Akaryakıt fiyatlarının yüksek oluşuyla birlikte araç sahipleri “Daha ekonomik akaryakıt nasıl kullanırım” sorusuna cevap arar oldu. Konuyla ilgili olarak konuştuğumuz BP Gaz A.Ş. Genel Müdürü Kamuran Yazganoğlu, dizel yakıt, LPG ve CNG’nin Türkiye’deki son durumuyla ilgili sorularımızı cevapladı. Ticari araçlardaki LPG teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bugün Avrupa’da dizel yakıtlı araçlarda LPG kullanımı başladı. Henüz daha teknoloji olarak bizlerin ekonomik olarak kullanabileceği kadar fizibil değil. Biraz daha teknolojinin gelişmesi ve dizel araçların çevrimiyle ilgili maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Ama ben eminim ki önümüzdeki 10 sene içerisinde hem Türkiye’de hem de Avrupa’da dizel motorlarda LPG kullanımını da göreceğiz. Avrupa’nın çok agresif bir şekilde emisyon hacimlerini düşürmeyle ilgili bir hedefi var. LPG’de gerek dizel, gerekse benzinli motorlarda bu konudaki en önemli yakıt türü. LPG’ni en büyük avantajı birim maliyetinin düşük olması. LPG’nin motor teknolojisi ile diğer yakıtların motor teknolojisini nasıl kıyaslarsınız?
Aslında LPG’nin motor teknolojisi diğer motor teknolojilerinden çok farklı değil. LPG’nin yakıt tüketimi, benzinli araçların yakıt tüketimiyle alakalı. Son yollarda dizel teknolojisi açıkça söylemek gerekirse kendimde bir tüketici olarak ifade etmem gerekiyor ki, dizel teknolojisi benzinli motorlara nazaran daha hızlı gelişti. Ama yakın zamanda benzinli motorlarda da teknolojideki diğer gelişmelerle beraber bence bu noktada da aradaki fark kapanacaktır. CNG, Solar, Biodizel gibi enerji kaynakları üretiliyor sizce LPG’nin sektördeki ömrü nedir?
Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi gerekiyor. Malum son birkaç gün içinde doğalgaz ve elektrik zamlarıyla ilgili konularla ilgili yoğun bir tartışma var. LPG, Türkiye’nin enerjisini çeşitlendirmek adına çok önemli bir enerji kaynağı her şeyden önemlisi depolanabilir ve likid. Doğalgazda en temel sıkıntılardan bir tanesi şu anda Türkiye’nin doğalgazı stoklayamıyor olması. LPG’ de ise böyle bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla hem çevreci hem de enerji çeşitliliği açısından Türkiye’nin her dönem LPG’ye ihtiyacı olacak. Türkiye’de LPG pazarının daha önemli oranlarda büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Ağır ve hafif ticari araçlara CNG dönüşümü yapan firmalar var. Fakat dolum istasyonlarıyla ilgili bir eksiklik söz konusu? BP’nin CNG ile ilgili bir yatırım kararı aldı mı?
BP olarak biz enerjinin her alanında faaliyet gösteriyoruz. Ama şu anda CNG ile ilgili tasarım birazcık daha netleşmesini, yasal mevzuatların biraz daha gelişimini bekliyoruz. CNG ile ilgili yasal mevzuatlar tam olarak oturmuş değil. Pazarda özellikle belediyelerin bu konuya bir ilgisi var ama BP olarak bizim bu alanda bir faaliyet gösterebilmemiz için birazcık daha sektörün olgunlaşması gerekiyor. O yüzden bizde yakinen takip ediyoruz ama o konuyla ilgili bir yatırım kararı almadık. Kayseri, Ankara gibi illerde CNG’li araçlara yönelik çalışmalar var. Peki, BP ne zaman CNG’li dolum istasyonları oluşturmaya başlar?
CNG belirli şehirlere odaklanmış durumda Kayseri güzel bir örnek. Belediyelerin yakıtları da ağırlıklı olarak kendi garajlarındaki merkezlerden toptan olarak almayı tercih ediyorlar. O anlamda BP olarak şu andaki istasyonlarımızda BP yatırımı yapmayı gerektirecek kadar pazarın doygunluğa ulaşmadığını düşünüyoruz. www.tasimacilar.com 05.04.2012 / 16:12