'Otobüslerin dönüşümü şehirlerarası taşımacıları maddi anlamda zorlayacak'

TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, mevcut taşıtlarda 2018 yılına kadar engelli taşımasına uygun asansör, rampa gibi bir takım yatırımlar yapma mecburiyeti getirildiğini fakat bunun doğru bir karar olup olmadığının sorgulanması gerektiğini belirtti.

Engelli taşımasına dönüştürülmesi gereken araçların ciddi anlamda bir maliyet kalemi oluşturduğunu belirten TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım otomotiv üreticileriyle yaptıkları görüşmelerde dahi eski taşıtların sisteme entegre edilmesinin ciddi anlamda sosyal, ekonomik bir maliyet olduğunu belirterek turizm ve şehirlerarası taşımacılıkta kullanılan ve toplamda 40 bini bulan otobüs sayısının dönüşüm için doğru bir karar olup olmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi. 

Şehirlerarası taşımacılıkta 80 bin koltuk kaybı

Şehirlerarası taşımacıların şimdiki korkulu rüyası mevcut araçların engelli taşımasına uygun hale getirilmesi.

40 bin otobüste 2 koltuğun feda etmenin 80 bin koltuğa tekabül ettiğini hatırlayan Mustafa Yıldırım, otobüsçünün bu maliyetin altından kalkmasının zor olduğunu ifade ederek “Bu 80 bin koltuğun yıl içinde kullanmadığının getirdiği bir fatura var. Bunlar nasıl karşılanacak. Engelli vatandaşlarımızın engel oranları nedir. Otobüs ile seyahat edemeyen ve engelli düzeneğine ihtiyaç duyan engelli sayımızın çok iyi tespitinin yapılması lazım. Dolaşım kat sayılarının tespit edilmesi lazım. Bugün çok iyi hissetmediğiniz yarın karşınıza büyük bir sorun olarak çıkacak otobüsleri kapasiteleri daralacak” şeklinde açıklama yaptı.


“Dönüşümün mali kaybı yüksek”

Mevcut otobüslerin 2018 yılına kadar engelli taşmasına uygun hale getirmek zorunda olduklarını bir kez daha hatırlatan Yıldırım, konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “50 bin lira değeri olan bir otobüse 50 bin liralık düzeneği yapmak mecburiyetine geleceksiniz. Bütün bu sıkıntıların çözümü var. Çözüm engelli vatandaşlarımızın ve onları temsil eden sivil toplum örgütlerimizin ve aile sosyal politikalar bakanlığının veya birkaç bakanlığın temsilcilerini değil, onları taşıyacak olan bizlerin görüşleri alınmadan alınan kararlar askıda kalıyor. Sürekli ertelemelerle beraber de bu sıkıntı çözümsüz hale geliyor. Oysa bunun çözümü var çözüm önerilerini biz üreteceğiz. Şu anda aile ve sosyal politikalar bakanlığından randevu talep ettik. Sağ olsun bakanımız bizi kabul etti. Aile ve sosyal politikalar bakanımızı ziyaret ederek çözüm önerlerimizle birlikte bu işin neden olamayacağını, nasıl çözülmesi gerektiğini öneri olarak getireceğiz. Hatta ve hatta engellilerimizin içinde bulunduğu, bizlerin de içinde bulunduğu müşterek çözüm platformu komisyonu kurulmasını teklif edeceğiz.”

Engelli vatandaşlara destek olmak için her zaman hazır olduklarını vurgulayan Yıldırım, “Bizim engeli vatandaşlarımızın önündeki engellerinin kaldırılması konusunda hiçbir kaygımız yok. Her zaman kendilerine destek olmaya hazırız. Ücretsiz olarak onları taşımaya hazırız. Ama 80 bin tane koltuk 1 günde feda edersek bunun bizim sektörümüze zaten 5 koltuk, bizim indirimlerimiz de var 65 yaş üstü indirim var, çocuk indirim var, engelli vatandaşlarımızın indirimleri var” diyerek kaybedilen iki koltuğun kendileri açısından maddi kayıp olduğunu belirtti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sektörel Haberleri

İkinci El’de Kalite ve Şeffaflık
Brisa’nın yeni Pazarlama Direktörü Burcu Cihan oldu
Quick Finans Avrupa'nın lider treyler üreticisi KRONE'nin Türkiye'de finansman partneri oldu
çoklu enerji filosu ile start veriyor