabet ve markalaşmada temel unsurdur!”
Konuşmasında, sektörün 2023 hedefleri doğrultusunda atılacak adımların başında, özgün fikirlerin endüstrileşme şansının yaratılması, bilim ve sanayinin iç içe çalışması ve yaratılan know how’ın değere dönüştürülmesi geldiğini belirten OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, “Yaratıcılık rekabet ve markalaşmada temel unsur olarak kullanılmalı ve parçadan başlayan hakimiyet bütüne yayılmalıdır.” dedi. Otomotiv Proje Pazarı Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu
Serginin açılışıyla birlikte, “Proje Pazarı Yarışması Ödül Töreni”nin de gerçekleştirildiği törende, dereceye giren yarışmacılar ödüllerini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyük Ekşi ve OİB Başkanı Orhan Sabuncu’nun elinden aldı. Komponent bazında; Ergonomi, Yenilenebilir Enerji - Çevre, Emniyet, Mekanik Fonksiyonellik olmak üzere 4 kategoride değerlendirilen yarışmada, her kategoriden ilk 3’e girenler ödüllendirildi. Her kategoriden 1.’lere 10 bin, 2.’lere 6 bin ve 3.’lere 3 bin TL para ödülü verildi. www.tasimacilar.com 17.05.2012/17:21

Sektörel Haberleri

İkinci El’de Kalite ve Şeffaflık
Brisa’nın yeni Pazarlama Direktörü Burcu Cihan oldu
Quick Finans Avrupa'nın lider treyler üreticisi KRONE'nin Türkiye'de finansman partneri oldu
çoklu enerji filosu ile start veriyor