İstanbul'da ulaşım esnafı, araçlarında kullanılan akaryakıtın ÖTV ve KDV'den muaf tutulmasını isterken, taşıma ücretlerine de zam talebinde bulundu. Bu taleplerini önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bürokratlarına ileten esnaf, konuyu ay sonunda toplanacak olan İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) taşıma kararı aldı.
İstanbul'da 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere elektronik bilet fiyatları, taksi, taksi dolmuş, minibüs fiyatlarına yaklaşık yüzde 36, servis ücretlerine ise yüzde 27 oranında zam yapıldı.
İBB ulaşım bürokratları; özel halk otobüsü, minibüs, dolmuş, deniz ulaşımı ve taksici esnafının temsilcileriyle bir araya gelerek son günlerde akaryakıtta yaşanan artışların sektöre yansımalarını değerlendirdi.
Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde İBB Başkan Danışmanı Orhan Demir başkanlığında yapılan toplantıda, İBB Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım ile esnaf dernekleri yöneticileri yer aldı.
Toplantıda söz alan esnaf temsilcileri artan akaryakıt fiyatlarının katlanılamaz hale geldiğini belirterek, hükümetten motorinin ÖTV ve KDV'den muaf tutulmasını istedi. Bilet fiyatlarında da yüzde 65'e varan oranda artış isteyen esnaf, bu talebini de ay sonunda yapılacak olan UKOME toplantısına taşıma kararı aldı. Esnaf temsilcileri şunları söyledi:
İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu: Savaş nedeniyle dünyanın her yerinde akaryakıtta artış yaşanıyor ancak Türkiye’de esnaf bu artışları sübvanse edemeyecek noktaya geldi. Motorin fiyatı hızla 25 liraya doğru yükseliyor. Hep beraber ulaşım sektöründeki tüm paydaşlar yarından itibaren genel idareden ÖTV muafiyeti istemek zorundayız. Bizim en az yüzde 65 zam talebimiz var. Hatta genel idareyle konuşup otomatik bir düzenlemeye de bağlanır. Birkaç haftadır ticari taksilerde şoför aranıyor yazısı görüyorum. Şoförler para kazanamayınca iş bırakıyor. Giderler içinde yakıt payı yüzde 50’yi geçti.
İstanbul Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Göksel Ovacık: Gelirimizin yarısı akaryakıta gidiyor. Bu da bizi çok zor durumda bırakıyor. Ücretsiz yolcu taşıdığımız için ÖTV ve KDV’siz taşımacılık sonuna kadar hakkımız. İstanbul’da taşıdığımız 2 milyon yolcunun 400 binini ücretsiz taşıyoruz. Her ücret tarifesine zam aldığımızda tam biletli yolcu sayımız artıyor. Buna çok sıkı bir kontrol getirmemiz lazım.
İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Emin Alagöz: İETT’nin çok sayıda indirimli ve ücretsiz aktarma hattı olduğu için rekabet edemiyoruz. Öyle bir hale geldik ki yüzde 100 zam da yapsanız para kazanacak durumda değiliz. Vatandaşları düşündüğümüzde en azından yüzde 50 yapılmalıdır. Öğrenci taşıma fiyatlarını indi bindi fiyatlarına çekmek lazım. Çünkü bazı güzergâhlarda öğrenciler yolda kalıyor. Basına konuşacağız ve sesimizi duyuracağız. Yoksa İstanbul’da ulaşım durma noktasına geliyor.
İstanbul Servisçiler Birliği Başkanı Turgay Gül: Akaryakıt fiyatlarına gelen zam nedeniyle servisçiler hizmet veremez bir noktaya geldi. UKOME’den en az yüzde 35 oranında zam beklentimiz var. Kilometre maliyetleri 75 kuruştan 2,5 liraya çıktı. Bizim bu sistemi sübvanse edecek gücümüz yok. Her sabah ofisimizi açtığımızda esnaf gelip ‘Bu işi bu fiyata yapamayacağım’ diye iş bırakıyor. Servisçi esnafı kontak kapatma, iş bırakma safhasına geldi.
TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can: Yolcu taşıma fiyatına akaryakıta endeksli otomatik artış getirilmeli. ÖTV maliyetlerinin sıfırlanmasıyla maliyetler yüzde 236 arttı. Son 3 ayda yakıta gelen zam yüzde 100. Taşımacılık fiyatlarına akaryakıtın artışına paralel olarak otomatik artış getirilmeli. Başka türlü bunun altından kalkmamıza imkân yok. Aksi halde ulaşım tamamen duracak hale gelecek.
ORHAN DEMİR: TÜM TALEPLERİ UKOME’YE TAŞIYACAĞIZ
İBB Başkan Danışmanı Orhan Demir ise toplantıda yaptığı değerlendirmede, "Mazot fiyatları artışı nedeniyle ortak bir kararla UKOME’ye gidelim istiyoruz. Herkesin maliyetleri en az yüzde 100 arttı, insanların dayanacak gücü kalmadı. Şu anda bir yangın var ve nasıl söndürürüz, kısa dönemde neler yapabiliriz diye konuşmak zorundayız" dedi.
“UKOME’deki dengeleri biliyorsunuz. Orada da ikna mekanizmasının devreye girmesi gerekiyor” diyen Demir, akaryakıtta ÖTV indirimi için ulaşım esnafıyla birlikte valilik veya bakanlıklar ile görüşeceklerini de sözlerine ekledi. (ANKA)