TOF – TOFED birleşiyor mu? sorusunun cevabı TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin’den geldi. İlgin konuya yönelik yaptığı açıklamada “Otobüs işletmeciliği sektörünün değişik alanlarında, bütün illerinde ve bazı büyük ilçelerinde faaliyet gösteren otobüs işletmeciği sektörünün üst organı TOFED’tir” diyerek birleşme olması durumunda ise çatı örgütünün TOFED olabileceğini ifade etti. TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin sektöre dair birçok soruna değindi ve TOFED tarafından geliştirilen projeler ve sorunların çözümü için yürütülen çalışmaları anlattı. “Sektörün çatı örgütü TOFED’tir”
1972 yılında Cemal Ulusoy başkanlığında Türkiye Otobüsçüler Cemiyeti adı altında kurulan dernek, 2005 yılında Galip Öztürk başkanlığında Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) adını aldı. Bu dönemden sonra başkanlık görevini Ahmet Yalamanoğlu, Rüştü Terzi, Mustafa Yıldırım gibi isimler devam ettirdi. Şu an ise Mehmet Erdoğan’ın başkanlık yaptığı TOFED’in bu süreçler göz önüne alındığında sektörün tartışmasız çatı örgütü niteliği taşıdığını özellikle vurgulayan İlgin; Şu anda federasyona hemen hemen tüm illerde karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün değişik dallarında faaliyet gösteren 80 derneğin üye olduğunu dile getirdi. İlgin, “2012 yılı sonunda üye dernek sayımızın 100’ü bulacağını hesaplamaktayız” diyerek otobüs işletmeciliği sektörünün değişik alanlarında, bütün illerinde ve bazı büyük ilçelerinde faaliyet gösteren otobüs işletmeciği sektörünün üst organın TOFED olduğunun altını çizdi. “IPRU 2013 Mayısında faaliyete başlıyor”
Ülkemizin otobüs işletmeciliği alanında batılı ülkeler de dâhil olmak üzere tüm dünyaya örnek olacak bir gelişmişlik düzeyine sahip olduğunu belirten İlgin, uluslararası arenada faaliyet gösteren bir meslek örgütünü ülkemize kazandırmak üzere olduğunun müjdesini verdi. İlgin, Mayıs 2013’te 20 ülkenin yolcu taşımacılığı meslek örgütleri ve bu ülkelerin Ulaştırma Bakanlarının katılımıyla Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği (IPRU)’nun, kuruluşunun ilan edileceğini belirtti. İlgin; “ÖTV’nin yüzde 50’si iade edilmeli”
Akaryakıttan alınan özel tüketim vergisine de değinen İlgin, “Yurt içinde tarifeli taşımacılık yapan, D1 belgeli otobüs işletmeleri kamu hizmeti vermektedirler. Sayıları her gün azalan ve her gün biraz daha kurumsallaşan bu firmaların en büyük gider kalemini de akaryakıt oluşturuyor” diyerek toplu taşımacılığın teşvik edilip desteklenmesi gerektiğinin dikkate alınmasını ve D1 Belgeli otobüslerin kullandıkları akaryakıttan ÖTV alınmamasını, ya da en azından ödedikleri ÖTV’nin yüzde 50’sinin iadesini talep ettiklerini dile getirdi. Otobüsçülerin korkulu rüyası: manevi tazminat!
