Türkiye’de ilk kez piyasaya sunulan Romatic Oto Hız Kontrol Sistemi ile yakıtta yüzde 20 tasarruf sağlanırken aynı zamanda yolculuklar daha güvenli hale gelecek. K-Tel İthalat İhracat tarafından Türkiye’de satışına başlanılan Romatic Hız Kontrol Sistemi, aşırı hız kaynaklı trafik kazalarını önlemesinin yanı sıra motor bakım masraflarını azaltarak motor ömrünü de uzatıyor. Türkiye’de 3 sistem ile satışa sunulan oto hız kontrol cihazı; Sistem 2000, Sistem 80, Sistem 90 adları altında araç motor özelliklerine değişiklik gösteriyor. 45 ülkede kullanılan Romatic Hız Kontrol Sistemi, kullanıldığı ülkelerde aşırı hız kaynaklı trafik kazalarını önlerken buna bağlı olarak ölüm oranında yüzde 80’e varan bir azalma olduğu belirtildi. Aynı zamanda K-Tel tarafından İngiltere’den ihraç edilen cihazın en önemli özelliklerinden bazıları ise yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlayarak hem ekonomik hem de çevreci bir cihaz olduğu İngiltere’de yapılan araştırmalar ile kanıtlandığı ifade edildi.
“Cihazın yararları saymakla bitmez”
Bu sistem ile şoförü kontrol etmenin çok daha kolay olduğunu belirten Kırk, araç takip sisteminden daha yararlı bir cihaz olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Araç takip sistemlerinde şoförün nerede kaç km hız yaptığını göremezsiniz ama bu sitem ile aracınızı uluslararası hızı standartlarına uygun hale getirebilirsiniz. Bu cihazın monte edildiği araç 90 km/s’e kalibre edildiyse şoför ne yaparsa yapsın bu limiti aşamaz. Aynı zaman bu cihaz devre dışı da bırakılamaz. Eğer bu cihazı devre dışı bırakmak için kurcalanırsa sistem motoru kilitliyor. Çünkü şifreli bir cihaz ve kolay kolay dışarıdan müdahale edilemeyecek bir sitem.” Hız Kontrol cihazı nasıl çalışır?
Tüm araç sınıf ve segmentlerine uygulanabilen Romatic Hız Kontrol Cihazı elektronik kontrol ünitesine ve hız sinyaline bağlı olarak çalışıyor. Bu cihaz araç hareket halindeyken frekans sinyallerini alır ve sistemi elektronik olarak yönetir. Sistemin takıldığı araç uluslararası hız limitlerine göre şifrelenerek elektronik kontrol ile cihaz tarafından kontrol edilir. Sistemin monte edildiği araç 90 km/s hız limitine ayarlanmış ise cihazın elektronik kontrol ünitesi akış valfine bir sinyal göndererek enjektörlerden veya karbüratör gelen yakıtı keser ve böylece araç şifrelenen hız limitini aşmamasını sağlar.
İş kaybı yaşanmadan montaj imkânı
K-Tel’in getirdiği Romatic Oto Hız Kontrol Sistemi’nin çok kısa sürede montajının yapılabileceğini belirten Kırk, müşterilerinin hiç iş kaybına uğratılmadan araçlara monte edebilecek ekiplerinin olduğunu belirtti. Kırk, “Oto hız kontrol cihazı ortalama bir araca 45 dakikada takılıyor. Müşterilerimizin kendi yerlerinde motaj yapıyoruz. Mobil servis ve montaj ağı kurduk ve montaj yapacağımız aracı hiçbir şekilde iş kaybına uğratmıyoruz. Zaten cihaz hiçbir şekilde servise ihtiyaç duymuyor ama olurda servislik bir durum olur ise 7/24 mobil servisimiz araca ulaşarak yerinde hizmet verebiliyor.” Ayrıca bu araçta bu cihazdan kaynaklanan her türlü arızalanmada ve iş kaybında Romatic firması çok ciddi tazimatlar ödemeyi de taahhüt ettiği ifade edildi. “Cihazın testlerini kendi araçlarımda yaptım”
Oto hız kontrol cihazının ilk testlerini kendi araçlarında yaptıklarını belirten Kırk, “Cihaza inanmam için ilk olarak kendi araçlarımda denedim ve ciddi faydalarını gördüm. Bence en önemli faydası güvenli sürüş sunması. Müşterilerimize de bir aylık demo süreci tanıyoruz. 1 ay test ettikten sonra zaten cihazın faydasını kullanıcısı da anıyor. Hatta cihazı taktığımız firmalardan teşekkür mektubu ve maili alıyoruz.” “Tüm araçlar için uygun bir sistem”
Cihazın trafikte seyreden tüm araçlara takılabileceğini ifade eden Kırk, “Lojistik, turizm, toplu taşıma, öğrenci ve personel servisleri ve hususi araçlara takılabiliyor. Hatta; bir belediye süpürge aracına bu cihazı taktı ve hızını 15 km/s’e ayarladı. Ve fark edildi ki süpürge aracı hem yolları daha iyi temizledi ve süpürgenin fırçaları kırılmadı. Bu en uç örnekte de görülebileceği gibi şoförü her zaman kontrol edemezsiniz ama bu cihaz ver ise aracınızda gözünüz arkada kalmayacak. İş verimliliğiniz artarak maliyetleriniz ciddi oranda azalacak.” “Yasaları etkileyen bir cihaz”
Romatic Hız Kontrol Sistemi’nin 45 ülkede kullanıldığını ifade eden Kırk, kullanıldığı ülkelerde ülke ekonomisine çok ciddi kazanımları olduğunu vurguladı. Kırk, “Biz bu sitemi Birleşik Arap Emirlikleri’ne önerdik ve orda kullanılmaya başlandı. Orada akaryakıt çok ucuz ama yine de bu sistemin kazanımlarını duyunca kamu araçlarına takıldı ve çok ciddi yakıt ve araç bakım tasarrufu sağlandı. Aynı zamanda bu cihaz birçok ülkede yasaları da etkilemiştir. İskoçya ve İngiltere gibi ülkelerde bu cihazın kullanımı zorunlu hale getirildi. Herkes tarafından bu sistemin artıları kabul görmüştür. Türkiye’de de bu cihazın yasallaşması ile ilgili bir dizi çalışma içindeyiz. Ulaştırma Bakanlığı ile görüşme içindeyiz. Bu sistemin tüm araçlarda zorunlu hale gelmesi gerek. Çünkü ciddi kazanımları var.” Romatic Türkiye Distribütörü’nü almak için birçok eğitim gördüklerini belirten Kırk, Türkiye geneline bayiliklerinde önümüzdeki süreçte verilebileceğini belirtti. “Uydu bağlantısı ile cihaz geliştirilecek”
Oto hız kontrol sisteminin uydu bağlantısı ile otoyol ve şehir merkezi hız limitlerine de uygun hale getirileceğini ifade eden Kırk, “ Bu sistem üzerinde çalışılıyor. Uydu bağlantısı ile şehir içi ve şehir dışı hız limitlerine göre kendini ayarlayabilecek. Kalibrasyonu sistem kendiliğinden yapacak. Uydu bağlantısı ile yol tipine göre hız limitini otomatik olarak algılayarak daha güvenli ve ekonomik bir sürüş sağlayacak. Arkadaşlarımız bu sistem üzerinde çalışıyor. İyi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum” dedi. Abdullah KARLIDAĞ-Oya KAYA www.tasimacilar.com 05.05.2012 / 16:00