Servisçiler, sözleşmeye uymayan okuldan şikayetçi oldu

Servisçiler, Ataşehir’de bulunan bir özel hakkında savcılığa, Milli Eğitim Bakanlığı’na, CİMER’e, TUHİM’e, Ticaret Odası ve UKOME’ye suç duyurusunda bulundu.

Özel bir okulun başka bir şirket üzerinden anlaşma yaptıklarını ve sözleşmeyi feshettiklerini iddia eden Erdoğanlar Turizm’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erdoğan, Kartal’da Servisçiler Odası ve birçok Servis Derneği’nin destek verdiği basın açıklamasıyla yaşanan haksızlığı dile getirdiler.

Basın açıklamasına Türkiye Ulaş-İş Sendikası Başkanı Abdurrahim Barın, İstanbul Servisçiler Derneği Başkanı Ahmet Er, İstanbul Servis Esnafı Derneği Başkanı Cuma Tekin, Servisçinin Dünyası Platformu Kurucusu Erhan Kaplan, Çalışkan Turizm’den Metin Çalışkan, Erdoğanlar Turizm şirketinde çalışan ve okul dolayısıyla mağdur olan hostesler ve servis sürücüleri katıldı.

Yapılan açıklamada Murat Erdoğan şöyle konuştu: Özel bir okulun, öğrenci taşımacılığını yürüten Erdoğanlar Turizm ile 3 yıllık anlaşma imzaladı. Özel okul, 3 yıllık anlaşma için Erdoğanlar Turizm’den ön ödeme almalarına rağmen, başka bir servis firması ile anlaşarak, sözleşmeyi iptal etti. Erdoğanlar Turizm, yetkili makamlara başvuru yaparak, ödemelerini geri alamadıklarını belirtti.

“150,000 Lira karşılığında 3 yıllık öğrenci taşıma sözleşmesi yapılmıştır. Hizmetimize 160 öğrenci 11 araç olarak başladık işin başlangıcından sonuna kadar herhangi bir ihtar veya fesih ile ilgili bir uyarı elimize geçmediği halde, Okulun 12.04.2019 tarihinde başka bir firma ile 3 yıllığına 350,000 Lira karşılığında sözleşme yaptığını öğrendiğimizde okul idaresi ile görüşme talep ederek, neden böyle etik olmayan bir yol izlediklerini sorduk.
Okul yetkilisi tarafımıza okulun çok zor durumda olduğunu bildirerek bu şekilde yapılan anlaşma karşılığı alınan çeklerin borçlularına dağıtıldığını bize karşı çok mahcup olduklarını ve çekleri geri toplama şanslarının olmadığını paramızı iade edeceklerini beyan ettiler. Bu görüşme ve yazışmaların tamamı telefon kayıtlarımızda SMS ve sesli görüşme olarak kayıt altındadır, okuldan olan başka alacaklarımızda bulunduğundan ve düzenli olarak alacağımız ödenmediğinden paramızın iadesi ile ilgili gün tayin etmelerini istedik.

Yetkililer tarafımıza 31.05.2019 da ödeme yapılacağı bilgisini verdiler ödeme yapılmadığı takdirde gerekli yasal işlemlere başlayacağımızı söylememize rağmen söylenen günde ödeme yapılmadığı için, önce velilere SMS yolu ile bilgi verdik ve arkasından okul idaresi okula 9 kişilik sivil polis çağırarak okul bahçesine araçlarımızın girişini engelledi, sonrasında 350,000 Lira karşılığında anlaştıkları yeni firmaya ait araçların okul bahçesine girişi sağlandı ve son olarak firmamızda çalışan bir şahsa ait 3 adet aracın okul bahçesine alındığını tespit ederek tutanak altına aldık, sonrasında firma yetkilisi olarak şahsım Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Milli Eğitim Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na , İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Okul’un Genel Müdürlüğüne, İstanbul Aydın Üniversitesi Genel Müdürlüğü’ne, Ulaşım Koordine Merkezi ve TUHİM’e ve İstanbul Ticaret Odası’na ayrıca ulusal ve yerel basına bilgi vererek ihbar da bulunduk.


Bu olay, özel okul tarafından yapılan düpedüz devletin polisini kullanarak sahte bir anlaşma ile okulun olan borçlarını servisçileri birbirine kırdırarak ve veliyi mağdur ederek kapatma çabasından başka bir şey değildir.

Öyle ki; İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 14.05.2019 tarihinde 67723158-140-e9496824 sayılı yazıyla tüm İlçe Milli Eğitim ve okullara duyurmuş olduğu yazıda Resmi ve Özel okul idarelerinin Servis işi yapan firma ve şahıslarda Bağış, Komisyon, Burslu Öğrenci, ücretsiz Öğretmen servisi gibi yükümlülükler yükleyemeyeceği açık ve nettir. Bu yüksek maliyetlerin mecburen firmalar tarafından velilere yansıtılması kanunsuzdur.

Velilerden erken kayıt adı altında okul ve anlaştığı firma para toplayıp herkesi mağdur edecekler. Başka bir firma ile yapmış oldukları sözleşmenin madde 5 /24 de görüleceği üzere UKOME bedellerinden %15 daha yukarı bir fiyatla öğrenci velilerinden tahsilat yapılacağı maddesi eşliğinde okul idaresinin bencil tutumları sebebi ile kamuya, çalışanlarımıza ve sektörümüze verdiği zarar ise ortadadır.

Konuyu okul ve servisçiler arasında anlaşma ve sözleşmelerin yapıldığı bu dönemde tüm firma sahibi ve meslektaşlarımızın hakkını hukukunu koruma adına ve hizmet verdiğimiz velilerimizin neden yüksek ücret ödedikleri hususunda olaya daha net bir görüş açısıyla bakmaları adına yorumsuz bir şekilde kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

En büyük gerekçe, okulların servislerden istediği yüksek meblağlar 

Sürekli gündemde olan özel okullardaki yüksek servis ücretleri, okulların servis firmalarından talep ettikleri yüksek meblağlar olduğu ortaya çıktı. Yüksek servis ücretlerine gerek servisçilere yapılan zamların düşük olması gerekse UKOME’nin mesafe göre tarife ücretlerini geç açıklaması sebep oldu. Bu yıl Servis Dernekleri ve Servisçiler Odası’nın baskıları sonuç verdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği yazıda, okulların servis firmalarından herhangi bir ücret ve araç talep etmeyeceği kanun yürürlüğe girdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Haber Haberleri

Turizm Sürücülerine Mercedes-Benz Vito'yu sorduk
Sadece emniyet kemeri takılı olan yolcuya bir şey olmamış !