Ülkenin çeşitli bölgelerinde sürüş teknikleri eğitimi veren, HED Akademi gerçekleştirdiği eğitimlerle, emniyetli sürüş ve güvenli yolculuk konusunda yediden yetmişe, her türlü araç sürücüsüne eğitimler vermeye devam ediyor.
Birden fazla eğitim teknikleri
Konuyla ilgili sorularımız yanıtlayan Cantek Hurmoğlu, ülkenin dört bir tarafında verdikleri eğitimin içeriğini şöyle anlattı: ‘Biz birkaç farklı eğitim metotlarıyla çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi trafikte birebir uyguladığımız ‘defansif sürüş’ dediğimiz eğitim, bir tanesi kapalı pistte uyguladığımız frene basma teknikleri ile ilgili eğitim… Karda, buzda, yağmurda frene nasıl basılır, sürücü arabaya nasıl hâkim olabilir, direksiyonu nasıl çevirmeli bunları anlatıyoruz, bir diğer çalışmamızda ağır vasıta sürücülerine ekonomik sürüş tekniklerini anlatıyoruz. Bu çalışmamızda da ağır vasıta sürücülerine araçlarını ekonomik nasıl kullanırlar özellikle baskı-balata-lastik aksanını en uzun süre nasıl kullanabilirler bu konularla ilgili bilgi vermeye çalışıyoruz’ dedi.
Doğru bilinen yanlışlar
Eğitimlerine her yaş ve gruptan insanın katıldığını belirten Hurmoğlu, bunun bazı zorlukları da beraberinde getirdiğini ifade etti. En büyük zorluğun ise, Türkiye’de araba kullanmasını bilen çok az insan olmasına rağmen eğitim çalışmalarına katılan birçok insanın, zaten iyi araba kullandıklarını düşünerek, ezberletilmiş yanlışlar üzerinden eğitimi sürdürmeye çalıştıklarını anlattı. Cantek Hurmoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘çok yanlış şeyler biliyorlar’ bunun sebebi, hiç birimiz gerçekten profesyonel insanlardan araba kullanmasını öğrenmedik. Hepsimiz amcamızdan, babamızdan öğrendik dolayısıyla bilginin paylaşımında yanlışlarda aktarıldı. Ezberletilmiş yanlışlarla onlar da trafikte doğru sandıkları ‘yanlışları’ uyguluyorlar. Bizim eğitim sistemimiz böyle değil, yanlış bildikleri konuları değiştirmeye çalışıyoruz’ dedi.
‘Çok iyi araba kullandığını düşünen daha çok kaza yapıyor’
Çalışmalar sırasında en yaygın yanlışlardan biri olarak frene doğru basmayı bilmediğimizi anlatan Cantek Hurmoğlu, ‘frene basmaktan çekiniyoruz’ dedi. Kazaların da bu istatistikleri doğruladığını ve kazaları daha çok iyi araba kullandığını söyleyen ve yıllarca araba kullanan insanlardan çıktığının altını çizdi. Bunu sebebinin ise ‘aşırı güven’ olarak tanımladı. Bu aşırı güvenin bazen ölümle sonuçlanabildiğini hatırlattı.
‘İlk etapta gösterilen direnç zamanla kırılıyor’
Cantek Hurmoğlu’na bu şekilde düşünen insanlara eğitim çalışmalarında nasıl yaklaşıldığı üzerine sorduğumuz soruyu ise şöyle yanıtladı: ’elbette böyle düşünen arkadaşlara, daha özenli ve doğru yaklaşmaya çalışıyoruz. Eğer yanlış yaklaşırsanız hemen kendilerini kapatıyorlar. Zaten bildiklerini düşündükleri için sizi hiç dinlememeye başlıyorlar. O yüzden biz önyargıdan uzak, eksik olduğunu gördüğümüz bilgilerin telafisine yönelik çalışmalar yapıyoruz. İletişim kurduktan sora aslında onlar da tüm yanlışlarını ortaya koymaya başlıyorlar. Bizim de zaten en iyi yaptığımız şey onları konuşturup, doğru ve yanlış bilgileri ayıklamak. Bunun üzerinden yanlış örnekleri doğru bilgi ve uygulamalarla birleştirmek, üzerine yoğunlaşmak ve yanlışın neden yanlış olduğunu pratikte göstermek. İlk etapta gösterilen dirençte bu aşamada kırılmış oluyor zaten’ diyerek süreci değerlendirdi.
