Araç Lojistikçileri kalifiye şoför sıkıntısı çekiyor

ARLOD’un 7’inci Genel Kurulunda öncelikli olarak; 2011 yılının değerlendirilmesi, 2012’ye bakış, ceza yaptırımları ve lojistikçilerin yaşadığı yükseklik sorunu görüşüldü.

Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD)’nin 7’inci Olağan Genel Kurulu, Derneğin Ataşehir’deki merkezinde yapıldı. Ağaçlı Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı’nın başkanlığını yaptığı Genel Kurul toplantısında Ağaçlı Yönetim Kurulu Üyesi Cevdet Ağaçlı, Mer-Tur Sahibi Hakan Albayrak, Omsan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Küçükertan, Omsan Lojistik Genel Müdürü Ufuk Keçecioğlu, Ant Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Eker, Mobitaş Uluslararası Taşımacılık Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Gülaç, Gefco Taşımacılık ve Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi M. Tuğrul Korkmazel, Araç Sevkiyat Müdürü Ahmet Günenç ve Akyol Trans Genel Müdürü Ali Akyol’da hazır bulundu. 2011 yılının değerlendirildiği kurulda, ARLOD Başkanı Adnan Ağaçlı binek otomobil ve hafif ticari araç pazarında yüzde 13,61 oranında bir büyüme yaşanarak pazarın 864 bin 439 adetle kapandığını, yalnız 2012 yılında ise yüzde 5 veya yüzde 10 arasında bir daralma öngördüklerini belirtti. Ağaçlı “ 2012 yılı beklentimiz Türkiye’de otomotiv sektörünün 750 bin adet satış rakamını yakalaması yönündedir” dedi. Türkiye’deki araç pazarının çok büyüdüğünü belirten Ağaçlı, Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda 20 milyon araçlık bir pazar gelişmesinin beklenildiğini söyledi. Ağaçlı, “ Her yıl ortalama 2 milyon araç ihtiyaç baskısı ile müthiş bir ihtiyaç ve pazar büyümesi yaşanacağını umuyoruz” dedi. Ceza yaptırımlarıyla ilgili olarak Karayolu taşıma yönetmeliğinin 12. Maddesinde yaşana değişikliğin sektör içinde sıkıntı yarattığını ifade eden Ağaçlı “ Yönetmeliğin eski halinde ceza yaptırımları “1 yıl süre içinde” sınırlandırılmış iken, bu ifade yeni yönetmelikte “yetki belgelerinin geçerlilik süresince” değiştirilmiştir. Yeni yönetmelikte yer alan söz konusu ifade bir anlamda ceza yaptırımları için öngörülen süreyi 5 yıla çıkarmış olmaktadır” şeklinde konuştu. “Sektörde kalifiye şoför eksikliği var”
Yönetmeliğin 12 ve 13’üncü maddelerinde yer alan (mesleki saygınlık, mesleki yeterlilik ve mali yeterlilik şartları ile diğer şartlar uygun ise yetki belgesi, eski belgenin bitim tarihi esas alınarak beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir)ifadesindeki sürenin araç lojistiği sektörü tarafından çok uzun ve orantısız bulunduğunu söyledi. Sektörde kalifiye eleman açığının olduğu bir ortamda yetki belgesi sahiplerinin isteği dışında kusurlu şoförlerinde olduğunu belirten Ağaçlı, “ Bu anlamda istihdam edildiği şirketi, yaptığı eksik ve hatalı fiiller dolayısıyla mesleki saygınlığı düşüren kusurlu şoförler, kendi inisiyatifi ile hareket edebilmekte ve sektörde rahatlıkla iş bulabilmektedir. Sorunu çözümü için bu nevi kusurlu şoförlerin cezasız kalmamaları ve yaptıkları kusurları bir şekilde mesleki kimlikleri üzerinde taşımalarının sağlanması gerekmektedir. Bu tür bir uygulama ile firmalar şoför alımında daha titiz davranacaklardır. Kendi mesleğinin ve firmasının saygınlığını düşüren sorumsuz şoförler kendilerine çeki düzen vermek zorunda kalacaktır” diyerek yönetmeliğin açık ve anlaşılır bir tarz ile yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. “Yükseklik sınırını yüzde 10’luk bir istisna getirilmeli”
Avrupa’da araç lojistiği yapan firmalar için izin verilen azami uzunluğun ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğini belirten Ağaçlı Türkiye’deki trafik yönetmeliğinin 128’inci maddesinde belirtilen 4 metrelik yükseklik sınırına oto taşıyıcı kamyon ve römorklar için istisna getirilerek mevcut yükseklik oranının yüzde 10 üzerinde belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Oya KAYA www.tasimacilar.com 18.02.2012 / 14:23

Sektörel Haberleri

İkinci El’de Kalite ve Şeffaflık
Brisa’nın yeni Pazarlama Direktörü Burcu Cihan oldu
Quick Finans Avrupa'nın lider treyler üreticisi KRONE'nin Türkiye'de finansman partneri oldu
çoklu enerji filosu ile start veriyor