Kurşunlar bile ETUS'un oluşumuna engel olamadı

Toplu taşımada yaşanan rekabet firmaları gruplaştırmanın eşiğine getiriyor. Daha önceleri Edirne’de yaşanan kargaşa yeni sistemin devreye girmesiyle sonlandırıldı.

Edirne’de yıllardır şehir içi toplu taşıma hizmeti veren Serhad Birlik, Edirne Belediyesi ile anlaşarak ETUS adını verdikleri Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’ni devreye soktu ve Edirne’nin 50 yıllık toplu taşıma sistemi yenilendi. “Yeni sistem kaosa son verdi”
Yeni sisteminin oluşumuyla ilgili görüşlerini aldığımız Serhad Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Oltandiken, bütün engellemelere ve zorluklarına rağmen sistemin devreye girmesinin mutluluk verici olduğunu söyleyerek "daha önceleri Edirne toplu taşımasında büyük bir kaos ve kargaşa yaşanıyordu. Farklı firmalar oluştu ama hiç birisi bu sistemi kurma anlamında başarılı olamadı” dedi. Belediye’nin yeni toplu taşıma sisteminin oluşumunda etkin bir rol oynadığını vurgulayan Oltandiken, iki gruba ayrılan toplu taşımada kargaşada yer alan diğer grubunda kendileri olduğunu söyledi. Toplu taşıma sistemindeki yeni oluşumun diğer gruba verildiğini belirten Oltandiken, gurubun sistemi kurmada başarılı olamadıklarını, belediye tarafından yetkinin kendilerine verildiğini söyleyerek M plakalıların olduğu bir toplu taşıma sistemini oluşturduklarını sözlerine ekledi.


“M plakalıların kardeşliği”
Sistemin minibüsçüler arasında Türkiye’de ilk defa oluştuğunun iddia eden Oltandiken, oluşan sistemin M plakalıların kardeşliği anlamını taşıdığını ifade ederek “M plaka ile oyun alanımız çok sınırlıdır. Yani, aracı plakasızlaştıramazsınız, M plakayı başka bir teknik özellik taşıyan araca takamazsınız. M plakayı kiralayamazsınız, M plakayı boş bir kenarda yatıramazsınız. Yani bu araç bu plaka ile eskiyecek. Normalde ise şirket çalışıp ortaklara kar payı dağıtır. Böyle bir yapılanmanın olmadığı herkesin bireysel sürecin içinde olduğu sadece kullanım hakkını kooperatife devrettiği bir yapılanma Türkiye’de de bir örnektir” dedi. Sistemin oluşumundan bu yana 235 M plakalı esnafın kooperatif içine kayıtlı olduğunu belirten Oltandiken, 185 adedinin de sistemin dışında çalışan minibüsçü esnafı olduğunu söyleyerek kapılarının onlara da açık olduğunu özellikle belirtti. ETUS, toplu taşımanın yüzde 90’ına hakim
Sisteme dahil olmak istemeyen minibüsçülerin ise kendi hatlarında, kendi araç kapasiteleriyle çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Serkan Oltandiken, Edirne halkının yüzde 90’ının ETUS araçlarıyla rekabetsiz bir şekilde taşınacağını, yüzde 10’luk bir kısmın ise diğer minibüsçü esnafı tarafından kendi güzergahları üzerinden taşınacağını sözlerine ekledi. Sistem içinde paralı taşımanın kaldırıldığını söyleyen Oltandiken “Nakit binişleri kaldırıyoruz. Şu an biletlerde sivil 1,5, öğrenci 1 TL, paralı binişler ise 2 TL. Şoför kartımız var bu da güzel bir şey oldu” diye konuştu. “Tehdit edildim, Kurşunlandım”
Zor bir süreçten geçtiklerini özellikle vurgulayan Oltandiken, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İki defa silahlı saldırıya uğradım. Birisi vurmadı. Bir tanesini çektiler kurşun atamadılar. Evime hırsız girdi. Çocuklarımı tehdit ettiler. 20 kişi küreklerle saldırdı. Sayısızca büyük bir kargaşa içinden, çok zor bir sürecin içinden buralara geldik. Başkanda sayısız kez tehdit edildi. İnadımdır, çok dik kafalıyımdır, çok mücadeleciyimdir o yüzden de çok genç yaştan beri ticaretin içindeyim. Yapacağım dediğim işi ölsem de yaparım.”


Oya KAYA www.tasimacilar.com 21.11.2012 / 11:42

Özel Haber Haberleri

Turizm Sürücülerine Mercedes-Benz Vito'yu sorduk
Sadece emniyet kemeri takılı olan yolcuya bir şey olmamış !