Düzenlenen Eurasia Rail 2013 Fuarı’nda Bombardier Türkiye için özel olarak tasarlanan V300Zefıro’nun yanı sıra yenilikçi, ekolojik ve ileri teknolojiye sahip ulaşım çözümleri; Bombardier Zefıro yüksek hızlı tren, Bombardıer Flexıty 2 tramvay ve Bombardıer Movıa sürücüsüz metroyu tanıttı. Fuarda ayrıca Bombardier Transportation’ın Türkiye’nin hızla genişleyen demiryolu taşıma ağına uygun, Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi (ERTMS) uzmanlığını ve üstün teknoloji ürünü iletişim tabanlı tren kontrolü (CBTC) çözümü Bombardıer Cityflo 650’dekatılımcılarla paylaşıldı.
Bombardier istanbul ofisi aracılığıylatürkiye’de 10 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi
Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl içinde demiryolu alanında 45 Milyar Dolar yatırım yapma kararının bölge içinde ve dışında yolcu ve yük taşıma potansiyelini büyük ölçüde arttıracağını belirten Bombardier TransportationTürkiye Bölge Satış Yöneticisi Pier Prina Mello, Türkiye’nin demiryollarını yaygınlaştırma programının ülkenin Avrupa ile Asya arasında köprü olan stratejik konumunu güçlendirme tutkusunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Bombardier’in , Türkiye pazarındaki varlığını daha da güçlendirmek istediğini dile getiren Mello; “2008 yılında İstanbul’da açtığımız Bombardier Global Satın Alma Ofisi, Bombardier'in dünya pazarlarındaki projeleri için uzun vadeli işbirliği yapabileceği potansiyel Türk imalatçıları belirlemek ve geliştirmek üzere faaliyet gösteriyor. Türk tedarikçilerin Bombardier'in tedarik zincirine entegrasyonunu etkin olarak destekleyen bu ofis aracılığıyla, son 5 yılda Türk tedarikçiler 10 Milyon Dolar’ın üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Bombardier olarak, mevcut ağlardaki kısıtlamaları azaltacak, tramvay ve metrolardan hızlı tren ve demiryolu kontrollerine kadar uzanan, gelişmişve uzmanlığı kanıtlanmış çözümlerimizi Türkiye pazarına sunmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.
Bombardier Türk ortak arıyor
Bombardier firmasının Türkiye’de bir ortak arayışı içerisinde olduğunu belirten, Bombardier Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Aziz Erdinç görüşülen bazı firmalar olduğunu belirterek, “Kendimize uygun, maddi konuda kuvvetli olan, ürünlerimize uyan yerli bir şirketle ortak olmak, İhalelere beraber girmek istiyoruz” dedi.
Nüfus toğunluğuna paralel olarak İstanbul’da önümüzdeki 10 yıl içerisinde 2 bin tane metro ihtiyacı olcağını ifade eden Erdinç, “Bu ihtiyacı giderebilmek adına piyasanın, en az yüzde 20 veya 30’unu biz kendimize pay olarak görüyoruz” ifadesinde bulundu.
Bombardier hızlı tren ihalesine girecek
TCDD’nin yüksek hızlı tren için ilk ihalesini yaptığını ifade eden Erdinç ikinci ihaleninde bu yıl sonu yapılmasını beklediklerini dile getirerek, Bombardier firmasının bu ihalede yer alacağını ve 300 km süretli hızlı treni Türkiye için üretmek istediklerini belirtti.
Türkiye’de son 80 yıl içerisinde raylı sistemlere yatırım yapılmadığını ancak günümüzde ulaşım alanında bir atağın olduğunu belirten Erdinç, Türkiye’ye en ileri teknoloji ve kalitenin kazandırılmaıs gerekliliğinin altını çizdi.
Fuarda Bombardier’nin çok kısa bir sürede 360 km/s hıza çıkabilen treni V300Zefıro, Türkiye’de 2011 yılından bu yana Bursa’nın taşıma hizmetleri kalitesinin iyileşmesine ve genişleyen ağ kapasitesinin artmasına yardımcı olan treni Flexıty, Londra, Berlin, Şanghay, Singapur ve Yeni Delhi gibi büyük şehirlerde kullanılan treni Movia, İstanbul ve İzmir hafif raylı ulaşım sistemlerinde kullanılan Cityflo 250 teknolojisi, İstanbul’da Sultan Çiftliği tramvayı, İstanbul İkitelli ve Adana metrolarında kullanılan Cityflo 350 ve ilk olarak 2012 yılında İsveç’in Västerdal hattında işletilmeye başlanan ve şuan Kazakistan’ın ana ağında bulunan iki hatta da kurulmakta olan Interflo 550 teknolojisini tanıttı.
Ayrıca, 1995 yılında Ankara’da Türkiye’nin ilk metro sistemini kuran Bombardierin, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir ve Bursa’da hafif raylı ulaşım (LRT) ve tramvay sistemleri geliştirdiği belirtildi.