Sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG)’nın benzin veya mazottan ucuz olduğu kesin. Fakat tüketiciler bir araçta yakıtın ucuz olmasının yanı sıra ne kadar güvenli, ne kadar kaliteli sorusuna da cevap arıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Gasitaly Genel Müdürü Selat Metin: “Araç tankları sanılanın aksine en sıkı standartları karşılamak için zorlu çarpışma testlerinden geçiriliyor ve LPG tanklarının en fazla 10 yıl kullanım ömrü var. Bu süreyi aşan tankların değiştirilmesi gerekir” dedi. “Bilgiler gerektiği gibi aktarılmıyor”
Toplumumuzda varolan LPG-Otogaz güvenliği endişelerinin yersiz olduğunu ve bilgi eksikliğinden kaynaklandığına işaret eden Gasitaly Genel Müdürü Selat Metin, LPG sektöründe üretim, tasarım ve yardımcı ekipmanların sürekli olarak teknolojiye paralel geliştirilmekte olduğunu belirtiyor. Tüketicinin gün geçtikçe bilinçlenerek ucuz dönüşümden ziyade güvenli ve kaliteli bir teknolojiyi tercih ettiğini söyleyen Metin, gerekli bilgilerin yeterince iyi aktarılmadığına da değindi. Metin, “Araç tankları sanılanın aksine en sıkı standartları karşılamak için zorlu çarpışma testlerinden geçiriliyor. Bu test sonuçlarına göre geleneksel yakıt tanklarına oranla bir LPG tankının 20 kat daha güçlü olduğu kanıtlandı. Ancak halkımıza bu maalesef doğru bir şekilde aktarılamıyor’ dedi. LPG’li araç kazaları sonrası çıkan haberlerin toplumumuzdaki endişeleri artırdığına dikkat çeken Metin, Araçları benzinden LPG’ye çeviren TSE yetki belgesine sahip yaklaşık bin adet bayi bunduğunu da sözlerine ekledi. Metin “Bunu yanı sıra kayıt dışı çalışan bir bu kadar daha servis Türkiye geneline yayılmış durumda. Alternatif oto yakıtı LPG dönüşümünde biz merdiven altı diye tabir edilen firmaların engellenmesini istiyoruz. Çünkü yurtdışında bir dönüşümün sağlıklı yapılması için en az iki gün süre talep edilirken, ülkemizde 4-5 saat gibi kısa sürede dönüşüm yapılmasıyla övünülmektedir. Bu doğru değil. LPG sistemlerinin birleşenlerinin belirli kaliteli standartlarıyla üretilmesi kadar, uygulaması da bir o kadar önemli. Son kullanıcıya LPG’nin güvenli bir yakıt olduğunu, marka seçiminin ve LPG dönüşümün yetkili servislerce yapılması gerektiğini iyi anlatmalıyız” şeklinde konuştu. "Kazalarda yanan LPG’li araçlar, denetim yaptırmamış olanlar"
Aracın LPG yakıt deposu olarak kullanılan tanklarının denetiminin sıklaştırılması gerektiğini ifade eden Selat Metin, LPG tanklarının en fazla 10 yıl kullanım ömrü vardır. Bu süreyi aşan tankların değiştirilmesi gerekir’ dedi. Meydana gelen LPG’li araçların kaza anında yanma olaylarının; eskiden yetkisiz firmalarca, kalitesiz marka tercihleri ile yapılan dönüşümlerden ve eksik denetimden kaynaklandığını belirten Metin, ‘Yeni nesil LPG dönüşüm sistemleri son derece güvenlidir, herhangi bir çarpışma anında tankın güvenlik valfleri yakıtı keser ve patlama ya da yanmaya sebebiyet vermez. Son beş-altı yılda yeni nesil teknolojik ürünler ile yapılan LPG dönüşümlerinde, LPG’den kaynaklanan herhangi bir kaza veya patlama olayı yaşanmamıştır. Kaza haberlerinde yeni yapılan dönüşümleri ve yeni model araçları görmemiz imkansızdır. Ancak dönüşümün yetkili bir firma tarafından yapılması gerekiyor. Merdiven altı dönüşüm yapılmış ve on yılı geçmiş tankların acilen değiştirilmesi gerekir” dedi. Hollandalı araştırma enstitüsü TNO tarafından gerçekleştirilen risk değerlendirmesi çalışmasında, otogaz dönüşümü kaliteli yapılmış yeni araçların güvenliğinin benzine göre daha iyi olduğu belirtiliyor. Yine Belçikalı bir araştırma kuruluşu olan DNV tarafından yapılan bir başka çalışmada da otogaz tankının çarpışma anında araçtan ayrılma potansiyelinin benzin deposuna göre daha yüksek olduğu tespit edildi. www.tasimacilar.com 27.06.2012 / 15:34