Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, “AB ülkelerinde ihracatta daralma yaşarken, Rusya Federasyonu ve ABD gibi pazarlarda artışlarımız devam ediyor” diye konuştu.
Otomotiv endüstrisi, 2012 yılında ihracatta 7. şampiyonluğu yaşamasının ardından 2013’ün ilk ayında da dış satışlarda liderliğini sürdürdü. Ocak ayında yüzde 6 gerileyerek bir milyar 491 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv endüstrisi, Türkiye’nin aynı dönemde genel ihracatı olan 11 milyar 25 milyon dolarlık pastadan da yüzde 14 pay aldı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) hazırladığı ocak ayı raporuna göre, otomotiv endüstrisinde ihracatta daralma yaşandı. Bu daralmanın arkasında; Fransa ve İtalya’ya yönelik ihracatta yüksek oranlı düşüşler ile alternatif pazar olarak öne çıkan Ortadoğu ülkelerinin birçoğunda gerilemenin gerçekleşmesi gösterildi.
Hedef alternatif pazarlar
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, AB’de yaşanan pazar daralmasının halen otomotiv endüstrisinde etkisini gösterdiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Ocak ayında AB ülkelerinde yaşadığımız daralma devam ederken, Irak’a yüzde 33, İran’a yüzde 72 ve İsrail’e de yüzde 14 oranında gerileme yaşamamız otomotiv endüstrimiz adına şaşırtıcı olmuştur. Ancak önümüzdeki aylarda bunları telafi edeceğiz. Özellikle alternatif pazarlara açılımlarımız 2013 yılının öncelikli hedefleri olacak. Bu pazarların başında gelen Rusya Federasyonu ve ABD’ye her geçen gün ihracatımızı artıyoruz. Böylece pazar çeşitlerimizi daha dengeli bir hale getirmeyi hedefliyoruz.”
Yan sanayi birçok ülkede artıyor
Otomotiv yan sanayi dış satışlarda yükselişini sürdürürken, bu ürün grubunda Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Rusya Federasyonu’na yönelik yaşanan ihracat artışları dikkat çekiyor. Özellikle Rusya Federasyonu’na yönelik yan sanayi ihracatının yüzde 42 oranında artmasının altı çiziliyor.
Buna göre otomotiv yan sanayi ihracatı ocak ayında yüzde 6 artışla 712 bin dolara yükseldi. Yan sanayiyi, binek otomobiller grubu yüzde 15 daralma ile 423 bin dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ise yüzde 8 gerilemeyle 288 bin dolar ihracatla takip etti. Ayrıca otobüs-minibüs ve midibüs ürün grubunda yüzde 9 düşüşle 51 milyon, diğer başlığı altındaki ürün grubunda yüzde 59 gerilemeyle 17 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti.
Rusya’ya artış sürüyor
Ocak ayı ihracatı ülke bazlı incelendiğinde ise Almanya’ya yüzde 4 küçülme ile 225 milyon dolarlık dış satış yapıldı. Almanya’yı yüzde 14 artış ve 150 milyon dolarla Birleşik Krallık, yüzde 16 gerileme ve 141 milyon dolar dış satışla Fransa izledi. Bunların yanı sıra ihracatta en fazla artış yaşanan ülkeler arasında ise yüzde 56 oranında yükseliş ve 57 milyon dolar ile Cezayir ve yüzde 26 büyüme ve 85 milyon dolarlık ihracatla Rusya öne çıktı.