UN Ro Ro’nun taşımalarda kendilerine kolaylık sağladığı iddialarına karşılık böyle bir yaklaşımın olmadığını belirten Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, İstanbul-Trieste hattında kendi araçlarını taşıyacak gemilerle ilgili olarak Kadıköy’de Hilton Tree Otel’de yaptığı konuşmasında UND Deniz’e ait 2010 yılında Yunanlı bir firmaya satılan Beacy Head, Wessex ve Mercia adlı gemileri satın alma taahhütlü olarak kiraladıklarını söyledi.
Gemilerin zorunlu nedenlerden dolayı alındığını ifade eden Musul, 1990’lı yıllarda devlet desteği ile Türkiye’de iki gemi kaldırılabilirken pazarda büyük hisseye sahip UN Ro Ro ve Ulusoy gibi pazarda büyük hisseye sahip iki şirket içinde kendi inisiyatiflerini kullanarak riske girdiklerini de sözlerine ekledi.
6 ay öncesinde başlayan gemi alım hikayesinde UN Ro Ro’nun araçlarını taşımamasının büyük rol oynadığını iddia eden Musul, demiryoluyla gelen tam konteynerle taşınan kimyasal maddelerin Ro Ro ile taşınması için bir proje hazırladıklarını, trenle getirdikleri ürünleri Köstence gemisi ile taşımak için çalışmalarının hazır olduğunu söyledi.
Köstence hattında izin verildi, Trieste hattında yasaklandı
Hazırladıkları projede Köstence’ye kadar ola tren seferinin taşıma kalitesi ve maliyet açısından cazip olmadığının anlaşılması üzerine projede yeni düzenlemeye gittiklerini ve hattı Trieste yönüne çevirdiklerini belirterek “Trieste üzerinden çalışan gemilerin ana katlarının 6.80 yüksekliğinde olması sebebi ile swap dediğimiz 45 fitlik konteynerleri 2 kat üst üste yüklenerek, hacmi daha iyi değerlendirecek bir proje düşündük ve bunun üzerine deneme için konteynetlerin Ro Ro gemilerine binmesini sağlayan bir tekerlekli platformu inşa ettik” dedi.
Köstence hattında UN Ro Ro tarafından taşıma yapılmasına izin verildiğini söyleyen Musul, hesaba katmadıkları durumun ise Trieste hattında UN Ro Ro tarafından buna izin verilmemesi olduğunu söyledi. Durum üzerine UN Ro Ro’su Sedat Gümüşoğlu ile bir toplantı gerçekleştirildiğini söyleyen Ahmet Musul aldığı yanıttan memnun kalmadığını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kendileriyle bir toplantı yaptık ve bu durumun konuşulduğunu, bu konuda çalışmaların yapıldığını söyledim. Kendisi ise bunun Köstence için düşünüldüğünden izin verildiğini, Trieste hattında her ne kadar bu uygulamanın modern bir uygulama olduğunu, Ro Ro’larla batı Avrupa’da bunun yapıldığını söyledi. Ama Türkiye’de kurulan Ro Ro şirketinin kara taşımacılığı kökenli firmalar tarafından kurulduğunu ve diğer firmaların böyle bir hizmeti verememesi durumunda böyle bir şeyi Ekol’ün yapmasını diğer firmalara açıklayamayacaklarını iletti”
24 Aralık’ta kontrat imzalandı 18 Ocak'ta ilk gemi kalkıyor
Durum karşısında sıkıntı yaşadıklarını bir kez daha yineleyen Musul, sıkıntının giderilmesine yönelik yaptıkları çalışmada İstanbul’dan Trieste’ye bu çalışma şekliyle nasıl gidebileceklerinin araştırmasını yaptıklarını söyledi ve “İnternetten Ro Ro gemilerine yönelik araştırma yaptım ve daha evvel UND Deniz’in kullanmış olduğu gemilerin yaklaşık 4 aydan beri Yunanistan’daki limanlarda yattığını, sahibi olan firmanın da çok ekonomik bir fiyat ile birkaç ay evvel bunları aldığını ve yine de 3’üncü bir gemilerinin olduğunu öğrenince Brezilyalı bir broker üzerinden temas kurmaya çalıştık ve işlemleri başlattık” diyerek 24 Aralık 2012'de gemiler için kontrat imzaladıklarını söyledi.
Olayın tamamen kendilerinin inisiyatifinden kaynaklandığını söyleyen Musul, “Biz Ro Ro’ya göbekten bağlı bir şirketiz ve bunun sıkıntısını gördüğümüz için böyle bir girişimde bulunduk” dedi.
Ahmet Musul, İlk geminin 18 Ocak 2013Cuma günü Trieste’den, ikinci geminin ise Haydarpaşa’dan kalkacağının söyledi.
“UN Ro Ro bırakın imtiyaz sağladı, tersine bizi küstüren bir tavır sergiledi”
Ekol Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu’na da atıfta bulunarak, UN Ro Ro’nun kendi şirketlerine herhangi bir şekilde imtiyaz sağlamadığını tersine diğer nakliyecilerin zor durumda kalmaması için kendilerini küstüren bir durum sergilediklerini iddia etti.
UN Ro Ro Ceo’su Sedat Gümüşoğlu’na sadece Trieste hattında kendi gemilerini kullanacaklarını söylediklerinde ise, Gümüşoğlu’nun durumu şaşırarak üzüntü ile karşıladığını belirten Musul, TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun ise bu duyum karşısında kendisini planlarını çalmakla itham ettiğini iddia etti ve “Kendisinin buna benzer bir girişim için hazırlıklı olduğunu, böyle bir durumda beni kendi fikir ve hazırlıklarını çalmakla suçladı” şeklinde konuştu.
“Hodri Meydan”
UN Ro Ro ile ilgili olarak da konuşan Musul, 2009 yılında hisselerini alan fon şirketinin olumsuz şekilde imajını zedeleyici bir noktaya çekilmesinin doğru olmadığını vurgulayarak, “O fon şirketi bizim operasyonlarımızın içerisinde yoktu. Hissemizi aldılar, halka açılana kadar da hissenin değerinden faydalanmak için bekliyorlar. Bu tamamen bizim yönetimimizin kararıdır” açıklamasında bulundu.
Yeni Türk ticaret kanunundan da bahseden Musul, şirketin kendi hissesini alabilme limitinin yüzde 10 ile sınırlandığını söyledi ve Türk ticaret kanununda yer alan yüzde 10’luk sınırlandırılmanın kaldırılarak çoğunluk hissenin şirkete bırakılabileceği bir değişiklik istediğini belirterek Çetin Nuhoğlu’na “Hodri Meydan” dedi ve konuyu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile görüştüklerini sözlerine ekledi.
Ekol Lojistikte yüzde 54 hisseye sahip olduğunu belirten Musul, “Çetin Ağabey’e de Hodri Meydan diyorum. Ben şirketimin yüzde 51 hissesini geliriyle, varlığıyla her şeyiyle şirketimin kendisine bırakacağım. Ben sadece yüzde 3’e sahip olacağım. Eğer Çetin Ağabey bu özveride bulunacaksa biz bakanlığın bu değişikliği yaptığı zaman aynı masada bu imzayı atarak diğer müteşebbislere, diğer ikinci nesle şirketi temsilen bırakmaktan dolayı endişe duyan diğer firmalara da örnek olmasını istiyorum” dedi.
Geminin tam güzergahını sitesinden görebilirsiniz