İhracat Performans Ödülleri Ciner, Erdemir ve Kibar'ın
DHL Expres işbirliği ile Akbank ve Vodafone sponsorluğunda bu yıl 14’üncüsü düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, DEİK ve İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan, ihracatçı birlikleri başkanları ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Büyük Ödül’ün Eti Maden’e verildiği törende İhracat Performans Ödülleri Ciner İç ve Dış Ticaret, Erdemir ve Kibar Dış Ticaret’in oldu. Cemer Kent Ekipmanları, Evinoks Servis Ekipmanları ve Bagozza Kreatif Ürün Ödüllerine layık bulunurken Yeni Pazar-Pazar Çeşitliliği’nde Aksa Jenaratör, PMS Medikal ve Mikropor ödül aldı.
Taleworlds Hizmet İhracatı Ödülü’nün, Biletall e-İhracat Ödülü’nün, Pilotcar İnovasyon Şampiyonu Ödülü’nün, Silverline Markalı İhracat Ödülü’nün, Metro Toptancı Market Ticaret Elçisi Ödülü’nün sahibi oldu. Özel Ödüller ise Simit Sarayı, Gülfer Kızılçay, Zen Pırlanta ve Ezinç Grup’a verildi.
"Cari açık ve enflasyonun seyri petrol fiyatlarının seyriyle alakalı olacak"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik yapısının ancak yatırım yaptıkça, ürettikçe, ihraç ettikçe ve bunlara dayalı bir büyüme elde ettikçe sağlıklı işlediğini belirterek, iç tüketim önemli olsa da sadece iç tüketim yoluyla büyümenin sürdürülebilir büyüme getirmediğini ifade etti.
Türkiye'nin tasarruf oranlarının düşük olmasının ve cari açığının bulunmasının, ihracata dayalı bir büyümeyi zorunlu kıldığına işaret eden Babacan, "İçeride de kuşkusuz ihtiyaçlar bitmiyor. İç tüketimin de makul ölçüde seyretmesi gerekiyor. Şunun farkında olmalıyız, ne kadar üretiyorsak, ne kadar çalışıyorsak, ne kadar ihraç ediyorsak ancak onunla orantılı bir tüketimi hak ediyoruz. Hak ettiğimizin üzerinde bir tüketim ve bunun getirdiği suni refah kalıcı olmaz" diye konuştu.
Dolayısıyla Türkiye'de büyümenin ve refah artışının gerçekçi ve sürdürülebilir olması için mutlaka yatırıma, üretime ve ihracata dayalı bir büyüme elde etmek gerektiğini vurgulayan Babacan, şunları kaydetti:
"Son birkaç yıldır biz daha yüksek büyüme oranlarını yakalayabilirdik. İç tüketime, özellikle tüketici kredilerine biraz ön açıcı, yol verici bir politikayla belki bir puan, iki puan, hatta üç puan daha yüksek olabilirdi büyümemiz. Ama bunu yapmadık. Özellikle dünyada likiditenin daralacağı, azalacağı ve pahalanacağı bir dönemde iç tüketime dayanan bir büyüme modeli Türkiye'nin ancak ve ancak cari açığını artırır. O cari açığın finansmanın da daha zor olacağı bir döneme girerken Allah korusun ülkemizi farklı risklerle karşı karşıya bırakabilir."
Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'de toplam kredi hacminin bir dönem yüzde 35 arttığını da anımsatarak, "Biz 'Bunun yüzde 15'lere inmesi lazım' dedik. Geçen sene sonu itibariyle yüzde 16-17 bandına indi. Ama yine o makro ihtiyati tedbirlerle, yani BDDK ve Merkez Bankası'nın beraberce ve koordineli bir şekilde aldığı tedbirlerle, tüketici kredileri bir yılda sadece yüzde 8 büyürken, ticari krediler yüzde 20 büyüdü. Hatta KOBİ kredileri bir yılda yüzde 25 büyüdü. Yani ortalama kredi büyümesini yüzde 15'e çektik ama eğer ticari krediyse, kredi sanayiciye, yatırımcıya ve özellikle de KOBİ'lere gidiyorsa, onların önünü de sonuna kadar açık tuttuk, orada pozitif ayrımcılık yaptık" dedi.
Türkiye'nin cari açığı 2013'te milli gelirin yüzde 7,9'u iken 2014'ü yüzde 5,7 ile kapattığını aktaran Babacan, "Petrol fiyatları daha bu yılın başından itibaren etki göstermeye başladı. Şimdi o noktadan daha da aşağı inmesi, artık petrol ve doğalgaz fiyatlarının etkisiyle olacak. Ancak petrol fiyatları 40 dolarları gördükten sonra bugünlerde tekrar 70 dolara yakın bir tabloyu da bize gösteriyor. Dolayısıyla bu yıl sonu itibariyle cari açık ve enflasyon konusunda nasıl bir tablo göreceğimiz biraz da petrol fiyatlarının bundan sonraki dönemde seyriyle alakalı olacak" değerlendirmesini yaptı.
