Seminere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Jandarma ve Emniyet teşkilatımızın temsilcileri, UND temsilcileri, TOBB temsilcileri katılım gösterdi.
ATP Konvansiyonu nedir?
“Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Taşımacılık Faaliyetinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Anlaşma” orijinal adıyla “The Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuff and on the Special Equipment to be used for such Carriage” (ATP) 1 Eylül 1970 tarihinde Cenevre’de imzalanarak 21 Kasım 1976’da yürürlüğe girdi.
ATP Yönetmeliği
Ülkemizde Temmuz 2021 tarihinde’’ BOZULABİLİR GIDA MADDELERİNİN TAŞIMACILIĞINDA KULLANILACAK ÖZEL EKİPMANLAR HAKKINDA YÖNETMELİK’’ yayınlandı. Bu yönetmelik 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girecek .
Yönetmelik içerisinde yer alan önemli maddeler:
Bozulabilir gıdaların uluslararası taşımacılığında kullanılan özel nakliye ekipmanları
GEÇİCİ MADDE 1- (1) 15/5/2017 tarihinden sonra, bozulabilir gıdaların uluslararası taşımacılığında kullanılan özel nakliye ekipmanlarının ATP Uygunluk Belgelerinin Bakanlık tarafından yetkilendirilen onay kuruluşundan alınması zorunludur. 15/5/2017 tarihinden önce ATP Anlaşmasına taraf başka bir ülkenin yetkili mercii tarafından verilen belgelerin onay kuruluşuna başvurularak ulusal ATP Uygunluk Belgelerine dönüştürülmesi gerekmektedir. Belge dönüştürme işlemi için muayene yapılmayacak olup, ulusal ATP Uygunluk Belgesi geçerlilik tarihi, dönüştürülen belgenin geçerlilik tarihi ile aynı olacaktır.
Bozulabilir gıdaların taşımacılığında kullanılan, ATP Uygunluk Belgesi bulunmayan mevcut özel nakliye ekipmanları
GEÇİCİ MADDE 2– (1) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden sonraki model yılına sahip ATP Anlaşması kapsamındaki bozulabilir gıdaların taşımacılığında kullanılan yalıtımlı ekipmanlar/araçların ATP Anlaşmasında belirtilen şartları karşılaması ve bunlarda ATP Uygunluk belgesi bulunması zorunludur.
(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki bir model yılına sahip, ilgili mevzuata göre imal edilmiş olan ve ATP Anlaşması kapsamındaki bozulabilir gıdaların taşımacılığında kullanılan yalıtımlı ekipmanlar/araçlar için bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren 3 yıl içinde Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi / BTB alınması zorunludur.