Daha çok pratik
Eğitim çalışmalarını uygulamalı olarak gerçekleştirdiklerini anlatan Cantek Hurmoğlu, eğitimlerini trafikte birebir yaklaşık bir saat gibi bir zaman dilimi içinde gerçekleştirdiklerini anlattı. Bu süre içinde araba kullanma şekli, araç kullanırken nelerin doğru olduğu ve nasıl yapılması gerektiği üzerine yoğunlaştıklarını ve sürücülerin hatalarını gözlemlediklerini ve bu hatalar özelinde bir rapor düzenlediklerini kaydetti. Sözlerine şöyle devam etti: ’yaptığı hataların şimdilik ölümcül bir kazaya sebep olmadığı fakat devamı halinde sonuçların geri dönülemez olduğunu kendisine bildiriyoruz. Aynı zamanda kapalı bir pistte özel olarak hazırlanmış bir zeminde, kaygan zeminde yağmur-kar-buz gibi zorlu, dış etkenlerde frene nasıl basmaları gerektiğini, direksiyonu nasıl kullanmaları gerektiğini anlatıyoruz’ dedi. ‘Ne kadar çok pratik yapılırsa, doğru sürüşe ulaşmanın da o kadar kolay olduğunu sözlerine ekledi.
Ankara kırmızı ışık ihlalinde ilk sırada
Emniyetli sürüş konusunda iller ve bölgelerinde haritasını çıkaran Cantek Hurmoğlu, şaşırtıcı açıklamalarda bulundu: ‘İstanbul için trafiğin yoğun olması nedeniyle kötü olduğu söylenir, belki İstanbul’da araç yoğunluğu çok fazla ama örneğin bana göre Antalya sürücülerinin emniyet kültürü, İstanbul’a oranla daha kötü… Adana çok daha kötüdür mesela… Ankara kırmızı ışığın en fazla ihlal edildiği kenttir. Nerede olursa olsun, emniyetli sürüş tekniğini, o kültürü iyi bilmek gerekmektedir’ dedi.
‘Kadınlar, çalışmalara ne istediklerini bilerek geliyor’
Yaptığımız görüşmede kadınların ne istediklerini bilerek gelmelerinden ve bu konuda kendilerini daha eksik veya zayıf görmelerinden kaynaklı, bilgiyi almaya -uygulamaya daha hazır ve istekli gördüklerini belirten Hurmoğlu, aynı durumda özellikle çalışmaların başlangıcında, erkeklerin biraz da aşırı özgüvenden kaynaklı sıkıntılı olduğunu anlattı.
‘Onlar hem can taşıyorlar hem de Türkiye’yi temsil ediyorlar’
Turizm taşımacılarına da eğitim veren Cantek Hurmoğlu, çalışmaya katılan kişilerden çok memnun olduğunu, turizm taşımacıları ile yapılan eğitimlerin geri dönüşlerinin çok olumlu olduğunu bildirdi. Hurmoğlu: ‘onlar hem can taşıyorlar hem de Türkiye’yi temsil ediyorlar. Dolayısıyla onların herkesten daha iyi araba kullanıyor olması lazım… Olabildiğince bir araya geldiğimizde bunları konuşuyoruz, nasıl daha iyi araba kullanabilirim, nelere dikkat etmeliyim, trafikte riskler nedir bunların üzerinde duruyoruz. Buradaki çalışmalarımız çok verimli geçti ve ben çok iyi geri dönüşümler aldım, bu sebeple çok mutluyum’ dedi.
Gönüllü okul çalışmaları
Okullarda kendi imkanlarıyla gönüllü olarak çalışmalar yürüttükleri bilginsi veren Cantek Hurmoğlu, ‘etrafımızdaki arkadaşları da bu tarz çalışmalara yönlendiriyoruz. Bazen de okullarla ortaklaşa çalışıyoruz. Okullar proje getiriyorlar biz onlara destek oluyoruz. Şimdi üniversitelere gitmeye başladık. Acıbadem Üniversitesi’nde bir çalışmamız olacak, bunun dışında Koç Üniversitesi’nde olacağız’ diyerek ilerleyen günlerde gerçekleşecek olan çalışma takvimini paylaştı.
‘Destek ne kadar büyük olursa, ulaşılan kitle o kadar kalabalık olur’
Sponsor çalışmaları hakkında da bildi veren Hurmoğlu: ‘bu konu bizim açımızdan son derece önemli bir sıkıntı… Şuanda Isuzu’dan alıyoruz. Bu konuda biz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz fakat yeterli olmuyor elbette… Fuar kapsamında Mili Eğitim Bakanlığı destekleri var fakat destek ne kadar büyük olursa ulaştığımız kitle o kadar kalabalık oluyor’ ifadesine yer verdi.
Alev ARSLAN