"Türkiye küresel pazardaki payını artırdı"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracatının küresel pazardaki payını artırdığını ifade etti.
Türkiye'nin ihracatındaki katma değeri artırabilmek için yeni pazar arayışlarının ve inovasyon çalışmalarının aralıksız devam edeceğini belirten Büyükekşi, "İnovasyon haftası düzenliyoruz. Ayrıca ihracatçı birliklerimizle, bakanlarımızla, iş adamlarımızla birlikte dünyanın dört bir tarafını dolaşıyoruz" dedi.
"160 ülkede 2 bin 500'ü aşkın muhabir ağı ile destek oluyoruz"
Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür ise Akbank olarak dış ticaret ve dış ticaret finansmanı alanındaki bilgi ve tecrübelerinin, teknolojik altyapının verdiği olanakların da desteğiyle, ihracatçı-ithalatçı firmalara uluslararası rekabette fark yaratmalarını sağlayacak en iyi hizmeti vermeye devam ettiklerini söyledi.
Türkiye'nin dünya ticaretinde lider ülkeler arasında yer almasına katkı sağlamak için ihracatçı firmalara, iş ortakları ve finansal danışmanları olarak, konvansiyonel bankacılık ürünlerinin yanı sıra uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini artıracak hizmetler sunduklarını belirten Gür, "Ayrıca ihracatçılarımıza her türlü finansman desteğinin yanı sıra finansal ve operasyonel risklere karşı koruyacak ilave çözüm önerileri sağlıyor, ihracatçılarımızın, dünyanın neresinde olursa olsun, işlemlerini Türkiye'deymiş gibi yapabilmelerini sağlamak üzere Akbank olarak halen 160 ülkede 2 bin 500'ü aşkın muhabir ağı ile destek oluyoruz." dedi.
"İhracatta başarıyı getirecek çözüm, teknolojiyi benimsemektir"
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy da giderek birbirine yakınlaşan, daha bağlantılı hale gelen dünyada ekonomik rekabetin de hızla küreselleştiğini dile getirdi.
Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve ekonomik kalkınma hedeflerine erişmesi için ihracat kapasitesini artırmasının kaçınılmaz bir zorunluluk olduğuna dikkati çeken Aksoy, başka bir deyişle ihracatın, ülke ekonomisi için itici bir güç olduğunu kaydetti.
İhracatta başarıyı getirecek, rekabette bir adım öteye taşıyacak çözümün ise teknolojiyi benimseme ve hızla dijitalleşme olduğunu vurgulayan Aksoy, şunları ifade etti:
"Vodafone olarak, işletmelerimizin ihtiyaçlarını tespit etmek üzere Yarına Hazırım Platformu'yla dijitalleşme endekslerini hesaplıyoruz. Sabit ve mobilden yurt dışıyla 2 kat daha fazla görüşme avantajı sunan dış ticaret destek paketi, mobil hizmetleri en baştan eksiksiz karşılamayı hedefleyen 'Vodafone Red Business' tarifeleri ve verimlilik artışı sağlayan makineler arası iletişim teknolojileriyle, ihracatçı işletmelerimizin mobil dönüşümde yerini almasını ve uluslararası pazarlarda aktif bir şekilde faaliyet göstermesini hedefliyoruz."
Toplam 10 kategoride 19 firma ödül aldı
Ciner İç ve Dış Ticaret AŞ, Erdemir, Kibar Dış Ticaret AŞ firmaları, nominal olarak geçen yıla göre ihracatını en fazla artıran firmalar oldukları için "İhracat Performans" ödülüne layık görülürken, Cemer Kent Ekipmanları AŞ, Evinoks Servis Ekipmanları AŞ ve Bagozza firmaları geleneksek ürünler dışında Türkiye'den ilk kez ihraç edilen ürünlerle dikkat çektikleri için "Kreatif Ürün" kategorisinde ödül aldılar.
Turquality desteğinden faydalanan ve bu destek kapsamında yurt dışında Türk malı imajını güçlendiren firmaların değerlendirildiği "Markalı İhracat Ödülü" kategorisinde Silverline ödülün sahibi olurken, Türkiye'nin ihracatçısını dış pazarlarda destekleyerek etkinliğini artırmasını sağlayan ve Türk malı ürünlerinin dış pazarlarda tanıtımına destek veren kurum ve kuruluşların değerlendirildiği "Ticaret Elçisi Ödülü" ise Metro Toptancı Market'e verildi.
İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde, özel nitelik taşıyan faaliyetlerinden dolayı öne çıkan firmalar da "Özel Ödüller" kategorisinde değerlendirildi. Simit Sarayı, Gülfer Kızılçay, Zen Pırlanta ve Ezinç özel ödüle layık görülen firmalar arasında yer aldı.