İMDER’den ‘7 Bölgede 7 Okul Projesi’

İş makinaları sektörünün öncü kuruluşu İMDER, sektörde yaşanan kalifiye eleman sorununu aşmak amacı ile Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesinden sonra Türkiye’nin 7 bölgesinde 7 okul açmaya hazırlanıyor.

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, Pendik Greenpark Otel’de gerçekleştirildi. Sektörün sorunlarının tartışıldığı ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantıda, İMDER’in sektörün en önemli sorunlarından biri olan kalifiye eleman yetiştirme ile ilgili projesi açıklandı. Buna göre İMDER, geliştirdiği 7 Belgeye 7 Okul Projesi ile, Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde açtığı gibi Türkiye genelinde İş Makinaları Okulları açacak.

İMDER Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda konuşan İMDER Başkanı Cüneyt Divriş, 2012 yılını rekor bir değerle kapattıklarını belirterek, “Sektörümüzün önünün ne kadar açık olduğu rekor rakamlarımızla kanıtlamış bulunuyoruz” dedi. 1

2 bin 750 adet gibi bir satış değerine ulaşmanın arka planına bakıldığında ekonomik istikrar, yatırımların hız kesmeden devam etmesi ve çeşitlenmesi, KDV ve Leasing’te ki uygulamaların görülebileceğini ifade eden Cüneyt Divriş, “2013 yılı için bu rakamın yüzde 10’luk bir büyüme ile 14.000 adetler civarında olması tahmin ediyoruz. İş makinaları sektörü bir ülkenin yatırımlarının aynası şeklinde ifade edilebilir. Sektörümüz ülkemizin büyümesi, iş birliği içinde olduğumuz sektörlerin de büyümesiyle dolaylı olarak ilgili bulunuyor. Bu bağlamda baktığımızda, sektörümüz; Avrupa’da ilk 4 içerisinde iken, Dünya’da da 11.sıraya ilerlemiş durumdayız. Bu büyüklüklerin yanı sıra da İmalat Sektörü olarak ise Avrupa’nın 9. büyük ülkesi konumundayız” diye konuştu.

2014’te 16 bin adet iş makinası satılacak

70 yıllık iş makinaları sektöründe 600 Firma, 100 imalatçı firma ve 220 yan sanayi firmasının faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Cüneyt Divriş, “Ülke talebinin yüzde 60’ı distributor, yüzde 40’ını ise imalatçı firmalar karşılıyor. 7 bin 500’ü imalat olmak üzere toplam 15 bin kişinin istihdam edildiği sektörümüzde iş makinaları üretiminin ülke talebini karşılama oranı yetersiz kalmaktadır” dedi. 2014 yılı iş makinaları projeksiyonunda, Türkiye iş makinaları satış beklentisinin 16 bin adet, ihracatın 3 Milyar dolar ve ithalatın ise 6 Milyar dolar olduğunu ifade eden Cüneyt Divriş, “Sektör cirosunun 12 Miyar USD, yurt içi satışların yüzde 45-50 oranında yerli tercih edileceği, yerli üretimin yüzde 65’inin ise ihraç edileceği tahmin ediliyor” dedi.

Üye sayısı 36’ya çıkacak

Sektörün 2023 vizyonu ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Cüneyt Divriş, “10 yıl içinde ihracatımız ve ithalatımız 10’ar milyar dolara, ticaret hacmimiz 30 milyar dolara çıkacak. Dünyanın 6. Büyük pazarı ve Avrupa’nın ise en büyük pazarı haline geleceğiz. Satış adetimizin ise 10 yıl sonra 30 bin adetlere çıkacağını öngörüyoruz” dedi. 2002 yılında kurulan İMDER’in 2011’de 27 olan üye firma sayısını 2012’de 31’e çıkardığını ve 2013 sonuna kadar 36 üye firmaya ulaşacaklarını bildiren Cüneyt Divriş, “İMDER olarak yurt İçinde ve yurt dışında birçok faaliyetlere katıldık, fuarlarda ülkemiz iş makinaları sektörünü temsil ettik ve yabancı yatırımcılara ülkemizde yatırım yapmaları noktasında Müsteşar seviyesinde yetkililer ile bilgi verdik” dedi.

Eğitim öncelikli gündemimiz

Eğitim konusunun İMDER’in öncelikli gündemleri arasında yer aldığını açıklayan Cüneyt Divriş, “İMDER olarak daha nitelikli eleman yetiştirmek ve sektörü sevdirmek adına yeni dönemde bazı faaliyetler gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Eğitim konusunda 7 bölgede 7 okul projemiz şu an için çalıştığımız projelerimizden bazıları” dedi. İş makinaları sektörünün daha geniş ve modern bir fuar alanına ihtiyacı bulunduğuna dikkat çeken Cüneyt Divriş, bu bağlamda sektöre bir fuar alanı kazandırmak için çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Piyasa Gözetim ve Denetim konusunda daha etkin çalışılması gerektiğini de savunan Cüneyt Divriş, “Bu konuda da bizler dernek olarak gerekenleri yaptık ve bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

Geçen dönemde KDV’nin yüzde 8 olması ve Leasing konusunda bazı ürünlerin dışarıda kalmasının sektörü olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Cüneyt Divriş, “Bu konuda devletin ilgili kurumlarından konuyu tekrar incelemelerini ve yatırım mallarında KDV ve Leasing uygulamalarının yeniden gözden geçirmelerini istiyoruz. KKDF konusunda yapılan uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi ve KDV iadeleri konusunda devletimizin ilgili organlarından başvurularımıza cevap bekliyor olacağız ve bu işin de takipçisi içinde olacağız” şeklinde konuştu

. Toplantıda ayrıca İMDER bünyesindeki Sektör Komite Başkanları da birer sunum gerçekleştirirken, Boğaziçi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztürk ise, Dünya ve Türkiye ekonomisinin geleceğini masaya yatıran konuşma yaptı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sektörel Haberleri

İkinci El’de Kalite ve Şeffaflık
Brisa’nın yeni Pazarlama Direktörü Burcu Cihan oldu
Quick Finans Avrupa'nın lider treyler üreticisi KRONE'nin Türkiye'de finansman partneri oldu
çoklu enerji filosu ile start veriyor