UKOME tarafından açıklanan fiyatların gerçekte uygulanamadığının altını çizerek açıklamalarına başlayan İSDER Başkanı Murat Erdoğan, ‘’UKOME tarafından açıklanan fiyatlardan yana sektörde çalışan esnafımızın herhangi bir sıkıntısı yok. Ancak işin uygulama tarafına geçildiğinde 100 TL’lik bir yere 40-50 TL gibi fiyat uygulamaları mevcut. Bu insanların belini büküyor. Sorunun başlıca sebebiyse yıllardır olmayan plaka tahdidi.
Bir de şöyle bir durum var. Örneğin, ben firmayım; okul servis taşımacılığı ve personel taşımacılığında araç öz mal zorunluluğum var. Yüzdeler; okulda 30 oranında, personelde ise yüzde 20. Herhangi bir şirketin Ar-Ge’sini, pazarlamasını geliştirebilmesi adına yeni işler alması gerekiyor. Ama Büyükşehir Belediye’si bu konuda şöyle söylüyor, ‘’Şuan bana araç alamazsın. ‘’ Yani yeni bir okul işi alacağım ancak öz malımın yüzde 30’unu daha önce başka okullarda kullandım fakat yeni bir okulda yani ikinci veya üçüncü bir okul için koyacak aracım yok ve ben araç alamıyorum. Tescil oluyor, yol belgem yok.
‘’İSDER Olarak UKOME’ye Bir Teklif Sunduk’’
Bununla ilgili de İSDER olarak bizim şöyle bir teklifimiz oldu: Diyelim ki 15 senelik bir esnafın önceki dönemlerde araç sayısı fazlaydı ancak özellikle son 3 yılda yaşanan ekonomik sıkıntılarından dolayı borçlandı, elindeki araç sayısını azaltmak durumunda kaldı ve elinde kalan araçlarla bu işi zar zor devam ettirmeye çalışıyor ancak işi 15 senedir yaptığını ve sektörde yer aldığını maliye dökümleriyle belgeledi. Şimdi buna karşılık diyoruz ki; ‘’Bu adama mali verilerine göre yıl ortalaması oranında hakkı neyse bunu ona verin.’’
İşin şirketler tarafına baktığımızda 1 Milyon TL’ye kadar olan şirketlerin tamamına-ister bir aracı olsun, ister 49 aracı olsun-, 50 araç hakkı verin. 1 Milyon TL’den sonraki devasa şirketlere de 100 araç hakkı verin. Bunu sektörün önünün açılması adına söylüyoruz. Sözünü ettiğimiz olay gerçekleşirse piyasa dengeye oturur. Bugün piyasada 700 tane aracı olan firma da var 500 tane aracı olan firma da. İlerleyen zamanlarda iş, şimdiki şartlarda gerçekleşmeye devam edecek olursa ben firma olarak ne yeni bir okul alabileceğim, ne yeni bir personel işi alabileceğim. Yine bir esnaf arkadaşım ne kendini geliştirerek bir şirket olabilecek ne de varlığını sürdürmek için elinde araç tutabilecek. Dolayısıyla, ‘’Hem esnafı hem küçük ve orta boy işletmeleri hem de büyük firmaları bir şekilde tekelleşmeyi kırma yolunda engelleyebilirsiniz.’’,diye UKOME’ye sözlü olarak bir teklif sunduk. Ancak sözlü olarak kaldı. ‘’Yazılı olarak iletelim.’’ dediğimizde, UKOME tarafından; ‘’Bu ütopik bir şey. Konuyu hiç konuşmayalım ve tartışmayalım. ‘’ dendi. Ama olması gereken durum budur. Biz İSDER olarak yıllardır sektörde çalışan esnafın da, küçük, orta ve büyük ölçeki işletmenin de derdini biliyoruz. Görüştüğümüz piyasa içerisinde bulunan insanlardan aldığımız tepkiler bu yönde. Sunduğumuz teklif gerçekleşirse İstanbul’da sakat çocuk doğumu engellenir. Ancak söz konusu teklif faaliyete geçmezse her türlü kararın ve her türlü imzanın altı boş kalır. ‘’ dedi.