Trafik kazalarından sonra manevi tazminatların tüm otobüsçülerin uykusunu kaçırdığını dile getiren İlgin, TOFED’in girişimleriyle manevi tazminatların sigorta poliçelerinde yer alması konusunda sona gelindiğini ancak konuyla ilgili yasal düzenlemenin bir an önce yapılarak yürürlüğe girmesinin gerektiğini ifade etti. "Biletlerdeki KDV oranı yüzde 8’e çekilmelidir"
“Turizm üçayaklı bir faaliyettir: Acentecilik, konaklama ve ulaşım” diyen İlgin, “Turizmin en önemli ayağının ulaşım olduğu gerçeği dikkate alınmalı, tanzim ettiğimiz biletlerdeki KDV oranı turizmin diğer ayaklarında olduğu gibi yüzde 18’den bir alt dilim olan yüzde 8’e çekilmelidir” şeklinde konuştu. Türkiye otobüs mezarlığına dönüşüyor
İkinci el araçların satışı için bir fuar organizasyonu planladıklarını belirten İlgin; “Atıl otobüslerin ikinci el satışlarının sağlanması için TOFED olarak yapmayı planladığımız fuar desteklenmeli, diğer olası çözümler de etüt edilerek belirlenmelidir. Otobüs üretim merkezi olan ülkemizin bir otobüs mezarlığına dönüşmesi engellenmelidir” diyerek fuarın tüm kurum ve kuruluşlarca desteklenmesi gerektiğini de söyledi. İlgin; “ÖTV’siz akaryakıt miktarındaki sınırlandırmanın kaldırılmasını istiyoruz”
Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan otobüsler için uygulanan 550 litre ÖTV’siz akaryakıt alımının 300 litre ile sınırlandırılmasından yakınan İlgin, “Son dönemde getirilen ÖTV’siz akaryakıt miktarının 300 litreye düşürülmesi meslektaşlarımızı sıkıntıya sokmuştur. Bu kararın derhal düzeltilmesini ve ÖTV’siz akaryakıt kısıtlamasının acilen kaldırılmasını istiyoruz”dedi. “Meslek komiteleri oluşturulmalı”
Her ilde faaliyet göstermekte olan ticaret odalarında sektör mensuplarının her gün biraz daha etkin olduklarını sevinerek gözlemlediklerini dile getiren İlgin, bu odalarda karayolu yolcu taşımacıları meslek komitelerinin oluşturulması ve çalışmaların sektörün gelişimi için aktifleştirilmesi gerektiğini belirtti. İlgin “ Ticaret Odalarında karayolu yolcu taşımacıları meslek komiteleri oluşturulmalı ve çalışmaları sektörün gelişimi için daha aktifleştirilmelidir. Tüm illerdeki il trafik komisyonları ve UKOME’lerde, TOBB sektör meclisi ve ticaret odalarının meslek komiteleri vasıtasıyla sektör mensupları mutlaka bulunmalıdır” şeklinde temennisini dile getirdi. İlgin ayrıca; Karayolu Taşıma Kanunu ile yerel yönetimler yasasının bazı maddelerinin birbirleriyle çeliştiğini dile getirerek özellikle terminal yapımı, işletilmesi ve işletilmesinde belediyelere imtiyaz tanınması ile ilgili maddelerin karayolu taşımacılığının ruhuna uygun olarak değiştirilmesi ve bu imtiyazın kaldırılması gerektiğini söyledi. TOSEV kuruluşunda sona yaklaşıldı
TOSEV’in öncelikli görevleri arasında sektör mensuplarının çocuklarının, eğitimlerine destek olmak amacıyla burs vermek olacağını belirten İlgin, “TOFED’in girişimleri sonucunda, Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı’nın (TOSEV) kuruluşunda sona yaklaşılmıştır. Mahkemeden kuruluş senedi beklenen, sektörün saygın isimlerinin ve firma sahipleriyle yöneticilerinin de içinde yer aldığı 100 kişiden oluşan Mütevelli Heyeti ile TOSEV’in öncelikle karayolu yolcu taşımacılığı meslek lisesi ve Türkiye Otobüsçülük Tarihi Müzesi’ni sektöre kazandırması hedeflenmektedir” dedi. Sektörümüzün çatı örgütü bellidir “TOFED”
Atılan adımlarda önemli olanın sektör menfaatleri olduğunu dile getiren İlgin “ Biz yapabileceklerimizi bilmemize rağmen TOFED olarak kurumsal ve örgütsel birleşme dâhil her türlü birlik önerilerine açığız” dedi. Ramazan ayı boyunca verilen iftar yemeklerinde birlik ve işbirliği adına çok olumlu bir hava oluştuğunu hatırlatan İlgin işbirliğinde bulunabilecekleri konuları görüşmek üzere ilk adımı attıklarını dile getirerek TOF Başkanı Mustafa Yıldırım’ı ziyaret ettiklerini söyledi. İlgin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “TOF Başkanı ve yöneticileriyle yaptığımız görüşmelerde ve sohbetlerde yukarıda sıraladığım sektörün sorunlarıyla ilgili konularda birlikte hareket edebileceğimiz anlaşılmaktadır. İki federasyonun temsilcileri ile genel müdürlerinin de yer alacağı 7 veya 9 kişilik “Otobüsçüler Platformu” kurularak işbirliği yapılacak noktalar bir protokolle somutlaştırılmalı, imza altına alınmalı ve sonrasında iş başı yapılmalıdır. Sektörümüzün çatı örgütü bellidir. Ama sonuçta sektörümüz bizden, farklı görüş ve düşünceler içinde olanları da kapsayacak şekilde hareket etmemizi ve sorunlarına çözümler üretmemizi bekliyor.” www.tasimacilar.com 22.08.2012 Saat:19:30