Ford Otosan Aydoğanlar Otomotiv ve Mercedes Benz Gülsoy Otomotiv sponsorluğunda bu yıl 9.’su düzenlenen iftar davetine katılım oldukça yoğundu. İftar yemeğinde ağırlıklı olarak servisçi esnafının sorunları dile getirildi. İSAROD Başkanı Hamza Öztürk yaptığı konuşmada esnafı 16 Ağustos Cuma günü saat 10:00’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde yapacakları eyleme davet etti.
İSAROD’un düzenlendiği iftar yemeğine CHP İstanbul milletvekili Faik Tunay, CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen, İETT Genel Müdür Yardımcısı Mümin Kahveci, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, İstanbul Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, Başkanvekili Mustafa Uğurlu, Başkanvekili İsmail Taşkın, Yönetim Kurulu üyesi Aziz Şentürk, Konfeksiyoncular Odası Başkanı Niyazi Karakahya, Avcılar Şoförler Odası Başkanı Kemal Türk, Bursa Servis Araçları Odası Başkanı Salih Aydın, Yalova Servis Araçları Odası Başkanı Oktay Tunç, İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur katıldı.
Servis esnafı, 16 Ağustos’ta İBB önünde eylemde olacak
Yemekte İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Bu yıl 9.’su düzenlenen iftar davetine katılımları için konuklara teşekkür etti. Öztürk, ‘esnaf ve oda olarak sıkıntılarımızı, iletmemiz gereken her yere ilettik’ dedi, sorunlarının fazlaca kulak arkası edilmesini eleştirdi. Hamza Öztürk, yaşanan bu duyarsızlığa karşı tüm servisçi esnafını, 16 Ağustos 2013 Cuma günü saat 10:00’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı önünde yapılacak olan basın açıklamasına davet etti. Peşinden de kontak kapama eylemi yapacağız’ diyerek, sözlerine şöyle devam etti: İstanbullu servisçi bu muameleyi hiçbir zaman hak etmedi. Artık yetkililer, bu esnafın önüne somut bir şeyler koymak zorundalar. Alt komisyonda toplanıp da hiçbir karar almadan dışarı çıkmak, sonra konuşuruz demek bu işin çözümü değil. Onun için bugün hem burada katılımcı esnafımıza hem de yetkililere sesimizi duyurmuş olalım. 16 Ağustos Cuma günü sabah saat 10:00’da Büyükşehir Belediyesi binasının önündeyiz. Yol kapatarak insanlara zarar vermek niyetinde değiliz. Amacımız Türkiye genelinde diğer servisçi esnafına hangi haklar verilmişse, o hakları almak için mücadele etmektir’ dedi.
Yılmaz: Yanınızdayız!
Yemekte İSAROD Başkanı Öztürk’ten sonra konuşma yapan İstanbul Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz ise, ‘yeni çıkacak olan perakende yasasında, artık yeni açılacak olan işyerlerine metre sistemi getiriyorlar. Yani tahdit getiriyorlar. O halde servis araçlarının plakalarına da tahdit gelmesi gerekiyor’ diyerek hem çıkacak olan yasayı eleştirdi hem de servisçi esnafını plaka tahdidi için gösterdikleri mücadelede destekledi. Yılmaz konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: ‘emeğinizin karşılığını, ekmeğinizin karşılığını almak zorundasınız. Bizler de İstanbul Esnaf Sanatkar Odaları Birliği olarak sizlerle beraberiz, yürüttüğünüz hak arama mücadelesinin yanındayız.’
Apaydın: İşin adını koyalım, plaka tahdidini getirelim
Faik Yılmaz’dan sonra Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın’da konuşmasında servisçi esnafının yanında olduklarına dair mesajlar verdi. Apaydın şunları kaydetti: ‘16 Ağustos Cuma günü sabah saat 10:00’da Büyükşehir Belediyesi önünde servisçi esnafının yapacağı eyleme, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu olarak destek veriyoruz. Siyasetçiler ve bürokratlar hep geleceğimizi taşıyan şoförlerden bahsederler. Türkiye’de gerçekten bir servis taşımacılığı sektörü vardır ama bunun adını koymak ve plaka tahdidi getirmek gerekir. Akşamdan araba alanlar, sabahtan servis aracı ile çocuklarımızı taşıyamazlar. Bunu dengelemek lazım… İnşallah 16 Ağustos sabahı sizlerle birlikte olmak dileğiyle’ diyerek, konuşmasını sonlandırdı.
Tuna: Sizler, canlarımızı emanet ettiğimiz insanlarsınız
İstanbul CHP Milletvekili Faik Tuna konuşmasında İstanbul’un en büyük problemi olarak trafik soruna dikkat çekerek, bu problemin en çok cezasını çekenlerin de servis esnafı olduğunu belirtti. Tuna sözlerine şöyle devam etti: ‘sizler canlarımızı emanet ettiğimiz insanlarsınız. Sizin sorunlarınızın olması aslında toplumun sorunlarının olduğu anlamına gelir. Maalesef bazen biz siyasiler, sorunları bilmemize rağmen istenilen, arzu edilen sonuçlara ulaşmak da geç kalabiliyoruz ve sizin karşınıza mahcup bir şekilde çıkabiliyoruz’ dedi. 16 Ağustos’taki eyleme bir mani olmazsa CHP milletvekilleri olarak katılmak istediklerine de vurgu yapan Tuna, sözlerini şöyle tamamladı: ‘bizlerin o gün orada olması çok da önemli değil, sizler orada olun ve hakkınızı arayın. Hakkınızı aramak için iktidar, muhalefet, diğer muhalefet partileri ve meclis dışındaki siyasi partilerle kontak kurun’ diyerek servisçi esnafının yanında olduklarını belirtti.
Gökmen: Engelli yasasının alt yapısının oluşturulması gerek
Ana muhalefet partisi İstanbul milletvekili Kadir Gökmen ise, İSAROD Başkanı ile görüşmelerinden ve beraber yaptıkları çalışmalar hakkında kısaca bilgi verdi. Konuşmasında geçtiğimiz günlerde çokça tartışılan araçların engelli erişimine uygun hale getirilmesini kapsayan yasa ile ilgili şu ifadelere yer verdi: konu ile ilgili CHP olarak, Hamza Başkan’la yaptığımız görüşmelerden sonra hemen bir soru önergesi sunduk. Fakat süre çok dardı. Çok da etkili olamadık. Elbette ki Türkiye’deki engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata katılımları bizler için çok önemli, bu hem devletimizin hem de vatandaşlarımızın görevi… Ancak onlara bir alan yaratmak için Türkiye’de engelli vatandaşlarımızın tam ve kesin bir şekilde sayılarını bilmemiz ve gerekli teknik alt yapıyı oluşturmamız lazım. Bu işler öyle yap demekle olmuyor, servisçilere -siz, ayın 7’sine kadar yapın- demekle olmuyor’ diyerek yasanın alt yapısının hazırlanması ve servisçiye maddi destek sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
İSAROD’un ev sahipliğinde gerçekleşen iftar yemeği semazen ekibinin sunumları ile sonlandırıldı.
Oya Kaya-Alev Arslan