Otogarın masraf kapısı olduğunu belirten TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan böyle bir otogarın Anadolu yakasına yapılması gerektiğini söyledi. Alibeyköy’deki yeni otogara geçilmesiyle birlikte ilk günlerde firmaların zorluklarla karşılaşacağını ifade eden Mehmet Erdoğan, firmaları parça parça yerleştirilerek gözlemlemek gerektiği konusunda da fikrini dile getirdi.
Mehmet Erdoğan: “Alibeyköy otogarı masraf kapısı”
Alibeyköy’deki mevcut otoparkın masraf kapısı olduğunu ifade eden Erdoğan, büyük firmaların Alibeyköy’de fazla bilet satamadığını, bilet satışı konusunda yüzde 5’lerden bahsettiğini, mevcut otogarın gelip-giden yolcular açısından terminal hizmeti verdiğinden bahsederek “Dolayısıyla oradaki firmalar için bir masraf kapısı diye bakıyorum ama şu anda orada bulunanlar kendilerince bir masraf yapıyorlar. Onlar için fazla bir değişiklik olmayacak. Oradaki firmaların yerleri geniş, rahat hareket ediyorlar. O özgürlüğü yeni otogarda bulamayacaklar. Dolayısıyla gelen arabaların giriş ve çıkış saatlerine, dakikalarına ve yerlerine dikkat etmeleri lazım, daha disiplinli ve daha özverili olmaları lazım” şeklinde açıklama yaptı.
Otobüslerin yolu kapatması yeni otogarı gündeme getirdi
Alibeyköy’deki yeni otogarın oluşum sebebi konusunda da bir açıklama yapan Erdoğan “belediye o güzergahta bir yol çalışması yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Önce E6’yı tıkadık. Yol yapıldıktan sonra da aşağıdaki yolu tıkadık. Orada fiili bir durum var. Belediye de burada bir otogar yapma gereği hissetti” dedi.
Avrupa yakasından ziyade Anadolu yakasında bir otogarın yapılması gerektiğini düşünen Erdoğan “Harem çok geride kaldı. Onun ötesinde öbür tarafa doğru 7-8 tane firmaların bağımsız bölümleri oluştu. Başka terminaller oluştu. Dolayısıyla ben olsam Anadolu yakasında yapardım. Ama cep otogar adıyla buradan başlamak istediler” diyerek Alibeyköy otogarının çok da acil bir ihtiyaç olmadığını söyledi.
“Yeni otogarın kiraları makul olmalı”
İSPARK ile yaptıkları görüşmelerde bazı taleplerde de bulunduklarını hatırlatan Erdoğan “Bizim İSPARK’tan istediğimiz ve görüşmelerimizde dile getirdiğimiz şeyler şunlardı. Kiraların makul olmasını istedik. Kapı çıkışlarının makul olmasını istedik. Kapı çıkış ücreti alınacaksa buranın kapı ücreti gibi değil de, bir park ücreti gibi düşünülmesi gerektiğini söyledik. Ana otogarın Bayrampaşa’da olduğunu makul bir ücret alınması gerektiğini ve bir de oradan alınacak olan aidatların makul olmasını istemiştik” şeklinde konuştu.
“Belediye otogar yapımını İSPARK’a verdi”
İSPARK’ın otogar yapımını ele aldığı dönemlerde bazı serzenişlerinin olduğunun altını çizen Erdoğan Büyükşehir Belediyesinin otogar yapımında İSPARK’ı yetkilendirdiğini söyledi ve “ ilk etapta’ herkes kendi işini yapsın’ söylemimiz oldu yani ama İSPARK büyükşehir belediyemizin önemli bir kurumu ve ona belli görevler, belli misyonlar yüklemişler. Otoparkları çalıştırıyor, en son yat limanları ile ilgili bir açılımları oldu, İstanbul içinde olduğu için bu şirket, cep otogarları konusunda yetkilendirilmiş. Hatta kendi içinde bir otogar müdürlüğü de oluşturmuşlar. Tuvaletlerini Sağlık AŞ.’ye verecekmiş, kafeterya ve restoranları BEL-TUR’a verecekmiş. Belediyenin burayı çalıştırma konusunda bir sıkıntısının olacağını sanmıyorum” dedi.
‘Çok da anlayışla karşılamadım’
Sektör olarak Alibeyköy’de bir cep otogarı yapma konusunda belediyeye talepleri olduğunu söyleyen Erdoğan, belediyenin üst yönetimi tarafından taleplerini dikkate alınmadığını ifade ederek “Dolayısıyla bir kamu kuruluşu oldukları için de ihale yöntemi ile işletmek istiyorlar. Bana bu durumu ne kadar anlayışla karşıladın derseniz, çok da anlayışla karşılamadım. Aslında burada böyle büyük bir otogar varken, burayı bir şirketin çalıştırıp bu iki kurumun herhangi bir şekilde yönetimin içinde olması gerekirdi. Biz sektörün içindeki yapılar olarak, bu oluşumun içinde olabilirdik. Fakat sanırım belediyede orada kendince bir hizmet istiyor” ifadelerine yer verdi.
Oya KAYA-Alev ARSLAN