THY Genel Müdürlük binasında geçen hafta gerçekleştirilen ve sektörü temsilen UTİKAD’ın da katıldığı toplantıda, 2015 yılı başında tüm dünyada uygulamaya geçilmesi planlanan elektronik hava konşimentosu (E-AWB) uygulamalarının Türkiye’de yaygınlaştırılmasına yönelik bilgilendirmeler yapıldı.
Katılım ve ilgi yoğundu
IATA ve Turkish Cargo moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Turkish Cargo Genel Müdürü Ali Türk, IATA Proje Müdürü Rolf Bosselaar, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nil Tunaşar, Yönetim Kurulu üyesi Arif Badur, Genel Müdür Cavit Uğur, UTİKAD üyesi hava kargo acenteleri, IT şirketleri ile gümrük ve sivil havacılık otoriteleri katıldı.
Gelecek yıl yüzde 15 olan E-AWB düzenleme oranı artacak
Kargo Başkanı Ali Türk, toplantının açılış konuşmasında Turkish Cargo’nun E-AWB projesine verdiği öneme değinerek; E-AWB uygulaması sayesinde doküman işleme süresinin kısaldığını, doküman kayıplarına bağlı handling gecikmelerinin önüne geçildiğini vurguladı. Türk, THY’nin geçiş sürecinde acentelere bu sisteme girmeleri için gerekli adımlar ve yapılan planlamalar hakkında yazılı bilgi aktaracaklarını söyledi. Ali Türk ayrıca, Türkiye çıkışlarında halen yüzde 15 olan E-AWB düzenleme oranının gelecek yıl hızla yükseltileceğini vurguladı.
Bosselaar uygulama hakkında bilgi verdi
Toplantıda IATA Proje Müdürü, Rolf Bosselaar, E-AWB uygulamasının hukuki alt yapısı, kağıtsız konşimento uygulamasında dikkat edilmesi gereken istisnalar, teknolojik donanım, çok taraflı EDI anlaşmaları, uygulama örnekleri ve avantajları hakkında bilgi verdi.
‘Havayolu kargo taşımacılığında sevkiyat datalarının toplanması önemli’
Sistemin hava kargo acentelerinin operasyon ve dokümantasyon sürecine verimlilik ve hız katacağına dikkat çeken UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin ise şunları söyledi: ‘Tüm lojistik süreçlerde olduğu gibi havayolu kargo taşımacılığında da sevkiyat ile ilgili dataların ortak bir elektronik platform üzerinden gerek havayolu taşıyıcısı, gerek gümrük ve gerekse de gönderici ve alıcılar arasında paylaşımı, tedarik zincirinde mal hareketlerinin hızlanması, maliyetlerin azalması, bilginin güvenirliliği ve lojisitik hareketlerin takip edilebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır’ dedi.
’Hedef, uygulamayı 2014’te yüzde 70 oranında hayata geçirmek’
Nihai hedefin E-FREIGHT olan çalışmaların ilk adımını E-AWB oluşturmak olduğunu belirten Erkeskin; Pilot çalışmaların başarıyla tamamlanması üzerine bu uygulamayı 2014 yılında yüzde 70’lere varan oranda gerçekleştirmek UTİKAD olarak en önemli hedefimiz olacaktır’ dedi. Erkeskin, FIATA ve IATA’nın ortaklaşa çalışması ile tüm Dünya’da ivme kazanan E-AWB uygulamasının THY’nın önderliğinde ve ev sahipliğinde IATA ve UTİKAD’ın katkılarıyla Türkiye’de gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.