LPG, CNG ve LNG’ye dair tüm yeniliklerin sergilendiği Gas Turkey 2012 Fuarı’nda düzenlenen OKT Trailer basın toplantısı Genel Müdür Hakan Maraş, Satış ve Pazarlama Müdürü Barış Çenesiz, Pazarlama Müdürü Bülent Tezel ve Halkla İlişkiler Müdürü Özge Kocakula’nın katılımıyla gerçekleştirildi. “Nitelikli ve belgelendirmeye uygun üretim yapıyoruz”
Avrupa’ya ihraç ettikleri ürünler ile iç pazara sunulan araçların tümünün Avrupa standartlarında olduğunu ifade eden Maraş, “Avrupa gönderdiğimiz teknolojinin aynısını Türkiye’ye de sunuyoruz. Afrika ve Rusya gibi dokümantasyon anlamında bir standardı olmayan bölgelere de aynı ürünleri ihraç ediyoruz. Herkes gibi Afrika’da paraya dayalı bir üretim sunmuyoruz, biz oraya teknolojimizi de taşıyoruz. Aslında biz bilindiğin dışına çıkıyoruz tıpkı sloganımız olan ‘Bir Gün Gelir Her şey Değişir’de olduğu gibi. Sektörü kalite anlamında bir noktaya çektiğimizi düşünüyorum. Yani kısacası sektöre yön veriyoruz.
“Kalite isteyen tüm pazarlarda varız”
OKT Trailer için araç satmadan çok bilinçlendirmenin önemli olduğunu vurgulayan Maraş, “Biz bu sektörde bilginsine ve niteliklerine güven duyan bir şirket yaratma amacındayız. Türkiye, Avrupa ve Rusya pazarında satışlarımız çok iyi gidiyor. Afrika ve Arap ülkelerinde yaşanan Arap Baharı süreci ile satışlarımızın artacağını düşünüyorum. Bizim için pazar fark etmiyor, gelişimi ve değişimi arzu eden tüm pazarlarda varız.” Kaliteyi düşürüp daha fazla ürün satmayı hiç bir zaman düşünmediklerini söyleyen Maraş, “Rusya’da tanker ve silobas konusunda OKT aranan bir üretici konumunda. Oradaki müşterilerimiz kalite konusunda daha bilinçli, biraz daha fazla para verelim ama kaliteli olsun istiyorlar. Ama Türkiye’de merdiven altı olarak üretilen ve yurt dışına ihraç edilen araçların kalitesiz ve mevzuatlara uygun olmamasından dolayı dış pazarda zorluklar çekiyoruz. Ülke yöneticilerimizden isteğimiz bir an önce bu tarz imalat yapılan yerlere bir standart getirilmesi” ifadelerini kullandı. “Bizim asıl işimiz danışmanlık”
Tanker ve silobas taşımalarında nitelikli ürünler ile daha fazla karlılık sağlandığını belirten Maraş, “Baktığımızda müşterilerimiz ‘Ne gerek var bu tarz bir ürüne?’ dediğinde biz şu cevabı veriyoruz. Bu tarz belgelendirmeye uygun ürünler ile hem devlete olan yükümlülüklerinizi yerine getiriyorsunuz hem de daha hafif araç ile daha yazla yük ve az yakıt tüketimi sağlıyor. Bu kriterleri saydığımızda müşterimiz de anlıyor kaliteli ürün ile daha fazla kar edilebileceğini.” “Kendi şasimiz ile üretim yapıyoruz, tüm tip onaylarımız var”
ADR’li tankerlerde öne çıkan özelliklerden birinin de diğer pek çok firmanın dışarıdan aldığı şasinin OKT Trailer tarafından üretildiğini belirten Maraş, “OKT markalı bu şasi aynı zamanda 2007/46 tip onayını almış olan tek tanker şasisi. Dünya standartlarında üretimleriyle bilinen firma, aracın şasisini 98/91 ADR onayıyla kullanıcıya sunuyor. Bunun yanı sıra hafiflik avantajı sağlayan ve korozyona karşı dayanıklılık gösteren malzemeden üretilen LPG tankerlerin gövdesinde dahi ADR’li üretim bulunuyor. OKT markalı bu tankerlerin devrilme dengesi ile ilgili ECE R 111 regülasyonu kapsamında R 111 tip onayıyla sunulduğu biliniyor. Aracın piyasada bulunan diğer araçlardan farklı olan tasarım özellikleri ilk bakışta göze çarpıyor. Türkiye’de sayılı treyler üreticisinin sahip olduğu “ADR Mevzuatı” ile Avrupa ve dünya standartlarında tanker üretimi gerçekleştiriyoruz” dedi. Teknolojik anlamada Avrupa ile yarışır durumda olduklarını belirten Maraş, 8 m kaynak dikişi ile sektörde bir ilki gerçekleştirdiklerini belirtti. “Tip Onayı ile sektöre nitelik kazandırılacak”
Bu yıl sonda gelecek Tip Onayı yani Araç Üstü Ekipman Tadilatı ile merdiven altı imalathaneleri zor durumda bırakacağını ve kalite yücelteceğini dile getiren Maraş, Tip onayının sektöre bir kalite getireceğinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. “Finans sektörü gelişmeli”
Türkiye’de ödeme sistemlerinin çok fazla olmamasından dolayı treyler sektöründe sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Maraş, üretici firmaların ödeme ile uğraşmasının sektörü zora soktuğunu belirtti. Maraş, “Avrupa’da ödeme sistemleri daha iyi ve oturmuş durumda. Üretici firma ödeme veya tahsilât işleriyle uğraşmıyor. Sadece kendi işiyle uğraşıyor. Bizde ise üretici ile müşteri ödeme koşullarını bile konuşuyor. Bankalar treyler sektörüne önem vermeli bence. Açıkçası Türkiye’de finans sektörünün biraz daha gelişmesi gerekiyor” “Tüccar zihniyeti ile çalışmıyoruz”
Merdiven altı imalathanelerin denetlenmesiyle ve üretimlerinin durdurulmasıyla nitelikli treyler üreticilerinin Pazar payının şimdikinde daha iyi olacağını vurgulayan Çenesiz, zaman içinde bu tarz imalathanelerin silinip yok olacağını ifade etti. Çenesiz, “Yeni oluşturduğumuz kurumsal kimliğimiz ile Avrupa’da markalaşmayı daha hızlı ve süratli bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Ürün gamı ve teknoloji olarak ses getirecek çalışmalarımız olacak bizi takip etmeye devam edin” şeklinde konuştu. Abdullah Karlıdağ www.tasimacilar.com 31.03.2012/14:27